Царската гара в "Казичене" - един изчезващ паметник на културата

След 1960 г. тази сграда е изоставена и занемарена
24 сеп 2021 10:17, Ния Христова
7
Царската гара в "Казичене" някога е била връзката на България с Европа, а днес продължава да се руши и да губи първоначалния си облик. 
 
"След 60-а година тази сграда е изоставена и занемарена. Всички институции си прехвърлят отговорността за нея. От Столичната община многократно са търсили решение на проблема. Правят се опити да се смени статутът на сградата, която няма дори нотариален акт", заяви кметът на "Казичене" Григор Григоров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Реално гара "Казичене" изглежда по съвсем различен начин, европейски начин. Тази гара може да се ползва за всичко, интересът към нея е много голям. Идваха и музикални групи да правят клипове. А и теснолинейката до двореца "Врана" е на 1,5 км", уточни кметът.
 
През 2009 г. сградата е обявена за паметник на културата. 
 
"Пуснали сме писма към всички институции, включително и до областния управител. Всички са на мнение, че сградата трябва да се възстанови. Казват, че трябва цялата сграда да се премести, защото е много близо до жп линията", добави Григоров.
 
"Оказа се, че същата гара 1:1 я има и в Австрия, тя е направена от същия майстор. Там обаче функционира и е в идеално състояние", сподели още кметът на "Казичене".
 
Той призова всеки, който има желание, да се включи и да направи дарение за възстановяването на гарата в първоначалния ѝ блясък.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

7
Още от Страната
Прекратиха акцията по издирването на изчезналия в морето мъж край Каварна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 3 седмици
Чувал ли си за ориент експрес? Пътуването през България е било известно с това че лично цар Борис е управлявал влака понякога, имаше даже един филм за Поаро, където този факт се споменава. Имаше идея да се възстанови с оригиналните гари, локомотиви и вагони като скъпа туристическа атракция, ама *** ще рече - за къв *** ми е това?
6
10
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Не подлежи на възстановяване.Разчистете терена.
5
0
 
3
 
! Отговори
рашков преди 3 седмици
ей ся чи пратим либовницата с НСО да провери за ко иди реч и ако че стане имотче веднага дигаме една кооперацийка и спасяваме обектчето. като оня с кривата тиква ицеглавия асансьорето директно в спалнята ми че се отваря. не че мога да дигам фърчилото ама обичам да ги ближа котетата, особено на младичките мед им капе от долу бате. чувствам се пак на 15 години га един чичак *** ме зебелеза къв съм млад кадър и ме научи на тайните в сексо.
4
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С тази паметници на културата са оляха! Всяка обществена тоалетна, сборище на клошари стана паметник на културата. Защо трябва да се възстановява тази руина? За какво ще се ползва? Пълни глупости, но пък едни човечета за гладни да усвоят едни пари. След като според кмета-кандидат лапач, има голям интерес към руината, да не събира дарения, а да намери частен инвеститор.
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тиквата да даде едно кюлче, поне да има смисъл от дивото му усвояване (крадене)
2
4
 
10
 
! Отговори
Ники преди 3 седмици
А паметниците на окупатора стърчат изтласкани над всичките ни градове.
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами да бяха му върнали гарата на мадридския крадец,вместо двореца.Продажни съдии!