Проваляме се в интегрирането на завръщащите се от чужбина емигранти

За пропуснатите възможности се посочва в доклад в рамките на WB2EU
Обновена: 8 ное 2022 22:56 | 8 ное 2022 22:55, Петя Славова
109
Проваляме се в интегрирането на завръщащите се от чужбина емигранти
Снимка: БГНЕС

Имиграцията на завръщащи се граждани е стратегически определена като едно от най-ефикасните решения на проблема с обезлюдяването, пред който е изправена България. Но е необходимо да се направи много повече, за да се превърнат тези стратегически ангажименти в конкретни политики, чието прилагане би спомогнало за привличането на желание за завръщане и за успешна интеграция. Това се посочва в краткия политически обзор "Завръщащи се мигранти в България: Политически контекст на пропуснатите възможности", публикуван в рамките на виенската мрежа "WB2EU".

Според обзора дискурсът за миграцията в България обикновено се фокусира върху нейните негативни аспекти, като например "изтичането на мозъци", без да се обръща особено внимание на положителните ѝ аспекти. Нарастващата загриженост около миграцията се дължи на демографската криза, в която се намират почти всички страни от Балканите и която се подхранва от намаляването на населението.

Още по темата

"Много малко се говори за евентуалните положителни аспекти на ситуацията и какви са възможните ползи за България, произтичащи от общностите, живеещи извън националната територия. Акцентът всъщност е поставен изключително върху връзката между демографската криза в страната и емиграцията", подчертава докладът, цитиран от "European Western Balkans".

Статистическите данни показват, че броят на имигрантите в България се увеличава, но броят на хората, които идват да живеят в България, все още е далеч по-малък от броя на емигрантите. Единственото изключение е през 2020 г., когато завръщането на български граждани е подхранено от кризата с COVID. Но както изследването изтъква, тези завръщания не биха могли да се разглеждат като резултат от ефективни правителствени политики, а по-скоро като последица от голяма криза, засегнала страните на заселване, като се позовава на подобни ефекти, които предишни кризи като икономическата криза от 2008 г. или Brexit от 2015 г. са имали върху миграцията.

Разминаване между стратегическия и политическия ангажимент

Друг проблем е неадекватната рамка за улесняване на връщането, което означава, че политиките за връщане обикновено са "включени като елемент в други политики". В българския случай това е политиката по миграция, чиято "основна цел е подобряване на демографското равновесие, увеличаване на предлагането на работна сила и на националния човешки капитал".

От създаването на Агенцията за българите в чужбина през 1992 г. досега са приети четири национални стратегии за миграцията. Както се посочва в "Policy Brief", те по-скоро могат да се разглеждат като "предназначени да отговорят предимно на национални и етнически идеали, а не на идентифицируеми нужди на пазара на труда".

Настоящата Национална стратегия по миграция на Република България (2021-2025 г.) дава приоритет на завръщането на българските мигранти и определя две политически насоки за насърчаване на завръщането: програми, насочени към подпомагане на българските граждани, които са се завърнали или възнамеряват да се завърнат, насочени към оползотворяване на техния потенциал; и "целенасочени кампании и интензивни дискусии, включително на политическо равнище, чрез ангажиране на усилията на широката общественост за насърчаване на завръщането на българските граждани и установяването им в Република България".

Този стратегически ангажимент не е довел до много осезаеми резултати, тъй като конкретните политики, насочени към постигането на тези стратегически цели, остават неадекватни за адаптиране към съвременната миграция. Връщането не може да се разглежда като "окончателен акт" по начина, по който се възприема сега.

"Тази тенденция не съответства нито на глобалната миграционна динамика, нито на емпиричните наблюдения, които показват, че динамичният модел на миграция доминира много по-често", както се посочва в документа.

Основни точки за подобряване на българския подход към миграцията

Документът разделя политиките за връщане в три категории: "политики, насочени към привличане на завръщащи се; политики, насочени към улесняване на завръщането чрез насочване към потенциални репатрации; и политики, целящи да осигурят интеграция".

Политиките, които биха могли да привлекат български гражданин да се завърне, могат да изиграят и ключова роля за неговата реинтеграция. Що се отнася до информационните политики, те са необходими на всеки етап от процеса.

