Обявиха жива жена за мъртва, племеникът й в шок - чул я по телефона

Причината за грешката в пловдивска болница е дублиране на две имена
19 авг 2021 07:00, Ния Христова
101
Обявиха жива жена за мъртва, племеникът й в шок - чул я по телефона
Снимка: Pixabay
В пловдивска болница обявиха жива жена за починала. Сигнал за случая подава племенникэт на жената. От ръководството на болницата потвърдиха за грешката и я обясниха с лекарска небрежност.
 
80-годишната Еленка Иванова е приета в пловдивската болница „Свети Георги” миналия уикенд. Племенникът й разказва, че е имала симптоми на COVID-19.
 
„Там й направиха бърз тест и установиха, че е положителен. Беше със затруднено дишане и ниска сатурация”, разказа пред Нова тв Георги Георгиев. Два дни по-късно от болницата му съобщават, че леля му е починала.
 
„Не помня името на лекаря, който ми се представи и каза, че моята близка е починала и трябва да отида до болницата, за да получа личните й вещи. За освобождаването и за аутопсия”, добавя още Георги. 
 
Той взима вещите на леля си и започва да урежда погребението. Съобщава и на близките на Еленка, че е починала. 
 
„На около 10 човека съобщих. Започнах да търся нейния телефон, за да открия номерата на другите. В багажа не можах да го открия и реших да го прозвъня, за да не ровя. На второто позвъняване, леля ми отговори, при което останах потресен и в първия момент помислих, че съм объркал номера и някой друг ми вдига”, разказва Георги. 
 
„Тя отсреща вика, ало, ало, Жоре, кажи леля. Аз тогава само я слушах, не можех нищо да кажа. И успях да я попитам, лелъо, как си”. 
 
За да е сигурен, че чува гласа на леля си, моли и други хора да й се обадят. След като се убеждава, че това е леля му, Георги иска обяснение от лекарите. 
 
„Ами станала е грешка, но важното е, че бабата е жива. Това бяха думите на медицинската сестра”, казва Георги. Подава сигнал и в полицията. Оттам му обясняват защо е станала грешка и леля му е била обявена за починала: 
 
„Имало починала пациентка с това име, но не е леля ми. Явно са се дублирали първите имена”.
 
От болницата потвърдиха, че объркването наистина е станало заради дублирането на имената на две от пациентките.
 
Същият ден е починала жена на име Еленка, но с друго презиме и фамилия. Но дежурният лекар взел грешната документация. Вече му е потърсена дисциплинарна отговорност. От лечебното заведение обаче твърдят, че племенникът на Еленка се е държал агресивно и е ударил шамар на лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Лешояд преди 2 години
И как племенникът организира погребение без да е видял трупа. Явно е нямал търпение леля му да си иде на оня свят, за да прибере я скътаните й пари, я някой имот.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Племенникът нещо не ми вдъхваше доверие, защо толкова се е разгневил, че леля му е жива. Това не е нормално поведение. Като гледах репортажа имах чувството, че даже съжалява, че банката е жива.
79
5
 
14
 
! Отговори
ДА преди 2 години
Някои ръкопляскаха на лекарите,ама аз мисля,че малко ги бият!
78
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва му повече от шамар на този лекар. При нас няма друга институция освен шамарите, която да следи за медицинската етика.
77
0
 
8
 
! Отговори
До манутд преди 2 години
От къде са му взели телефонния номер на Жорко ли? Явно нито си в влизал в болница, нито пък си от доверените хора на твои близки. Та да ти кажа. Винаги искат номер на близък човек и това е без изключение. Ако не за друго, поне ако се случи нещо ,да има кое да поеме последващите действия.
76
4
 
10
 
! Отговори
Класически българин преди 2 години
"Кажат му ,че леля му умряла, чуе я по телефона -ходи пребива лекаря"
75
3
 
16
 
! Отговори
Aaaх преди 2 години
Бързат да ни погребат от коронавируса, не бързайте толкова господа лекари, на всеки ще му дойде времето
74
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Справедлив ли е шамарът ударен на лекаря?Честно казано аз бих се въздържал, тъй като ми е под достойнството, но всъщност реакцията е правилна. А ако се е оплакал за отнесения шамар - той е достойна за съжаление ***, която не умее да понася наказание за грешките си - да го уволнят и да плаща обезщетение за нанесени вреди - има си адвокати, които могат да го съблекат.Пyмяр
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има достатъчно емоционално нестабилни личности, които откачиша покрай локдауните и вярват на всяка глупост, която чуят, пият всякакви лекарства и тн Във всяка лаборатория, ако питаш лаборантите ще ти отговорят колко достоверни са тези тестове...
72
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой вярва ли още на статистиките за Ковид? Ако да, предполагам все още вярва и в дядо Коледа хахаха ... "шарани" много... докато ги има ще има и много "рибари". ПСР-тестът засича има-няма 50 вируса т.е. освен за тоалетна хартия, за друго статистиката не става. Ааа забравих, че интересуващите се най-много от статистиката вече са ваксинирани, а и си имат тоалетна хартия поне за още няколко години, понеже я изкупиха март 2020... еми жалко... пак късата клечка хахаха
71
2
 
13
 
! Отговори
мхм преди 2 години
и на мен ми се случи подобно нещо, писна ми от тези лекари
70
7
 
4
 
! Отговори
манутд преди 2 години
И откъде му взеха тел,номер на Жорко,за да му се обадят?
69
1
 
24
 
! Отговори
НЗОК бизнес преди 2 години
Е поне става ясно как се прави ковид стъкмистиката. В бургаската болница в момента всички с лятната диар*я в момента ги пишат ковидни и щедро обясняват как ежегодния стомашен вирус били всъщност нови симптоми на делтата.
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекарска небрежност.
67
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шамар емалко, баси скандала, баси мързеливите некадърници. Остави би трябвало да има и болницата да изплати едно солено обезщетение за моралните щети.
66
1
 
15
 
! Отговори
Архимандрит Груйчо преди 2 години
Аз затова ще си кръстя детето Навуходоносор да видим кой ще го обърка :)
65
23
 
3
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 2 години
Не бой се - леля ти е жива, пак ще можеш да нанкаш с нея...
64
0
 
8
 
! Отговори
До 69 преди 2 години
То и в нашите болници има яко мафия с погр. агенции...само определени се допускат.
63
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия маниаци объркали Еленка. Дано не почине Иван или Георги, че кой знае колко семейства ще стреснат.
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 70 "пичове вземете си хапчетата, нищо не е станало" .....Твърде много хапчета пиеш и вече не различаваш правилно от грешно. Вземи ги понамали малко или ги смени!