Apple си купва нова фирма на седмица-две

За шест месеца са придобити между 20 и 25 компании
7 май 2019 10:30, Бойчо Попов
10
Apple си купва нова фирма на седмица-две
снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple купува нова компания на средно две до три седмици, заяви пред CNBC главният изпълнителен директор на корпорацията от Купертино Тим Кук.

Само за последните шест месеца Apple е придобила около 20 до 25 компании, признава Кук. Apple често не обявява тези сделки, тъй като компаниите са малки, а Apple търси предимно таланти и интелектуална собственост", заяви мениджърът пред CNBC.

Агресивният стил на придобивания подчертава огромната покупателна способност на Apple. В своя фискален отчет за второто тримесечие технологичният гигант съобщи за парични средства в размер на 225,4 милиарда долара, което я прави една от най-богатите на кешова наличност компании в света. Apple обеща да допринесе за приходи в размер на 350 млрд. долара за САЩ в продължение на пет години чрез разширявания и данъци върху репатрираните парични средства.

След като инвестира в инициативи като новия си кампус за 1 млрд. долара в Остин, Тексас, компанията обръща вниманието и разходите си към други цели, обяви още Кук.

"Ако имаме останали пари, ще видим какво още можем да направим, каза той. - Придобиваме всичко, от което имаме нужда, което може да се вмести и има стратегическа цел. И така, придобиваме компания средно на всеки две до три седмици".

Как се прояви тази стратегия през годините вижте в продължението на анализа в Investor.bg!

 


10
Още по темата: AppleТим Кук
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Men преди 1 година
Ало,авторчето...

Думата "Купва" я няма в речниците...
7
0
 
8
 
! Отговори
Сам да си купиш смър преди 1 година
Овцете финансират фирма за производство на ножове, за овце простено, но за хора е овче действие.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кампуса им излезе далеч над 1млд. долара - около 5млд. долара. Горе-долу колкото отграднаха от KTБ.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3

Когато купиш компания, чият практика нарушава закона, това не означава, че ти няма да си отговорен през закона, ко продължиш с токсичните практики на новат си придобивка.
Причините с точни и ясни - Apple, както и Google изкупуват компании, чиято интелектуална собственост ще помогне засъздаванетонна кви продукти, ще вкар нов талант и понякога, ще предотврати бъдещ конкурент.

Какво е толко "ужасно" не е особено ясно.
4
2
 
7
 
! Отговори
Шопа преди 1 година
Къв а тоа таласъм?
3
7
 
8
 
! Отговори
истината е по-ужасна преди 1 година
Крадът и създават компании, които после купуват за маскиране на кражбите. Миналата година имаше оферта към няколко патентни пула за откупуване на патент за начини за плащания на интернет съдържание. Един от начините фиксирани такси. Никакъв интерес, но пък Епъл си купили фирма... Тези могъщи монополи като Епъл, Гугъл, Фейсбук са само кражби и легенди, подпомогнати от службите на САЩ за да изкарват пари на управляващата в САЩ мафия.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 1 година
До Анонимен

Факт.
1
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като не могат да правят иновации, купуват компании, които правят такива.