Мирослава, убита от кучета, е починала от обилна кръвозагуба

На мъжа, който се е грижил за петте животни, е повдигнато обвинение
31 мар 2023 18:35, Нели Христова
56
Мирослава, убита от кучета, е починала от обилна кръвозагуба
Снимка: БГНЕС

40-годишната Мирослава Стоянова от Долна Оряховица е починала от обилна кръвозагуба, причинена след многобройните ухапвания и травми, причинени от кучета, сочат данните от съдебно-медицинската експертиза, въпреки че разследването е на много ранен етап. Това съобщи наблюдаващият окръжен прокурор във Велико Търново Даниела Харитонова, предаде БГНЕС.

На мъжа, който се е грижил за петте кучета, е повдигнато обвинение по член 325 В от НК за това, че е допуснал животните да представляват опасност и да застрашават живота на хората. Мъжът е бил оторизиран устно от собственика на кучетата, който е в чужбина, да се грижи за петте животни. Той е задържан за 72 часа, а прокуратурата ще му поиска постоянна мярка за неотклонение, като делото в съда е насрочено за утре.

Прокуратурата е установила и къде в чужбина се намира същинският собственик на кучетата, той също ще бъде призован да дава показания. Всичките пет кучета са евтаназирани за целите на ветеринарно-медицинската експертиза. Прокуратурата ще направи административна проверка и на местните власти и на структурите на Министерство на земеделието – дали са упражнявали контрол – имало ли е сигнали срещу този собственик на кучета и взимани ли са мерки.

"Днес стана ясно че смъртта на жената е в резултат от остра, обилна кръвозагуба, която е настъпила вследствие на многобройни травми, причинени от животни. Това обстоятелство наложи промяна на първоначалната насока на разследването – от умишлено убийство към преквалифициране на деянието, който текст предвижда наказание за всяко лице под чиито грижи се намира гръбначно животно, което животно причини телесна повреда и в резултат на нея последва смърт на друго лице. Предвиденото наказание е до 5 години лишаване от свобода и глоба до 10 хиляди лева. Задържан е за 72 часа, внесох искане за постановяване на мярка „задържане под стража“ в Районен съд Горна Оряховица. Животните са евтаназирани, тъй като за нуждите на обвинението беше необходимо да установи дали в стомасите им има биологичен материал съответстващо от починалата. В момента имаме установени данни за нападната свидетелка , която е заявила че в предходен период от време е била гонена и хапана!", посочи наблюдаващият прокурор в Окръжна прокуратура Даниела Харитонова.

Кучетата не са безстопанствени, съответно отговорност има към този, който е собственик или полага грижи! Законът възлага отговорност на собственик или полагащ грижи!, допълни и говорителят на Окръжна прокуратура Илиян Благоев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ако човек убие човек го пускат с условна приъда!
27
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас ако искаш да убиеш някого безнаказано, просто си купи голямо куче вместо пистолет.
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз обичам, кучетата, но видя ли бясно куче с пяна на уста лично ще го отстрелям.
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече от условна няма да получат.
24
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от кучкари! Толкова много разбирате от животни всички, че ги превръщате в перфектните убийци на хора. И само обяснявате за някакви допускани грешки. Като толкова много грешки допускат хора, в чиито ръце опасни животни като кучетата се превръщат в успешни убийци, защо тогава се позволява гласност на кучкарството и изобщо животноразвъждането на зверове сред хора.
23
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25, a собственика на животното, и той да се евтанизира, за да не отглежда повече такива убийци. Едно е мечка-стръвница или вълци (диви животни), друго е домашно пce.Проблемът е не в животните, а в хората.
22
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Животно убиели човек веднага се евтанизира. Иначе ще убие и други. Обичам животните но само тези които са приятели на човека.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам:1. Отглежадането на хищници (не само кучета, а и тигри, анаконди и тем подобни) да се регламентира със закон, вкл. такси и други изисквания за безопасност (намордници да речем).2. Изискванията по точка 1 да са сравними по логика спрямо притежаването на огнестрелно оръжие (ловно, бойно, газово - няма значение).3. При инцидент с пострадал човек (може и да не е убит), да се предяви обвинение на собственика за предумишлено убийство.
20
1
 
18
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
Прехвърлих 40-така и до ден днешен не познавам човек, който да е присъствал на кучешки бой. Нямам ни най-малка представа що за животни биха изпитали удоволствие гледайки как кучета се разкъсват до смърт. Аз и бойните спортове не харесвам, но айде там поне участниците сами са избрали да ги млатят, а какво точно са виновни животинките - родили са се при някакъв болен мозък, който иска да изкара пари от мъчителната им смърт.
19
1
 
18
 
! Отговори
Кучкарник БГ преди 1 година
Ама те кученцата са добри. Те не хапят. Те само така си играят.
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрок за децата: Когато си толерантен спрямо глутница зверове ставаш вечеря.
17
12
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
Прав си 100 процента ! Това са хора русофоби, повлияни от проамериканската пропаганда, за които убиването на малки деца и случайни хора е една от концепциите за "свобода и демокрация" !
16
7
 
11
 
! Отговори
от 11 до 12 преди 1 година
Пречукали са пceтатa, което е най-лесния начин, щот няма кинти да ги "приютят" някъде.
15
0
 
34
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Дано да почива в мир жената. Лека и пръст... Тръпки ме полазват какъв страшен начин да си отидеш - да те нахапят до смърт животни... Тая кучкарщина трябва да престане!
14
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отглеждането на бойни кучета е само по себе си психо тест. Няма нормален човек, който да иска да отглежда бойни кучета! Няма! Не данъци, не глоби, а пълна забрана трябва! Или затвор за минимум 10 години. Тези са престъпници! Участват в нелегални боеве и залагания, а това винаги върви с още куп други дейности. Само криминали се занимават с такива неща, криминали и психопати!
13
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очевидно собственика на кучетата е сад-ист , който в момента е в частната армия Вагнер . Демек в чужбина .
12
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шокиращо! Тези кучета са били възпитани да бъдат бойни от собственика. Този, който ги е гледал временно може да е само съучастник, не той ги обучавал първоначално, явно само ги е хранил и разхождал. Според мен ще се опитат да се измъкнат с това, че имат устна уговорка. Каква правна тежест има устната уговорка? Накрая ще излезе, че няма виновни. Трябва да се забрани отглеждането на бойни породи и това е. Другият вариант е гражданите да им избият кучетата, защото всеки може да е следващият!
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11 Вие какво искате още някой ли даизядат за да ги ефтанизират?
10
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Потресаваща пресъпна безотговорност от страна на собственика и уж "грижещия". Това са комплексирани хора (и 2-мата). Животните не са виновни в нищо, що са ги пречукали? Казусът се равнява на непредумишлено убийство (а може и полуумишлено, не съм адвокат).
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно жената е била толерантна и не ги е отровила.