Болниците срещу Здравната каса - каква ще е развръзката с "Пирогов"?

Хем не е хубаво да се правят нарушения, хем е полезно, смята доц. Спасков
23 юли 2021 22:38, Петя Славова
24

Болниците срещу Здравната каса - каква ще е развръзката по казуса "Пирогов" след уволнението на проф. Асен Балтов?

Ударът вече се омекоти. Това, което се случи като взрив в персонала е, че се стреснаха, че може да си загубят работата, ако се докаже, че съществуват спекулациите в документацията. Съществува текст, според който може да се спре и дейността на болницата. В известна степен е кух закон. Това заяви в "Денят ON AIR" бившият директор на спешната болница доц. Спас Спасков.

Той да даде пример с друга болница, някоя от окръжните.

"Тя не може да бъде спряна, защото ако бъде - населението в дадения район няма да получава обслужване. Така че е празна заплаха, че ще бъде спряна дейността. Това, което е неприятното за болниците, е, че Здравната каса е в по-силната позиция, защото е най-големият платец на медицинска услуга", подчерта медикът.

Доц. Спасков коментира и думите на БЛС, че проверките на НЗОК са "административен тормоз от страна на Касата".

"Има известно пресилване. Това, че се правят проверки от НЗОК, не е тормоз, тя трябва да прави проверки", категоричен е той.

Според него цялата развръзка по казуса "Пирогов" ще приключи скоро.

"Ще се направи по-обстойно преглеждане на документите, ще излезе доклад и ще се вземе решение за по-мека санкция, ако е имало нередности и така ще приключи тази история. С едно изключение -  вероятността проф. Балтов да се върне е много минимална", смята доцентът.

Той коментира и темата с фиктивния прием в болниците.

"Тези практики принципно съществуват в цялата системата. Москов се опита да предприеме една мярка с т. нар. "пръстови отпечатъци". За да се стигне до това, явно е установил нарушения. Водеше това до много разправии, болниците се пребориха и това отпадна", отбеляза медикът.

Той маркира по-важните промени, които трябва да се случат в здравната система.

"Мерките не трябва да бъдат такива, че да се чака следващият рамков договор. Според мен не се прави така. Може с договаряне на съответните страни. Тогава, когато се подписват договорите за болниците, да не се подписват от Лекарския съюз, тъй като те не носят финансова ангажираност, а от организация на болничните директори. Трябва да бъдат преразгледани и цените на клиничните пътеки. Хем не е хубаво да се правят нарушения, хем е полезно, защото това води до резултат да имаме болница. Затова рамковият договор трябва да се подписа от тези, които ще го изпълняват", смята доц. Спасков.

По темата с ваксинацията той бе категоричен, че проблемът се дължи на ниското доверие на хората към институциите.

"Достигнат е пределът на искащите да се ваксинират. Колебаещите се се успокоиха, а ваксинацията е нещо като застраховка за бъдещето. Ще има хора, които ще правят всичко, за да не се ваксинират. Аз се надявам, че хората ще узреят за това, че трябва да се ваксинират", смята бившият директор на спешната помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
фактите преди 2 години
Че ни крадат парите, крадат ги.По-опасното е, че така ни крадат здравето и живота.Като не искат и не могат, да вземат пример за здравеопазване от държави, където то е за болните, а не за медиците.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От години се знае,че болниците точат здравната каса с фалшиви хоспитализации.Затова сега яростно защитават тази възможност за печалба,а хората стават все по-болни и недолекувани.Трябва да се сложи край на този грабеж.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи зелена светлина болниците спокойно да си точат(крадат) от общите пари,защото ако го удариш през ръцете ще протестират?Браво!Така трябва!Мизерници.
20
1
 
4
 
! Отговори
Продължение до#19 преди 2 години
Странно защо нито една партия,мераклийка за власт не говори за смяна на МОДЕЛА на зд!равеопазването от КАСОВО осигурителен в ДАНЪЧНО осигурителен?? И стига празно говорене за " реформи"!!!
19
1
 