От "Policy Brief" се препоръчва "по-добро прилагане на националните политики и стратегии в областта на миграцията", като се стига до заключението, че настоящите политики остават "в сферата на стратегията и се ограничават до нивото на кампаниите за привличане на завръщащи се лица". Освен това е необходимо да се направи повече в областта на "идентифицирането и управлението на основните пречки пред завръщането", за да се преодолеят предизвикателствата, които могат да попречат на българските граждани да се завърнат. Заселването на български граждани, идващи от чужбина, не може да протече гладко без подходящи интеграционни политики.

Хипотезата, че "новите" български граждани от български произход ще се впишат по-лесно в обществото и няма да имат нужда от специфична помощ, не винаги отговаря на действителността. Оказва се, че тези граждани, подобно на останалите имигранти, също се нуждаят от подкрепа за успешната си интеграция, а освен това става ясно, че много малка част от тях в действителност остават в страната. В повечето случаи българското гражданство се използва за целите на по-нататъшна миграция към други държави, най-често в ЕС", както е обяснено от "Policy Brief".

Ето защо се препоръчва "да се осигури по-добра взаимовръзка между "диаспората" и политиките за обратна миграция, за да се улесни завръщането и реинтеграцията".

И накрая, миграцията трябва да се разглежда не само от гледна точка на демографската криза, но и през призмата на възможностите, които тя може да предостави на българските граждани, които евентуално могат да се завърнат от чужбина и да използват своите знания, опит и контакти за насърчаване на развитието на страната. Както посочват авторите, "както обратната, така и останалата имиграция в България са много по-свързани с тенденциите на "кръговата миграция", поради което се препоръчва България да разработи "цялостен пакет от мерки, отнасящи се както до решенията за емиграция, така и до решенията за завръщане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
r преди 1 година
До Анонимен. Все пак става дума за евро. Жена ми работи на 75%, а аз имам много ралаксираща работа. В България имам приятели на високи позиции 5-6к лева на месец, но от 7 сутринта до 9 вечерта. Колко ще издържат тези хора?
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До rНЕ виждам проблем да изкарвате и вие двамата тук такъв доход ?!? Даже 40-50 е абсолютно постижимо ;)
86
1
 
5
 
! Отговори
ина преди 1 година
Тая Агенция само харчи парите ни - от пусто в празно
85
2
 
3
 
! Отговори
ПРАВОто преди 1 година
Глупава статия! - Нас кой ни интегрира? Кой мисли за условията ни - те ще се слагат на хора добили по-голям стандарт ?
84
2
 
2
 
! Отговори
ПРАВОто преди 1 година
До Космонавт -- ДА, 5 години извън България и - вече не са българи. Не ги интересува, ЗАЩО ги каним да гласуват??? - и плащаме за това!
83
2
 
0
 
! Отговори
възмутен преди 1 година
До дедо от село -- не, дедо, има кой да ни колонизира
82
3
 
3
 
! Отговори
възмутен преди 1 година
До r Стой си там! Ти отдавна не си българин, всичко са ти сметките и лична облага - Тук нямаш корени и близки, в това положение сме защото напуснахте и поддържате с дела и данъци чужди държави! Защо ли ние още ви плащаме за правото да гласувате? - като не ви интересува
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато се отърват от к0мунистическото си увредено мислене и спрат да чакат някой да ги интегрира, някой да им оправи живота, някой да им даде хляба, някой да им направи къщата, някой да им направи децата и някой да им ги гледа, ще си намерят мястото в България. Който е решил да се върне и да гради в България, добре дошъл. Който иска на готово, по-добре да си седи в чужбина. Тук мрънкачи си имаме достатъчно.
80
2
 
7
 
! Отговори
r преди 1 година
E как да се върнем? Просто не го виждам какво трябва да стане за да се върна аз и семейството ми. Не всичко е пари да. НО. За 2021, оня ден ми пристигна писмото от данъчните, че ми приемат данъчната декларация. Ами 71 000? чисто годишен доход за 2021 на двама ни. Отделно аз около 10 000? са парите който заделям само аз за пенсия, отделно е държавната пансия за която също трупам права. Тази година 2022 ще ударим 80 000? чист доход. Обяснете как да стане? Да не говорим за цялта армосфера.
79
2
 
