НСИ обявиха датите за обявяване на данните от преброяването

Спазва се утвърден график
18 авг 2022 21:15, Росен Стойчев
14
НСИ обявиха датите за обявяване на данните от преброяването
Снимка: БГНЕС

Обявяването на данните от Преброяване 2021 не е закъсняло и ще се случи при спазването на утвърдения график, съобщават от НСИ. Сроковете за това са предварително одобрени с решение на МС.

От Националната статистика посочват и конкретните дати:

- Първите данни за населението по пол, възраст, юридическо семейно положение и по населени места ще бъдат обявени на 3 октомври.

Още по темата
До края на октомври ще бъдат публикувани и социално-икономическите характеристики на населението на страната – степен на завършено образование и икономическа активност.

- През ноември ще излязат данни за етно-културните характеристики – етническа принадлежност, майчин език, вероизповедание и религиозност, както и за миграция – вътрешна миграция, имигранти и пътувания до работното място.

- През декември ще обявим резултатите от извадковите изследвания – „Раждаемост и репродуктивно поведение на населението“ и „Миграция и миграционно поведение на населението“, както и данни за здравния статус на населението.

- През януари и февруари 2023 г. ще бъдат представени геопространствени данни (координатна мрежа с пространствена резолюция от 1 кв. км) за броя на населението, информация за жилищните сгради и жилищата, жилищните условия, домакинствата и семействата в страната.

Към момента „на терен“ се провежда последното изследване от програмата на Преброяване 2021 „Бюджет на времето“, което е с продължителност една календарна година и данните от него ще бъдат оповестени през 2024 г.

Въпреки сложната ситуация в страната, съпътстваща Преброяване 2021, експертите в НСИ полагат всички усилия данните от преброяването да бъдат предоставени на широката общественост в предвидените срокове, заявяват още от Националната статистика.


14
Още по темата: датапреброяванеНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Бай Пешо преди 1 месец
Само в България може да се направи едно преброяване за две. Пък после ще копираме резултатите за третото. Така ще спестим от ресурси, ама не и от средства.
11
0
 
3
 
! Отговори
179 преди 1 месец
Държавите от Ес та дори и Турция са със качени данни от преброяванията през 2017, 2020 , 2022. Всичко е описано , етническа принадлежност , процент на местно население , паспорт , диаграма на хората под и над трудоспособна възраст. Само ние се тутаме още. Има изнесена информация за брой на население по общини през 2020 която противоречи сериозно със последните данни на НСИ ? Какво става май и тук не се справихме. Само да допълня , че и Македония е със изнесени подробни данни :(
10
2
 
11
 
! Отговори
тез пък преди 1 месец
Няма смисъл, за толкова време едва ли е валидно!
9
0
 
18
 
! Отговори
пилците измреха преди 1 месец
Тия докато обявят данните ще е време за ново преброяване.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аз си мислех че взеха парите и избягаха!
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такива преброявания са незаконно шпиониране над хората. Като искат да знаят кой как се самоопределя това може да става когато си издават документите, също и образованието когато е завършено от институцията може да пращат данните където трябва, а не да се обикаля по къщите на хората. Егати нахалниците. Трябва да се забрани със закон такова вмешателство в личния живот и дома на хората.
6
1
 
10
 
! Отговори
Бгг преди 1 месец
Брей , тия направо са затрупани от работа, едни данни от преброяването колко време не могат да публикуват. Ама нали си вземат заплатите и лятото на хладно зимата на топло по бюрата стоят. Запотени тия нивгаш не са били.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия докато се натуткат ситуацията вече е съвсем друга. И починалите ли ще ги броят за живи.
4
1
 
13
 
! Отговори
перко преди 1 месец
Ей много работя тези канцеларси плъхове! Година и нещо мина, а те още обработвт данните!
3
0
 
0
 
! Отговори
Джесика преди 1 месец
Кеворк Кеворкян окончателно е изтрещял.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво ще ни казват че се стопихме до 5 милиона и че турците и ромите са повече от бг. Нема нужда ние си го знаем и без тях. Всеки ден се сблъсквам с опустошени села без нито един жител в които преди пандемията имаше 60 70 и 80 годишни които са си отишли от този свят без лекарска помощ. Докато вашите управници се боричкат за власт и пари държава е в кома на командно дишане. Но от жълтите павета това не се вижда.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Излиза, че когато ги публикуват, данните отдавна няма да са актуални.