Евакуация на хора заради придошли реки и наводнени домове

На 69 сигнала са реагирали екипите на пожарната в страната
17 юни 2023 11:30, Елка Василева
30
Евакуация на хора заради придошли реки и наводнени домове
Снимка: БГНЕС

Проливните дъждове в област Монтана продължиха с голям интензитет и през тази нощ, хора от различни селища в региона бяха евакуирани заради придошли реки и наводнени приземни етажи на техните къщи, съобщи за БТА Ивайло Цветанов – временно изпълняващ длъжността директор на Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Монтана.

Над 10 души, живеещи по поречието на река Шугла в селата на община Монтана Сумер, Трифоново и Крапчене, са били евакуирани от пожарникари и спасители заради рязкото покачване нивото на реката и заливане на дворовете, мазетата и приземните етажи на техните къщи. Един човек, живеещ в близо до река Огоста в Бойчиновци, също е бил евакуиран. Повечето от евакуираните са трудноподвижни хора, които са настанени при роднини.

Още по темата
Седем екипа на пожарната в момента изпомпват вода от домове в трите села по поречието на Шугла и на други места в региона. От валежите има нанесени щети по улици и друга инфраструктура, но няма пострадали хора, посочи Цветанов.

На 69 сигнала, свързани с лошите метеорологични условия, са реагирали екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) през изминалото денонощие. Това се посочва на сайта на дирекцията.

В София през вчерашния ден са отработени 28 сигнала, главно в кварталите „Симеоново“, „Драгалевци“ и „Витоша“.

Към полунощ са постъпили сигнали за наводнени къщи в гр. Нови Искър в Столична община.

Река Кътинска е излязла от коритото си и е заляла улици и къщи по поречието си в града. На място са изпратени два екипа от столичната дирекция на пожарната със шестима служители и един екип от Нови Искър, както и екипи на „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община.

На място са и началникът на Участъка за пожарна безопасност и защита на населението (УПБЗН) - Нови Искър и дежурните по град. Към 05:00 часа водата е влязла в коритото си и екипите действат след постъпили сигнали.

Има залети къщи и в с. Подгумер. На място е изпратен един екип от столичната пожарна служба. Към 03:00 часа водата се е оттекла. Засега няма сведения за бедстващи хора и на двете места.

В област София пожарникарите са се отзовали на девет сигнала – пет в Пирдоп, два в Своге и по един в Сливница и Врачеш.

Към 01:00 часа днес са получени сигнали че река Шугла при с. Крапчене, община Монтана е излязла от коритото си и е заляла къщи в селото по поречието си.

На място е изпратен един екип от пожарната в Монтана. Една жена е пожелала евакуация и е откарана до адрес в гр. Монтана.

Към 03:00 дъждът е спрял и водата е започнала да се оттича, а рано тази сутрин започна отводняване на пострадалите къщи.

В област Враца през изминалото денонощие са подадени шест сигнала за щети в резултат на проливните дъждове. Единият от сигналите е за евакуиране на трима души от бивш и неработещ цех в гр. Криводол. Временно бе затворен пътя от Враца за Криводол.

В село Лиляче са подадени четири сигнала за наводнени къщи. Евакуирани са четирима души от две къщи. Евакуиран е и мъж от закъсал автомобил на пътя Враца – Мездра при разклона за с. Моравица.

След силен дъжд, преминал през градове Кула и Димово и селата Бранковци, Бела и Медешевци са получени 17 сигнала за щети, най-вече за наводнени мазета и паднали дървета.

Към 23:30 часа снощи са получени сигнали че е излязла реката над дигата в гр. Дунавци. Водата е заляла много къщи. Евакуирани са хората от ниската част на града. През нощта екипите на пожарната и полицията обикаляха за хора, които не са успели да се евакуират. Евакуирани са още петима души. До 05:30 часа тази сутрин са посетени всички адреси от които са подадени сигнали.

През деня ще продължи отводняването на залетите къщи. Няма сведения за бедстващи хора.

Със заповед на областния управител на област Враца Георги Митов е обявено частично бедствено положение на територията на общините Враца и Криводол, съобщиха от Областна администрация. Частично бедствено положение е обявено от 20:00 часа снощи за селата Люти дол, Ребърково, Крапец и Боденец в община Мездра, съобщи кметът на общината Иван Аспарухов в профила си във Фейсбук.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
Женерал Атанасов Гно преди 10 месеца
Да отидат в Украйна - на разменни начала.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Оказва се, че на нас не ни трябва да ни взривяват язовирните стени. И така пак сме по-зле от украинците. Но пък сме в ЕС и със Запада. Който иска, да ни завижда.
21
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е "работата" на нищоправеца гълъб Донев. Само си е клатил краката, когато е трябвало да работи с областните. Дано Сарафов да разследва "работата" на Донев
20
0
 
15
 
! Отговори
Мнения преди 10 месеца
Ако имаше през последната година поне двама разстреляни като кучета роми секли нерегламентирано дърва от горски и тези горски са били защитени от държавата и наградени за стореното , нямаше да се стига до тук
19
1
 
8
 
! Отговори
Мбадунба Нгононго преди 10 месеца
Дървета секли ? Секли . Дървета садили ? Не садили . А сига кал до гуша гази ? Гази.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изберете още един мандат Живко пеперудката и го хрантутвайте още поне един мандат! Това заслужавате като избирате мързеливи кметове, които гледат джоба си
17
0
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
господ ни праща знаци на нас грешните ама ние от знаци не отбираме правим сикаквото искаме не мислим за последствията от нашите деиствия
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кой го боли за северозапад ?Някакви си там хора.Пародия на държава.
15
6
 
7
 
! Отговори
Геофизична война преди 10 месеца
Уважаеми, 3+ месеца вали непрекъснато - някой все още да вярва, че това е дело на природата?!?
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 15-То веднага доказа думите ти
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Спокооо,имаме си министър с неустановен пол-ШаЛапаТова!Всичко каквото трябва е налично!
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Германов, ти не си нормално!!!
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Райхстагът отсече: България да не поставя повече условия към РСМ. Разбрахте ли, че за запада ние сме никои, не ни бръснат за слива.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С един дъжд не можете да се справите, но иначе Украйна и Русия ще борите
9
4
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 10 месеца
Третополовите ти вождове няма ли да ги включиш и тях
8
12
 
7
 
! Отговори
G.I. Joe преди 10 месеца
Нищоправеца Радев до тук ни докара.
7
1
 
7
 
! Отговори
До до 5 преди 10 месеца
Разбираш ли си какво си надраскало?
6
5
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 10 месеца
Ти си доказателството, че полицията в България изпадна до нивото на Джипси!
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Бобов дол-Германов,честит прайд!!!!!!!!!!!!!!!
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Когато си строиш къща по поречието на река,винаги можеш да пострадаш от наводнение.Трябва мисъл,а не после кой ми с.а в гащите.