Застраховка "Гражданска отговорност" поскъпна

Няма промяна по договорите
22 май 2023 11:35, Росен Стойчев
17
Застраховка "Гражданска отговорност" поскъпна
Снимка: БГНЕС

Цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ се увеличи от този месец, като при различните застрахователни компании процентът на увеличение е различен и варира от 15 до 20 %, коментира за Радио Варна брокерът Елена Филипова. Основната причина е инфлацията, допълни тя.

Още по темата

„Факт е, че поскъпват цените на всичко – на автомобили, на строителни материали. Цените на медицинските услуги са драстично покачени и всичко това неизбежно се отразява на „Гражданската отговорност“. Това, което хората понякога не разбират, е че тази застраховка има много важна социална роля. Тя цели да компенсира пострадалите от застрахователни събития, под формата на пътно-транспортни произшествия или др. подобни.“

Според Елена Филипова 15% увеличение е нормално на фона на всичко, което поскъпна. Тя посочи приблизителни цени от 250 лв. до 600 лв. за застраховка „Гражданска отговорност“ в момента за леки автомобили. Цените при товарните автомобили са съвсем различни. Те варират от 3000 лв., което е вече рядко срещано и се предлага за товарни автопаркове, които години наред не са имали пътно-транспортни произшествия, до към 8000 лв.

Собствениците на автомобили, които плащат на вноски застраховката „Гражданска отговорност“ не са засегнати от сегашното увеличение, подчерта Филипова и допълни, че те ще плащат по новите цени, когато сегашният им договор по застраховката изтече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Закон на Мърфи преди 11 месеца
Защо трябва да е задължителна по закон що ме се управлява автомобила и се намира в частна собственост ?Въпроса е за стани богат !!!!
13
0
 
8
 
! Отговори
Застраховател преди 11 месеца
Партийните централи трябва да се пълнят все някак. ГО е един от най-големите източници на пари!
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Елена Филипова, а защо тези, които никога не са правили произшествие в живота си трябва да плащат наравно с останалите? Несправедливо е!
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трябва бонус-малус система за застраховането и лизигна, който троши нека да си плати, който няма нарушения не е длъжен да им покрива медицинските и сервизни разходи.
10
0
 
9
 
! Отговори
Васко преди 11 месеца
БГ застрахователя не плаща обезщетение, докато не го осъдиш.
9
1
 
10
 
! Отговори
Един Българин преди 11 месеца
До 9, Аз съм в Дженерали и преди това във Виктория сигурно 15г и ми направиха някаква отстъпка 20 или 30лв за това че аз изобщо нямам ПТП по моя вина в последните 20г. Но ме удари някакъв джип Тойота на паркинг, който избрал най-евтиното в НЕдалл Богг и от там ми дадоха обещетение 209лв. В сервиз под 600лв няма да говорят с мен. Трябва да има някаква комисия, която да следи кой застраховател как плаща. Не е нормално да се плащат някакви стотинки , въпреки че колата върви. Съд за всичко ли?!
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Застраховката целяла да обезщетява пострадалите. Ами да си търсят парите от причинителите а не то тези които спазват законите. Защо редовия примерен гражданин трябва да плаща за поразиите на престъпниците? Не е редно така. Застраховката трябва да се трупа на всеки шофьор в индивидуална сметка и когато той направи нарушение да се плаща от там. Когато някой направи някакво по-голямо нарушение ще плаща докато не изплати всичко и ако трябва ще му се отнема имущество. Сегашната система е рекет.
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Че всички застрахователи през месец март вдигнаха цените на застраховка ГО с повече от 50%, сега пак ли? Егати и инфлацията е при тях!
6
14
 
5
 
! Отговори
... преди 11 месеца
Долната граница на ГО трябва да бъде 1000 лв. Няма друг начин да спрем ид и от ите на пътя! Шофирането не е право, а трябва да се третира като привилегия и всеки, който я има да се отнася с огромно внимание! Нищоставащите да ползват обществен транспорт!
5
2
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 месеца
А като спрат колата от движение от кат връщат ли парите на собственика?Тя се прави за виновно лице и отказите за плащания са многобройни Защо ?Колко милиона приход имат на година?Колко са заплатите на шефчетата ?Стига рекет!!!
4
1
 
30
 
! Отговори
azz преди 11 месеца
А какво стана с празните приказки за бонус-малус..?Или не е изгодно за мутрите-застрахователи....
3
0
 
18
 
! Отговори
Стенли преди 11 месеца
Застрахователите винаги печелят , даже повече от банките - прибират си парите от застрахованите по полиците , като стане белята - те решават колко и кога да платят. Верно че системата с правоимащите по ПТП е доста порочна , дори и при нарушения на ЗДвП обезщетения се плащат , защо ли. Такива абсурдни случаи се срещат, особено след намесата на адвокатите - там си е някакъв мега-бизнес. Някои адвокати са се специализирали само по застрахователни обезщетения и правят луди пари
2
0
 
34
 
! Отговори
Гаврят се с вас преди 11 месеца
"Гражданска Отговорност" е пълна измама, пълнят джобовете на мутри и полицаи, а вас ви дерат живи!
1
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А заплатите покачиха ли се с 25 процента за 1 година?