Днес отбелязваме Денят на детето

Различни събития, посветени на най-малките са организирани в различни градове
Обновена: 1 юни 2022 08:12 | 1 юни 2022 08:10, Петя Славова
19
Днес отбелязваме  Денят на детето
Снимка: Pexels

На 1 юни отбелязваме Денят на детето. Много събития в различни български градове са посветени на най-малките. В столицата над НДК ще полетят 100 балона с детски послания.

Концерт и благотворителна изложба базар на детски рисунки и макети "София-град на бъдещето" организира Столична община с преподаватели и ученици от 143-о ОУ "Георги Бенковски.

Благотворителната изложба ще се проведе под мотото "Деца помагат на деца", като с тазгодишните средства ще бъдат закупени материали за арттерапия за деца, настанени в центрове за настаняване от семеен тип. Началният час е 11.00 часа под куполите на "Ларгото".айон “Възраждане” е предвидил концерт на вокална група към Дворец на децата в парк “Възраждане" от 18:30 ч.

Район "Витоша" организира детски празник в парк "Знаме на мира" от 17.30 до 19.30 часа.

Фондация "За Нашите Деца" кани малчуганите на детски празник "Прегръдка за нашите деца" в парка, заедно с един от символите на организацията - Мечето Прегръдко. Децата ще се запознаят с клоуните Коко и Мъри, които са подготвили фокуси, викторини, балонно шоу и забавна клоунада.

 Алфаела Круела излиза на Закрита лятна сцена в Борисовата градина от 17.00 часа, където ще изпълни най- детски песни и ще организира музикална детскотека. Събитието ще предложи и разнообразни арт кътове около сцената и специален Фотокорнер за най-широките усмивки.

В чест на най-хубавия детски празник Националният политехнически музей приканва децата да влязат в ролята на изследователи. Децата и техните придружители ще имат възможност да видят не само различни видове техника, но и да „изследват“ отблизо прародителите на днешните „умни“ технологии. По-възрастните ще могат да покажат, а и да разкажат на малчуганите, как са слушали музика преди ерата на YouTube и Spotify и дали им е било скучно, когато не е имало кабелна телевизия и интернет.

Родителите ще могат да си припомнят най-популярните реклами за техника и електроника, излъчвани през 80-те и 90-те години на ХХ век и да споделят кои са били техните най-любими марки. И малки, и големи, ще имат шанс да демонстрират геймърските си уменията на едни от първите компютърни игри.

Детският център на Столична библиотека, най - големият в България, разполагащ с 67 хил. тома книги и 16 хил. читатели деца, всеки ден предлага на децата на София различни атрактивни занимания, дигитални и арт работилници, интересни конкурси и състезания, VR пътешествия, срещи на живо с писатели и известни личности. За децата са винаги отворени и достъпни: модерна VR стая, различни комфортни пространства за четене, учебни занимания, забавни и дигитални игри, цифрови умения.

В деня на "най-важните хора на света" - 1 юни Столична библиотека подарява на децата празник под наслов "Чети, играй и твори на площад Славейков" и предлага за всяко дете по нещо занимателно и любопитно.

Продължава и пролетният базар на книгата, където много автори ще представят своите детски творби.

Във връзка с 1 юни Международния ден на детето във военни формирования в различни гарнизони на страната ще се проведе Ден на отворени врати.

На 1 юни БДЖ ще предостави възможност за всички желаещи деца да се повозят на атракционна мотриса, която е част от музейното наследство на железопътния превозвач. Мотриса 19.001 се използва за наемане от клиенти за частни пътувания, за заснемане на филмови продукции и клипове, като за първи път се предоставя възможност за свободно пътуване на желаещите да се повозят с нея.

Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов ще бъде домакин на УНИЦЕФ за представянето на международното проучване на изследователския център на организацията „Иноченти” на тема „Места и пространства: Околната среда и благосъстоянието на децата“.

Ден на отворените врати по случай Международния ден на детето ще се проведе във факултет "ПБЗН" при Академията на МВР. Начален час - 9.30 часа, факултет "Пожарна безопасност и защита на населението" – ул. „Пиротска“ 171, и парк „Св. Троица“. Организатори на събитието са факултет „Пожарна безопасност и защита на населението“ при Академията на МВР и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, със съдействието на район „Илинден“ – Столична община.

По време на празника посетителите ще могат да проследят различни демонстрации на пожарна и спасителна техника, както и атрактивно състезание между пожарникари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Ден на детето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Да са ни живи и преди 1 година
здрави!Защото те са нашата радост,аромат и цвят в днешният объркан,болен и загубен свят на войни,болести,злоба,омраза и ненавист!Честит празник на всички деца по-цялата планета!
9
0
 
0
 
! Отговори
до предлагам преди 1 година
Коя власт ще издържи на толкова много образовани хора ????
8
3
 
0
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
От Възраждане празнуваме освен под дъгата, така и под портрети на създателя ни Путин. Слава!
7
3
 
6
 
! Отговори
Роза преди 1 година
"Детство-вятър мой крилат!Слънце-детска топка златна!мой довчера тичал свят-и зад ъгъла изчезнал!"Тази песен на Лили Иванова казва всичко за детството-този светъл период в човешкия живот.В душата на всеки възрастен човек живее едно наивно и доверчиво дете,което понякога се обажда.Но светът е суров и ние все му "шъткаме"-да мълчи!А трябва по-често да се вслушваме в думите му,защото Бог е казал:"оставете децата да дойдат при мен!"
6
10
 
1
 
! Отговори
ПП Възраждане преди 1 година
само гулаг ще научи децата на твърд, съветски труд. А всички деца ще носят руски имена, ясно ли ви е? Слава на Путин!
5
8
 
1
 
! Отговори
ПП Възраждане преди 1 година
Поредната гнила, западна, про-украинска дивотия. Искаме празници само за Русия, Путин и ядрена война!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А джурналистката Петя Славова явно отбелязва ДеняТ на грамотността.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй като нашите политици се държат като деца и само пакости правят трябва и на тях да честитим.
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дядо бойко да отвори шкафчинциту,да измъкне едно кюлче и да купи дрешки на унуките. След пуловерчетата от по три бона,следват тениски от по пет. Да не се стиска.
1
1
 
15
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Да са здрави, да живеят в мир и любов!