Постапокалиптичният спектакъл "Пласт-тония" в 4 български града

Представлението ще се играе във Варна, Стара Загора, Бургас и София
Обновена: 5 дек 2022 12:33 | 2 дек 2022 12:46, Петя Славова
0
Постапокалиптичният спектакъл "Пласт-тония" в 4 български града
Снимка: Плас-тония

След почти две години танцовият спектакъл "Пласт-тония" се завръща на сцена с мини турне в четири български града. Пърформънсът с постапокалиптичен сюжет е авторски проект на Ина Гергинова - артистичен директор на Танцова компания "Музотанц", режисьор, хореограф, танцьор, актриса, преподавател и арт терапевт.

"Плас-тония" ще бъде представен в Бургас на 2 декември в Културен дом НХК и в столичния РЦСИ „Топлоцентрала“ на 8 декември. Вече преминаха гостуванията в Опера Варна на 27 ноември и Куклен театър Стара Загора на 28 ноември.

Представлението бе широко аплодирано при първото си представяне на софийска сцена преди две години, а през 2022 г. започна обиколка из по-големите градове на България, за да напомни, че въпреки всички останали предизвикателства, с които човечеството се сблъсква през последните години, темата за екологичната криза е все така актуална и се нуждае от повишено обществено внимание.

Продукцията представя един футуристичен поглед върху Земята, преживяла невиждан катаклизъм вследствие на екологичната катастрофа, предизвикана от пагубния човешки отпечатък. Основно изразно средство е съвременният танц, а избраният ключов драматургичен символ е пластмасата, метафора за прекомерното производство, употребата и замърсяването в световен мащаб.

Сюжетът е постапокалиптичен, с елементи на антиутопия и магически реализъм. Драматургията третира живота на оцелелите на тази фикционална планета, като същевременно пътува назад в пространствено-времевата линия с препратки към причините в земната действителност, довели до тези необратими последствия. „Пласт-тония“ е една вълнуваща среща на публиката с тази болезнено актуална в глобален план тема, действаща едновременно стряскащо, отрезвяващо и жизнеутвърждаващо.

Спектакълът се отличава със смели хореографски и режисьорски решения, а актьорският състав обхваща едни от най-утвърдените артисти от независимия културeн сектор.
 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари