Инспектори следят къде хората си хвърлят боклука в Благоевград

Проблемът идва от липсата на достатъчно контейнери
27 юли 2021 09:21, Петя Славова
4
Инспектори следят къде хората си хвърлят боклука в Благоевград
Снимка: БГНЕС

Къде хората в Благоевград ще изхвърлят отпадъците си ще следят инспектори. Това е предвидено в предложението на кмета на Благоевград Илко Стоянов до Общинския съвет. Хората в жилищните комплекси обаче недоволстват, защото контейнерите на повечето места в града не стигат.

В новата структура "Екология и чиста среда“ на общинската администрация в Благоевград ще бъде създаден нов инспекторат. Неговата функция ще бъде както да следи дейността на фирмата, която ще извозва отпадъците, така и дали гражданите изхвърлят отпадъци си на местата, предназначени за това.

"Сметосъбирането, разделното събиране на отпадъци, това ще бъдат изключително важни теми, трябва обществото да разбере тези теми, защото, когато се организира по правилния начин, то всъщност ще води до едни нулеви такси", обясни пред БНТ кметът Илко Стоянов.

Проблемът обаче идва от липсата на достатъчно контейнери за боклук. Това според хората обезсмисля структурата и не би било справедливо някой да бъде глобен, след като не са осигурени достатъчно контейнери за отпадъци.

"Магазинът е отворен началото на юни и почти веднага се сблъскахме с проблемите относно изхвърлянето на картона. Страшно ми е неудобно от съседите в квартала, защото ние, това е магазинът, и извозваме кашоните с колички до този контейнер, които са 3 на брой. Подали сме заявление до общината за още един контейнер, просто да доставят до тук", разказа Виктория Трънска, която е управител на верига супермаркети.

От общината се позоваха на закона за управление на отпадъците, според който магазините и ресторантите трябва да имат договор с фирма, която да осигури контейнери за тях.

"Тези хора, които са се обадили, с основание се оплакват, че има се вземат съдовете, а това е проблем и за нас. После, когато отидем на другия ден да извозим отпадъка, ние намираме торбички с отпадък извън контейнера, който е пълен с кашони", каза Васил Бачев.

В областния център според Виктория, има само една фирма, откъдето казали, че не могат да доставят контейнери, а само могат да събират отпадъците, ако бъдат събирани на някакво място.

 "В момента събираме кашоните в магазина в една стаичка и просто те идват и ги извозват, но е много сложно, защото аз нямам такова голямо помещение", каза още тя.

Контейнери в най-скоро време щяло да има, обещават от общината. А засега, когато помещенията са пълни, изхвърлянето в пълните кофи отново е единственият вариант.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От седмица контейнер за разделно събиране на отпадъци,, пластмаса" прилива отвсякъде. ПОДАДОХ СИГНАЛ НО И така никой не дойде. А служителя който дигна телефона каза че ще предаде на колегите си.
3
1
 
1
 
! Отговори
НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ ! преди 1 месец
Проблемът е в липса на контейнери , това е дребно и незначително нещо за властващите комунисти и социалисти ! Те с такива дреболии и незначителни неща не се занимават . ЧЕРВЕН ГРАД !
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А за незаконни автоморги ще следят ли. Че пред очите ми се мярна една, стопанисвана от сашко сина на митко милиционера,между младост и горубляне в нивата. Няма документи, няма разрешителни, няма фирми, само джоб пара и татуси.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки, който хвърля по улиците, фасове, *** и тн. трябва да бъде тежко глобяван.