Apple се бори за нови SIM стандарти

В европейския институт за мобилни стандарти се разрази битка за бъдещето на SIM картите
22 мар 2012 12:31, Бойчо Попов
11
Apple се бори за нови SIM стандарти
Снимка: Reuters

 SIM картите на мобилните телефони на бъдещето трябва да станат по-малки, но според материал на Financial Times Apple се бори с другите доставчици на смартфони за новия стандарт.

В рамките на Европейския институт за стандарти в далекосъобщенията ETSI (European Telecommunications Standards Institute) са подадени две съперничещи си предложения за "NanoSIM карти“, писа Financial Times в сряда. ETSI ще вземе решение през следващата седмица.

Разработеният от Apple вариант ще бъде подкрепен от повечето европейски мобилни телефонни компании, пише в материала. От другата страна са конкуренти като пионерa на мобилните телефони Motorola, който е собственост на Google, Nokia и продавача на BlackBerry Research In Motion.

Тази група се притеснява, че Apple може накрая да запази патентите за технологията, пише вестникът. В индустрията на безжичната комуникация се е развихрила горчива война за патенти, в която, наред с други, се включиха и Apple и Motorola с много искове един срещу друг.

На SIM-картите (Subscriber Identity Module) се съхранява най-вече информация за достъп до мрежата на мобилните оператори. В смартфоните вече често се използват по-малки микро-SIM карти. NanoSIM картите след това ще са три пъти по-малки от вече и без това по-малките карти и ще са малко по-тънки.

Стандартът за следващото поколение SIM карти е важен за всички производители, защото ще бъде взет предвид при развитието на бъдещите устройства.

Според Financial Times има противоречия относно процеса на гласуване в ETSI. Вестникът разполага с наличните документи, показващи, че Apple е регистрирал шест европейски компании като пълноправни членове, за да получи повече гласове.

При това всяка компания с повече от осем милиарда евро оборот може да получи до 45 гласа. Досега Nokia има най-много гласа - 92,благодарение на регистриани общо четири дружества, свързани с концерна.

Според по-ранни публикации в медиите още преди година Apple е предлагала да се създадат стандатизирани карти с още по-малки размери, отколкото сега използваните в iPhone 4 и iPad. Концернът предлага и производство на устройства с постоянно вградени SIM модули, които биха могли да бъдат активирани от различни мобилни оператори. Това решение обаче се посреща със съпротива в индустрията.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: appleсим карти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
Епъл били искали още навремето по малки сим карти..ха-ха-ха. Да ама това защото ползват чекмедже за сим картата си. Затова и ги режат защото с чекмеджето ще изпълни целия телефон иначе.Както нищо технологично вече не могат да измислят Епъл са се захванали да патентоват РАЗМЕР на сим картите. Жалка работа. Не за искат пари този път, а за да им се чуе пак името на безпомощните:-) И да ореват света с поредната си "иновация":-)Барабар Мара с мъжете:-)
8
0
 
1
 
! Отговори
koko преди 12 години
Що бе Веско, репчето ти да не е зациклило?
7
2
 
1
 
! Отговори
Веско преди 12 години
Не трябваше компютрите да поевтиняват толкова, че да можете да си ги купите :)Когато четяхте само вестници беше по-добре :)
6
0
 
4
 
! Отговори
fb преди 12 години
Apple Се бори за още повече монопол и vendor lock-in
5
0
 
1
 
! Отговори
бай Шано преди 12 години
апъл пак откриха топлата вода -че те мобифоните бяха така ,поименни и без сим карти , и на пръв поглед е много логично до момента в които решиш да си продадеш телефона преди да си го изплатил или ако спреш да си плащаш сметките и т.н.
4
1
 
19
 
! Отговори
НаблюдателУУ преди 12 години
Ябълката е предложила новите СИМ карти да се наричат iСИМ карти. Вече е подадена заявка в патентно ведомство. Контактите в iСИМ картата ще бъдат iКонтакти и автоматично ще бъдат преименувани. Например "Гошо" става "iГошо", а "Мими" респективно "iМими". Това е революция от Ябълката, гениален маркетингов подход!Има слухове, че iСИМ картите ще прегряват... Но не е вярно! Лично великия Наблюдател ми го каза! iАмин!
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да са луди да приемат от Епъл стандарт. После ябълките да ги скъсат от съдене.
2
1
 
12
 
! Отговори
vczxvzv преди 12 години
За какво да са по-малки сим картите??? Ако са по-малки от сегашното си състояние, човек няма да може да ги хване.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НаблюдателЕЕ, доколкото знам се изхранваш с търговия с ваучери. Нали този замисъл на апле няма да ти сакъндише бизнесо?