1
 
! Отговори
Фин преди 1 година
До Пич ...нямада се сбъдне и това ''пророчество''
78
1
 
4
 
! Отговори
дедо от село преди 1 година
някаква пишман журналистка копи-пейстнала някаква статия от чуждо издание - така се става сега журналист у нас.истината е,че у нас властимащите нямат хабер от политика по имиграцията на българите.за тях колкото по-малко останем, толкова повече ще има за тях да придобиват/крадат/ и имат - къщи, коли, яхти, самолети, земи, фабрики и прочие. Само че скоро ще трябва да си внесат и роби да им работят...
77
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О моля ви... Какъв е профилът на емигранта? 99% тотален, ама тотален провинциален слугинаж. Абсолютно функционално неграмотен, работещ в ЕС месечно за 2-седмична заплата на студент на 23 добър ИТ спец. Да не говорим за ИТ спец на 35. Кой се завръща? Ами 99% тотален слугинаж, изритан от работа покрай КОВИД кризата. Аутсайдери до живот. Тук-таме някой образован човечец. И аз съм живял в чужбина и имам имоти в 3 държави, но съм бил временно по някакви проекти или да уча.
76
3
 
5
 
! Отговори
Избирател преди 1 година
Проваляйте се колкото си искате. Аз лично не съм се провалил, просто защото съм инвестирал около 50 хиляди левчета в образованието и къщата на сина си. Нещата и проблемите на българските политически лидери са си изцяло техни и лични. Като не могат да направят правителство, обикновените българи им се смеят.
75
5
 
10
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Обичам пропагандните статии. Би трябвало авторът да се досети, че завръщащите се от чужбина българи нямат нужда от "интеграция" :) А иначе пророчеството на Слава Севрюкова е добре известно, цитиам го съкратено: "Българите от чужбина да се завръщат до 2025г! Защото после и да искат, или няма да е възможно, или трудно ще ги приемем".
74
2
 
1
 
! Отговори
Фин преди 1 година
До М ...не се притеснявай, тук почти всички са като теб - несериозни, незадълбочени, безотговорни и т.н. Освен това никой не ви обръща внимание, а и повечето хора не помнят - като май му ните.
73
2
 
2
 
! Отговори
М преди 1 година
Извинете. В предишния коментар имах в предвид емигрантите от Афганистан не българските. Ядоса ме заглавието .Не прочетох статията и си излях чувствата неточно.
72
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До космонавт - не сте прав, че всички отвън са затъ...пели, защото има всякакви варианти. не можем поголовно да плюем, защото има и читави. Така както е грозно да пищят срещу страната си отвън, така е грозно и ние да плюем наред. По принцип всеки да си гледа животът и работата си, без такива изцепки и без това тотално презрение към всичко и всички.
71
1
 
10
 
! Отговори
М преди 1 година
Не можеш да накараш кравата да яде месо а вълкът трева. Няма как на човек който 30 години не е работил и не е учил нищо за го накараш да ходи на работа всеки ден. Да хареса това което ти харесваш и да се откаже от рахата си. Той цял живот е гладил един свой орган и единствената му мисъл е била къде да го навре.
70
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До анонимен, дето обяснява кога щели да се върнат - значи вие намирате за нормално да отидат в подредената страна, за което те нямат и грам заслуга, и да си дойдат, след като тук някой отново му подреди страната, не мислите ли, че това е нахално? Че и за десерт да врещят какви сме били ние, по-гадни от най-гадните, а те някакви гении и свръхчовеци? Знаете ли колко пенсии съм платил с данъците са на родителите на доста, дето и стотинка не са пратили тук? А кой тук им меси хляба, и т.н, и т.н.?
69
3
 
8
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Щом не са успели в чужбина при глупавите, не зная как ще се оправят тук при висшите хора. 5 години извън България = тотално затъпяване, 10 години = тотално видоизменяне, 20 - вече не са българи.