2
 
! Отговори
Продължение до#19 преди 2 години
Странно защо нито една партия,мераклийка за власт не говори за смяна на МОДЕЛА на зд!равеопазването от КАСОВО осигурителен в ДАНЪЧНО осигурителен?? И стига празно говорене за " реформи"!!!
18
0
 
5
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
Трябва СМЯНА НА МОДЕЛА на здравеопазването от КАСОВО осигурителен в ДАНЪЧНО осигурителен,такъв, какъвто беше до 1999г. Да се ликвидират понятия като " джи-пи, Здравна каса, клинични" пътеки", лимити¡! ¡Частните болници- на пълна САМОИЗДРЪЖКА!! Пътят на болния човек?? Аз ще ви кажа: 1. ПОЛИКЛИНИКАТА!! 2. Неограничен достъп до специалиста! 3.Всички необходими изследвания!! 4.ДИАГНОЗА!! Следва или амбулаторно /домашно!/ лечение,или хоспитализация в болница!! За съжаление,никоя партия,мераклийка за
17
0
 
7
 
! Отговори
фактите преди 2 години
Трябва коренна законова промяна в българското здравеопазване.Сегашното ни доведе до търговия със здравето, а за болните - един среден п-ъст.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи според казаното за това извършено престъпление документ на измама с цел точене на пари по мека санкция еваала демек болниците пак може да си точат здравната каса без последствия
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, полезно е за джобовете на алчни докторчета.
14
0
 
7
 
! Отговори
Е, па... преди 2 години
Не е съвсем вярно всичко, което казва, а е бил ръководител на болница. Не се спира работата на цялата болница, ако има установени неизвършени дейности, а се преустановява дейността само за тези клинични пътеки, по които се е установило това нарушение. В случая с Пирогов, би трябвало само по 2 клинични пътеки да се прекрати. Такъв е законът. Болниците са подписали договор с касата и следователно трябва да спазват този договор. Финансирането им е на базата на този договор. Има си правила.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли да се прекрати порочната практика доктори да приемат фиктивни пациенти и печабите да си ги поделят през ДМС? Със знанието на директора , разбира се
12
1
 
7
 
! Отговори
д-р ПраСкоф преди 2 години
тоя има видими медицински проблеми - 1: ендокринно заболяване; 2:Психологично заболяване - дебилизъм и кретинизъм в лека, но прогресираша форма ### като цяло обаче си е доста нагъл. дори не каза дали се е ваксинирал, за да ни убеди.
11
3
 
10
 
! Отговори
Нели преди 2 години
АКО ТИЯ ПАРИ КЪДЕТО ВЛИЗАТ В ДЪРЖАВАТА ОТ ЗДРАВНИ УСИГУРОВКИ И ДЪРЖАВАТА ДАВА НЯКЪДЕ КЪМ 540 000 000 НА ГОДИНА СПОКОЙНО С ТИЯ ПАРИ МОЖЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ДА Е ПЕЗПЛАТНО НЯМА ЗДАВНА КАЗА НЯМА НА БАБА ТИ ХУРКАТА
10
0
 
10
 
! Отговори
доктор Бружков преди 2 години
здравната каса си я измислиха да си крадат пари там се краде като за последно и аз съм краднал с фактури от здравната каса якоооо
9
0
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Връщай парите 2 милиона с лихвите ;))
8
3
 
10
 
! Отговори
ДАНС преди 2 години
Герб им набута пари и сега тия от Пирогов получават оргазам ,МЕД сестра по майчинство получава за Ковид 1000 лева в Пирогов разледвайте и в затвора началника
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ са виновни за всичко, не БСП, нито приватизацията, нито куфарчетата с пари, нито Костов, нито Царя, ГЕРБ и БГ бизнес са виновни, бизнес, който ГЕРБ протежира и за сега е единствен източник на доходи за новите лапачи и за социалнослабите.
6
1
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 години
При бай Тошо немаше здравна каца да бъркат у меда
5
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срива на ГЕРБ дойде след като 200 000 роми не можаха да се оправят с машините. Точно толкова гласове на м се губят от Април.
4
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се заблуждавайте че изчагъртването на ГЕРБ ще е лесно. Те са превзели цялата Държава. За 12 години откраднаха над 90 млрд лв. Това са страшно много пари.