Очакват ни проблеми с GPS на 6 април

Възможни са различни грешки във всички системи
4 апр 2019 19:11,
16
Очакват ни проблеми с GPS на 6 април
Снимка: Reuters
Проблеми в GPS системите по целия свят са възможни на 6 април, съобщава Дарик. Причината е, че броячът на седмиците в по-старите устройва ще се занули.
 
GPS е радионавигационна система от 24 сателита в орбита около земята. Сателитие  имат атомни часовници, които се синхронизират един с друг, както и с часовниците на  земята. Сателитът излъчва радиосигнал, който носи информация за времето и координатите му и се приема от GPS устройствата на Земята. На базата на тези данни може да се определят и точните координати на GPS устройството. Това и причината, поради която отклонение
в часовника може да доведе до грешки в определянето на локацията.

 

Оказва се, че някои от по-старите модели GPS устройства отброяват седмиците с 10-битов параметър. Така лимитът в отброяването е максимум 1023. На 1024-ата седмица броячът се занулява, а  устройството ви казва, че актуалната дата е с близо 20 години по-стара.  Тези периоди от по 1024 седмици са по-познати като GPS епохи. Последната такава започва на 6 януари 1980 години и свърша на 21 август 1999г.

По този календар излиза, че втората GPS епоха ще приключи след точно три дни - на 6 април 2019г.
 
По-новите устройства  поддържат 13-битов параметър за отброяване на седмиците.  Това позволява увеличаване на лимита, който достига до 8192. Това са около 157 години. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: GPSсателити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Драйвър преди 5 години
Някакви проблеми вчера ? Някой да сподели ? Аз имам поне 120 км. шофиране и навигацията дори не "трепна" . Къде са имали проблеми ? В Конго? Папуа Нова Гвинея ? Карлуково ?
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Баба ВунаКрая на света ще дойде, когато фейса спре за поне един ден. Като гледам какви истерии са в момента, когато го няма за 30 мин, направо не ми се мисли какви революции ще са тогава....
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До гостДавай - направи технология, която няма тези проблеми и ти ще си човека, искаш тези пари ;)
12
4
 
2
 
! Отговори
гост преди 5 години
Колко не сериозно звучи че навигациите се зануляват щото били 10 битови , а пък новите били 13 битови и щели да карат 157 години.Да ги бяха направили 256 битови или направо 8192 битови и да карат милион години.Направо не ми го побира акъла какви хора работят там и пък какви пари искат за услуга която не работи или се рестартира.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5Ползвай модерни навигации които си об овяват инфото редовно...
10
1
 
8
 
! Отговори
Баба Вуна преди 5 години
.... а нещо за края на света не се ли споменава ?
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен ГПС има и другИ системи, а болшинството съвременни устройства могат да приемат сигнали от останалите, та едва ли някой ще усети нещо.
8
1
 
2
 
! Отговори
пепо преди 5 години
До Тошко ПетковТо и тук не си нужен... ама пишеш поредните глупости да ги четем...
7
3
 
5
 
! Отговори
Pepo преди 5 години
До АнонименАми като сте хванати от гората... Без да се обиждаш, ама GPS-а не ти е виновен... картата е проблемия елемент... При грешна карта или грешно зададен адрес няма как програмата да те заведе там където трябва!!!
6
6
 
8
 
! Отговори
Тошко Петков преди 5 години
Пътувам с влак и GPS не ми трябва !!!
5
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веднъж се оставих на една недоучена машинка да ме води и ме откара в задънена улица. Добре че беше светло иначе тази улица свършваше в един счупен мост над река където щях да се изкъпя посред зима. От тогава на такива недоучили машинки не се осланям Имам карта разгъвам я и разбирам накъде е истинската посока. Които не разбират да четат карти да продължават да ги водят недоучили машинки.
4
1
 
15
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Също така и всичко компютри които щяха да блокират за милениума, който е останал от тогава ще блокира на 100%. Така че цялата държавна администрация в отпуска!
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега токй ще спре и самолети ще валят
2
2
 
16
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Данчо, проучи как работи сателитната навигация, преди да превеждаш статии от хумористичния сектор на форумите за високи технологии.
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако някой има все още работещ GPS от 2001-а, да му мисли