Умен софтуер замества професиите на знанието?

Шефът на Viber: Търся хора с потенциал, а не с готови знания
25 яну 2016 22:45, Анисия Иванова
18
Умен софтуер замества професиите на знанието?
Снимка: Bulgaria On Air

Професии, които до момента бяха защитени от индустриализацията, ще бъдат заменени от машини. Това ще е част от четвъртата индустриална революция. Това каза пред телевизия Bulgaria ON AIR Атанас Райков, генерален директор на Viber за Централна и Източна Европа.

Според участници в последния икономически форум в Давос сливането на технологиите ще размие границите между физическата, дигиталната и биологичната сфера на живот.

По думите на Райков в момента се подготвят факторите, които ще създадат една много бърза промяна в начина на работа и живот.

"Една от най-интересните промени, която предстои, е, че професии, които "бяха професии на знанието" и до този момент изискваха много учене – например счетоводител, ще бъдат заместени от машини и от умен софтуер", обясни той. Според него обаче има знания и умения, нужни за разрешаването на сложни решения, свързани с емоции и оценка на ситуацията, които машините не могат да го направят и да заменят.

Нужна е реформа в образованието, защото един университет днес не може да ни даде знанията, които ще са ни нужни след десетина години, смята Райков. Науката може да прави пари и това е безспорно, подчерта специалистът. Според него науката е това, което ще движи прогреса напред.

Много е важно в младото поколение да се формира отношение към знанието, към промяната, към новостите. Ако следващото поколение се чувства комфортно с тях, ще може да се справи с всяко предизвикателство в икономиката.

По думите му най-големият проблем днес е липсата на IT специалисти у нас

"Проблемът на страната ни е по-скоро количеството, а не качеството. Създаваме малък брой много добри специалисти, но имаме нужда от много повече", обясни Райков.

Самият той като работодател призна, че търси хора, които имат потенциал и основа за учене, е не хора с готови знания.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Шефът на Viber: Търся хора с потенциал, а не с готови знания"Уфф, наслушал съм се на такива изказвания. Събират се един тийм с нереалистични идеи, работят 1 година, после предават на изпълнителна фирма идеите и получават шамар от реалността. Viber e нестабилен софтуеър, защото не е направен от хора със ЗНАНИЯ. Като софтуерен архитект в Германия от години наблюдавам точно тази тенденция. Мениджери бол и то добре платени, а програмисти никакви няма! За това и облаците не работят и app-вете също
15
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
виваком град ловеч стига сте прекъсвали всеки ден искате ни за клиенти а като гледам целия град реве и аз съм на път да ви кажа чао мили мои *** за договорите сте първи искаме нет искаме тв като хората а не да се подиграват с парите ни ако не ви се работи чао
14
0
 
1
 
! Отговори
Gost преди 8 години
Интересно мие теленор 4г кога смята да проима обхват на селата като почнем от хлевене та се свърши с деветаки аиде обеснете ни4g мрежа теленор абоната е извън обхват
13
1
 
3
 
! Отговори
Striker преди 8 години
Нищо не може да замени един инженер с опит, поне не в близко бъдеще. Но господина явно търси балъчета за без пари. Нищо ново под слънцето. Същата е ситуацията и в София, където мьекащите пронинциалисти дето не можеш да разбереш на какъв език говорят изместват софипнците, щото си свалят гащите за 500лв/мес.
12
2
 
4
 
! Отговори
Мина преди 8 години
Това за счетоводството е глупост и може да го каже само човек, който НЕ разбира от счетоводство. Факт е обаче, че бъдещето е в ИТ технологиите.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малки са заплатите. Ще дойдат от САЩ, Европа и Азия тук, ако им плащат повече.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този е влязъл в матрицата, но интернет рекламата загива. Уплашени са, губят всеки ден.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бъдещето е на дигитални шефове и дигитални мениджъри, които разполагат с терабайти знания и дигитализиран опит на Мърдок, Тръмп и Бил Гейтс. Всеки отдел ще има дигитален шеф с капацитета на най-великите умове на човечеството.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз,също търся шефове с потенциал а не с готови знания.Търся шефове с нови идеи как да подобрят проблемите на служителя.Тези знания,които ги показвате,като работодатели са от средновековието.Търся шефове,които могат да докарат усмивките и благоденствието на служителя.КЪДЕ СА ТЕЗИ ШЕФОВЕ,ЧЕ ГИ ТЪРСЯ!!!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са важни неща, просто, вижте, ай-ти, комуникации, роботика, това е бъдещето. Виж чиста храна, вода, въздух, морал, възпитание, а, то-о, вятър ги вей на бАлкон. И пари, пари, ПАРИ.
6
1
 
12
 
! Отговори
6 часов работен ден преди 8 години
То е ясно, че машините ще заменят хората в много области. Въпросът е какво ще се случи с хората, които остават без работа.Определено трябва да се премисли дължината на работния ден. В момента всеки работещ се оплаква, че времето не му достига, а навън милиони хора стоят без работа. Ако работният ден се намали на 6 часа, напр., ще се освободи място за част от безработните, а работещите ще имат повече време за семейството си, за спорт и забавления. Както се казва win-win ситуация.
5
3
 
8
 
! Отговори
Макс преди 8 години
До 5 Анонимен. Специалистите в IT са малко и това е ФАКТ . Отвори *** и ще видиш колко много обяви има за този сектор.
4
0
 
5
 
! Отговори
Petar, NY преди 8 години
их че прозорливо
3
5
 
48
 
! Отговори
Баро преди 8 години
Тия с готови знания си знаят цената и си искат съответното заплащане, затова този господин ги дрънка тези глупости. Поредният тарикат, който търси балъци да му работят за без пари. Тази мантра в стил "много опитните хора все нещо не са доволни и само искат (разбирай пари), затова предпочитаме начинаещи с много ентусиазъм, пък ние някак ще ги обучим горе-долу да движат работата" съм я чувал не от един и двама. Трябват им код мънкита за черната аутсорсната работа, а не знаещи и можещи иноватори.
2
0
 
28
 
! Отговори
. преди 8 години
Споко, те специалистите идат от югоизток.Ти само чакай и се готви за бъдещето.
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такъв балон е товаЛичен опит