70% от асансьорите са опасни, част от тях са за спиране

От много висок риск са тези в обществените сгради
13
70% от асансьорите са опасни, част от тях са за спиране
Снимка: БГНЕС

70% от асансьорите в жилищните сгради у нас са опасни и част от тях са за спиране. Това показват данните на Българската асансьорна асоциация. От много висок риск са асансьорите в обществените сгради, а всеки ден стотици хора ги използват.

"Най-честите проблеми при асансьорите е неминал технически преглед - това е установено при нашите проверки най-масово. Бих искал да кажа на хората да не излизат сами от асансьора, когато заседнат. Това е най-често срещаният повод за злополука. Срокът за изчакване е 1 час по закон на поддържащата фирма. Ако няма устройство за спешно повикване в асансьорите, то те са незаконни и трябва да бъдат спрени веднага. При нашите проверки нарушения в обществените сграда нямаше, единствено бяха установени в жилищни сгради. При сградите от старото строителство бих казал, че асансьорите са по-качествени, но са вече морално и физически остарели. В много сгради вече асансьорите се обновяват", обясни Григор Къшов - главен директор в главна дирекция "Технически надзор", пред БНТ.

Той допълни, че новите асансьори, които отговарят на европейските изисквания, са безопасни. Те минават специална комисия, която ги проверява. Един път в годината минава инспектор, който ги преглежда, а поддържащата фирма минава поне веднъж в месеца да ги проверява.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: жилищасградиасансьори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асансьорите опасни, техниците некадърни. А нещо за "материала" да кажете?В сградата, където работя, ако стане проблем техници те се отзовават веднага и съвестно си свършват работата.Но голяма част от ползващите асансьор не спазват никакви правила-това брой хора, ограничения до колко кг. го нямат за нищо. Бутат се двойно повече от разрешеното. Сакън да не се наложи да изчакат няколко минути или да изкачат няколко стъпала.В хотелите и почивните станции е същото.Децата не спират да си играят .
11
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
от къде ще вземем 20 000 лв за нови вижда се къде ви сърби нашата фирма да висмени асансъорите от траншовете от ес ако нещо отделят за нас ама надали
10
0
 
0
 
! Отговори
Земетресенията бяха преди 1 година
удобен повод всякакви печалбари,под форма на грижа за живота и здравето на хората,да предявяват какви ли не искания.Очаквайте паспортизацията на жилищата(с нова цена,я по 10 лв/кв.м.)да стартира пак,нищо.че това няма да поправи жилищния фонд,само ще пълни гуши;задължителни:застраховки(като ГО за автомобилите)и за имотите;смяна на асансьори,дограми;саниране и термоизолация;изкопаване на подземни гаражи...А защо не и имплантиране на чипове по хората за по-лесно откриване в руини(и други "ползи").
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някакви некадърни необразовани "техници" така ще сменят асансьорите, които са по западен лиценз от соца, че масово ще започнат да дефектират и да стават злополуки. Има много злополуки с новите асансьори с китайски части, аварии, некачествено и некадърно китайско менте, което ще има нужда от смяна след 2-3 години. Кабинката ще е от картон и всички китайски части ще са с бързо остаряване за постоянен рекет върху живущите.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Картелът на вносителите на китайски асансьори повтаря лъжата си всяка година, в опит да получи пари от етажната собственост в държавата.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нашия вход проблема с асансьора се реши комшията наркоман открадна двигателя за скрап и сега всички сме спокойни че няма как да се случи злополука
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе да. По закон всички асансьори, ДОРИ И СТАРИТЕ, веднъж годишно трябва да минават инспекция и преглед. Не е само за новите. А колко често ги преглежда фирмата, зависи от договора, който сте сключили.
5
3
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
70%.Айде посмали малко.Асансьорните техници се чудят как да измъкнат още пари.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народа и тука спи .Там къде хърка не му дреме та за общество за развитие ще говори друг път ниво подафриканско
3
2
 
17
 
! Отговори
Даааа преди 1 година
Сега ще изгърбят хората като ги накарат да си сменят асансьорите с техните подставени фирми. Милиарди са това.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само Цветан Цветанов се уреди с нов и персонален асансьор!
1
1
 
7
 
! Отговори
Висок етаж преди 1 година
Сложете си лебедка на балкона или тренирайте за Батман и спайдърмен.