Facebook би могъл да купи Nokia или RIM

Социалната мрежа се нуждае от някой, който разбира от технологии, пренос на данни и логистика
31 май 2012 11:50, Бойчо Попов
6
Facebook би могъл да купи Nokia или RIM
Снимка: Reuters

Най-голямата социална мрежа в света Facebook би могла да пусне своя първи собствен мобилен телефон под името "FacePhone" до 18 месеца, пише специализираното издание Computerworld.

За да се постигне това, компанията може да придобие изпадналия в криза финландски производител на мобилни телефони Nokia, като споменаваната в статията цена е 10 млрд. долара.

Списанието цитира бившия директор на Nokia за Франция и експерт в сектора Пол Амселем, според когото социалната мрежа ще има нужда от партньор с експертиза за мрежи и отношения с операторите. По думите му обаче Nokia се оценява на 15 млрд. долара, така че влизане в нея би могло да бъде интересно за американската компания.

Като алтернатива Амселем посочва, че Facebook може да придобие и застрашения производител на Blackberry - Research In Motion. Цената на сделката може да бъде с около 6 млрд. долара по-ниска.

„Facebook се нуждаят от някой, който разбира не само от мрежи, но и от технологии, пренос на данни и логистика. И двете компании са наложени играчи на пазара и могат да бъдат придобити за не чак толкова много пари, което ги прави изключително подходящи“, казва френският специалист.

Според Амселем Facebook трябва спешно да открие нови източници за приходи, като много интересен според него е секторът „рекламни приходи от мобилни устройства“. Активните потребители на Facebook вече надхвърлят 900 млн., ката всеки месец повече от половината от тях влизат в социалната мрежа през мобилните си устройства – таблети и смартфони.

Роб Ендерле, анализатор в Enderle Group, обаче е критичен спрямо изказванията на френския специалист. Според него Facebook ще се опита да копира Google, която от своя страна се опитва да следва Apple. Стратегията обаче може да бъде опасна, защото Dell и Hewlett-Packard имаха малко успех в тази област, казва Ендерле.

В средата на ноември Пол Амселем заяви в интервю за местния вестник Les Echos, че Nokia планира да пусне на пазара собствен таблет, който ще използва операционната система Windows 8 на Microsoft. През юни 2012 г. ние ще имаме таблет, който ще използва Windows 8“, казва Амселем пред вестника.

По-късно той беше опроверган от главния изпълнителен директор Стивън Елъп, който в интервю за финландската телевизия YLE заяви, че Nokia Corp. няма конкретни планове за навлизане на пазара на таблети.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: NokiaFacebookRIM
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 11 години
Най-напред да си оправят сървърите че се клатят като селска талига!
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фен съм на Нокиа защото правят прости телефони лесни за използване но ако евреина се намеси изчезвам! Дано и във Финландия да се появи някой като Брайвик ама да трепи евреите!
2
4
 
2
 
! Отговори
maina преди 11 години
The facebook will go very fast deep deep down ...
1
1
 
11
 
! Отговори
бахура преди 11 години
нека купят и на бахура... червото!