Евакуират две свиленградски села заради възникнал пожар

Евакуацията е превантивна заради силиня вятър
2 сеп 2023 18:03, Анисия Иванова
3
Евакуират две свиленградски села заради възникнал пожар
Снимка: БГНЕС

Жителите на две свиленградски села - Варник и Маточина, което е на българо-турската граница, ще бъдат евакуирани заради възникнал пожар, съобщиха от областната администрация в Хасково.

Евакуацията на жителите е превантивна, пожарът е потенциална заплаха за населените места заради силния вятър, съобщи за БТА кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев. Извеждането на хората е разпоредено със заповед на областния управител на Хасково, уточни той.

В извеждането на населението на безопасно място ще бъдат ангажирани полицейски служители, уточниха от държавната управа. Общо три пожара бушуват в Хасковска област днес следобед.

Единият е на голяма площ - в землищата на тополовградските села Присадец и Филипово. Там са ангажирани осем екипа огнеборци, казаха още от администрацията. Помагат още гасачески групи от Горското стопанство и община Тополовград. Там теренът е силно пресечен и затруднява работата на пожарните екипи. Друг пожар е възникнал и край село Радовец, община Тополовград.

Често причината за пожарите в област Хасково са от проявена небрежност от преминаващи мигранти, безотговорно отношение от страна на земеделските стопани, както и пустеещи райони, които са неподдържани, сочи анализ на  "Югоизточно държавно предприятие" (ЮИДП) - Сливен, който бе публикуван на сайта на институцията преди дни

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
ЕС и НАТО помагат ли?
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путин идва.
1
1
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 7 месеца
Баааго! Лошу бря !