Без градина за деца на българи дошли от Острова, нямат ваксини

Родителите се жалват на омбудсмана
Обновена: 4 окт 2021 13:45 | 4 окт 2021 13:38, Петя Славова
130
Без градина за деца на българи дошли от Острова, нямат ваксини
Снимка: БГНЕС

Деца на българи, завърнали се от Великобритания не са приети в общински детски градини. Причината - непоставени ваксини. Родителите са сезирали омбудсмана.

Хората обясняват, че във  Великобритания имунизацията на деца не е задължителна, а избор на родителите.

Заради COVID-91 и Brexit многодетното семейство на Елена Христозова е решило да напусне Лондон и да се завърне да живее в родния Пловдив.

Когато тръгнах да записвам децата ми в детско заведение детска градина се оказа, че няма да ги приемат, защото нямат задължителните ваксини за България. А те трябва да се срещат с деца да се виждат с техните връстници и да общуват, да учат майчиния си език.

Притеснена, Елена пише сигнал до омбудсмана на Пловдив, предава БНТ.

Смятам, че въпросът не е само частен, а може би ще стане по-глобален, тъй като идват много родители и се завръщат в България и от Великобритания вероятно и от други държави, където има друг имунизационен режим и тогава ще се сблъскаме с един такъв тотален проблем, казва Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив.

За да се намери най-бързото решение, общественият защитник е поискал становище от министъра на здравеопазването и на образованието. Междувременно деца без задължителните имунизации често опитват да се запишат в частните детски градини.

 Много родители са се обаждали, признавам и се учудват че не можем да приемем дете, което няма имунизации. Казват: Но нали сте частни?! Защо? Ами точно затова, защото спазваме всички разпоредби и сме много проверявани, казва Любена Денизова, управител на частна детска градина.

Според специалистите поставянето на липсващите ваксини при децата не отнема дълго време.

 В зависимост от типа ваксини да кажем един месец би бил разумен период, тъй като при някои ваксини трябва да имаме един месец интервал между дозите между поставянето на един тип ваксина и друг, обяснява д-р Христиана Бацелова, епидемиолог.

Личните лекари могат да предложат различни схеми за комбиниране на имунизациите в зависимост от възрастта на детето. Повечето от ваксините задължителни у нас могат да се поставят и в един и същи ден.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
4
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Вместо да реве по медиите да ходи да си ваксинира децата
109
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарение на ваксините много хора са спасени. Тук обаче се получава много интересен казус.В най-бедната страна в ЕС ваксинацията е задължителна и неваксинирани деца не се допускат в учебните заведения заедно с ваксинирани, за да не ги заразят. Междувременно в развитите държави от ЕС и Великобритания ваксинацията не е задължителна и ваксинирани и неваксинирани деца ходят заедно на детска градина и училище. Как така те не се заразяват? И как така само едните имат право на свободна воля?
108
5
 
0
 
! Отговори
Бахура преди 2 години
Нали искате повече деца бе, ето ви. Ние за това не стъпваме вече в тоя ***. Скапвайте се жалко население. И да, мия чиниите в IBM. Айде чао.
107
7
 
4
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Нарковаксърите пак побесняха1 Ами нали вашите деца са набодени и предпазени бе дбили защо пак ви е страх от неваксинираните деца на нормалните хора!? Нали знаете приказката за българите в казана в ада САМО НА БЪЛГАРСКИЯ КАЗАН НЯМАЛО ДЯВОЛИ -ПАЗАЧИ! Прецаканият не може да търпи че може да има някой непрецакан като него!
106
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще спазват закона! Слагат ваксините и после градина! Антиваксъри, джендери, кресльовци и екоталибани трябва да спазват закона и да се държат възпитано!
105
5
 
15
 
! Отговори
Варнянски беК преди 2 години
Ами прави са да не пускат децата и в детските заведения. Правилата са си правила. И ние решихме да не ваксинираме и брахме проблеми в България, и това беше една от многото причини да се изнесем в Англия. Имаме дядо, който едвам са спасили като малък след проблем с ваксина, и е оглушал доживот. Детето носи 25% от гените на същия тоя дядо. НИКОЙ не го интересува - ако стане нещо - упс, сори, кофти, чао. Тия ваксинирания на ангро, особено с тоя ковид, един ден ще го учат като геноцид в учебниците.
104
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Госпожата егоистка да се замисли кои са единствените деца без задължителни имунизации в България - децата със сериозни хронични болести. И на тези и без това имунокомпрометирани деца, тя ще пусне нейните англичанчета, носещи кой знае какви болести, които да изложат на риск болните деца, които и без това ако се разболеят ще изкарат много тежко болеста. Ами разбира се, че не е приемливо. Не е проблем 1 дете да не е ваксинирано, проблем е ако събереш няколко такива- това вече е огнище.
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Требва да си заслужил за да ти дават помощи, тез в Чужбина са чужди......хахахаха :)))
102
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи българчетата родени в България трябва да си носят имунизационен паспорт, 15 бележки от лични лекари и родителите съответно да плащат като гламави за всичко, но пристигащите от Англия трябва да са привилигировани, така ли? Всяка държава си има изисквания и докато не ги изпълниш, не можеш да ползваш обществени услуги.
101
2
 
15
 
! Отговори
77 преди 2 години
А госпожата и другите, които се прибират, колко данъци и осигуровки са платили тук, че иска услуги от държавата т.е държавната детска градина се плаща от държавата/общината и това, което плащат родителите е малка част от разходите.
100
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако може и за тези, дошли от прованса.
99
6
 
16
 
! Отговори
Край преди 2 години
Става въпрос не за ковит ваксини. Да си ваксинират децата и да не мрънкат
98
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се ваксинират ангийските деца Българските деза няма да се подлагат на научни експерименти с неочакван край
97
5
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Имунизират децата и ги пращат на градина.Какъв е проблема ,че набиват тупана.България има правила,които трябва да се спазват.Едва ли UK се съобразява с българските правила.
96
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Объркан гражданинПо принцип, при ваксинирани деца няма проблем да се пусне 1 (едно) неваксинирано дете. Защото ако са 2 или повече, ще могат да си предават инфекциите едно на друго и ще се получи неприемливата ситуация, едното дете да е заразено с опасна болест в детската градина. За което отговорност носи персонала. Възниква въпросът обаче, кое конкретно едно дете да се избере измежду множеството островни деца?
95
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз мислех че от чужбина са се завърнали само умните и красивите, а то и антиваксерите
94
0
 
2
 
! Отговори
Име преди 2 години
До Анонимен 55,На това му се казва класика, фирми опериращи на неспекулативен пазар, да фалират при покачващи се цени.
93
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според специалистите поставянето на липсващите ваксини при децата не отнема дълго време. ДА СЪКРАЩАВА ЖИВОТА С ОКОЛО 15-20 ГОДИНИ! ВИЖТЕ БРОЯ НА ПОЧИНАЛИТЕ СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ НАД 60 ГОДИНИ! ФАКТИ А НЕ ИЗМИШЛЬОТИНИ НА РАЗНИ ГЛОБАЛИСТИ!
92
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавните детски заведения се субсидират от държавата, т. е. от всички данъкоплатци и се спазват правилата за задължително ваксиниране на българските деца. Който желае може да си направи комуни за деца на антиваксъри, да си плаща обучението и съответно грижите за тях.
91
6
 
31
 
! Отговори
Док преди 2 години
Ми да си одят обратно на "острова"!! България има един от най-добрите имунизационни календари в света. Да си ваксинират децата и няма проблем. Моите деца са със всичките задължителни ваксини, плюс ротавирусната когато бяха малки.