Жителите на Кресна отново на протест срещу магистрала "Струма"

Те настояват пътят да е извън Кресненския пролом
11
Жителите на Кресна отново на протест срещу магистрала "Струма"
Снимка: АПИ

Жители на Кресна излизат тази вечер на протест във връзка с изграждането на автомагистрала „Струма“ в участъка на Кресненското дефиле.  Мотивите са протеста са същите, както и при предходните протести – магистрала „Струма“ да е извън Кресненския пролом, а сегашното трасе Е-79 да се запази като алтернативен път, каза за БТА Антон Драчев, който е съорганизатор на днешния протест.

За да изразят своята позиция тази вечер ще се съберат жители на Кресна, а целта е да се покаже, че се защитават „не местни интереси“, а се изразява мнението на общността, посочи Драчев. Дефилето трябва да остане алтернативен път, посочи още той. И допълни, че в случай, че се изгради обходен път, то се предопределя изборът на вариант за строителството на лот 3.2 на АМ „Струма“.

При този вариант в посока север-юг ще се преминава през дефилето, а в обратната посока ще се изгради трасе източно от града. „Ние не спираме магистралата, а сме за по-добрия вариант“, каза още Антон Драчев. И подчерта, че протестът днес е организиран изцяло от местните хора, въпреки че позицията им съвпада с тази на екологични организации и сдружения.

Протести в Кресна имаше и през май, като съпътстваха и поставянето на началото на доизграждане на пътния възел „Кресна“ и връзките към него, част от лот 3.2 на АМ „Струма“. Тогава служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков заяви на протестиращите, че пътният възел не предопределя кое от вероятните три трасета на магистралата в участъка ще бъде избрано. По думите му решение за трасето може да бъде взето до няколко месеца и до няколко години магистралата да е завършена.

При започване на строителните дейности на 16 май министърът посочи, че пътният възел е важен, защото без него можеше да загубим години и да се върнем на изходни позиции за магистралата, а трасето на магистралата ще бъде избрано според екологичното законодателство и това е основният критерий.  /БТА, Десислава Велкова/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: протестКресна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 7 Как никой няма да им прави оборот, би трябвало да има места за отбивки за да се достига до където трябва.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе какъв обходен път на проход бе тия не са нормални. Пътя трябва да се разшири защото няма място за изпреварване и стават неприятности. Като ония лудите дето предлагат да се копае безумен опасен и скъп тунел. Единствения проблем е ако новия път е с винетка и местните трябва да плащат за да го ползват, но това би трябвало да може да се уреди по някакъв начин така че да имат свободен достъп при липса на алтернативен път и пътния данък да е един вид като винетка за тях.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ТАМ НЯМА ДРУГО МЯСТО БЕ!!! И отляво, и отдясно са планини!
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Общо взето няколко изедника ,които държат кръчми в дефилето се крият зад оправдания че магистралата била вредна за гущерите и жабите.Щото да не кажат истината че магистралата отговаря на всички екологични изисквания но ще им секне далеверата и никой няма да им прави оборот на капанчетата ако се построй магистралата.
3
2
 
17
 
! Отговори
до ОБЯВА В преди 10 месеца
Видях ги по бнт. 10 зелени *** и няколко местни рома, платени с по 20 лв.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Миналта седмица минах от там в двете посоки.С една дума - ужас и мизерия.Но! Ако пътя изчесне доста крайпътни капанчета и всякакъв друг крайпътен бизнес ще изчезнат.Та за това пищят и протестират......Всеки гледа себе си и не го интересуват другите и обществото. За това сме на тоя хал...
1
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прави са мутрите ще унищожат природата само, че ще ни и крадат, накрая ще имаме като боковските пишман магистрали, хората преди 100 години с строяли по-качествено от мутрите на боко..