След 10 г. неуспешна борба: Телефоните без зарядно в магазина

Идеята на Брюксел е да насърчи производителите към общо зарядно
14 яну 2020 06:45,
100
След 10 г. неуспешна борба: Телефоните без зарядно в магазина
Снимка: Pixabay
Европейската комисия обмисля да забрани продажбата на мобилни телефони в комплект със зарядно устройство като мярка да убеди производителите да преминат към общо зарядно.
 
Така и потребителите няма да са принудени да вземат зарядно при всяка смяна на телефона си, независимо дали имат нужда от него или го искат.
 
Брюксел се опитва да накара производителите да приемат общ стандарт от 2009 г., но и без успех. Макар видовете зарядни да са намалели от 30 до 3, междувременно са се появили и нови технологии чрез безжично и зареждане с USB.
 
Зам.-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович призна в Европарламента в Страсбург късно в понеделник, че избраната тактика да не се предлага европейско законодателство, а да се разчита на саморегулацията на производителите, не е постигнала успех. Безрезултатен е и меморандумът за разбирателство, подписан между тях и Комисията през 2018 г., ето защо сега Брюксел обмисля да внесе законодателно предложение за уреждане на проблема.
 
"Въпреки усилията на Комисията да насърчи по-голямо усилие към хармонизация и устойчиви продукти, в този случай те не сработиха както очаквахме. Липсата на успех не е защото сме се страхували от някоя компания", заяви Шефчович в Страсбург.
 
Продажбата на телефони без зарядно устройство в магазините е едно от възможните решения, като се обмислят и други варианти.
 
Освен, че затрудняват потребителите, различните стандарти на зарядните устройства създават допълнителен електронен отпадък, който по сметките на Еврокомисията се равнява на 51 000 тона годишно.
 
В момента Еврокомисията очаква резултатите от поръчано изследване на ефекта от различни възможни действия и в скоро време ще обяви действията си, обеща Шефчович. 
 
Изследването трябваше да бъде публикувано още миналата година. Депутатите нарекоха "срам" неспособността на Комисията да реши "толкова прост проблем" за 10 г. Те настояха законодателното предложение да бъде готово до 6 месеца.
 
Евродепутатите настояват общото устройство да не бъде само за мобилните телефони, а да обхваща още таблетите, фотоапаратите, електронните четци и други мобилни устройства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
И аз да кажа... преди 4 години
Като прочетох статията и част от коментарите се разрових в нас. Събрал съм от родата две дузини стари мобилни телефони, които да ги изхвърля в ПРАВИЛНИЯ КОНТЕЙНЕР. Само на един му липсваше зарядното и на един не работеше. Останалите са ток и жици. От тях има зарядни на около 14-15 години...аама си работят. Така че не виждам какъв е проблема да се правят "умни" зарядни да всичко де е в къщи на батерии/лаптопа,таблета,телефоните,фотоапарата,дистанционните/ и да се проявява по голяма грижа към тях
72
2
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Идеята е глупава и спира нови продукти например по добри зарядни кабели с дата или подобни иновации
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безжично разбирам като Wi-Fi-я в хола, а не като индукционния тиган в кухнята!!!
70
2
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
добра мярка доста закъсняла
69
2
 
6
 
! Отговори
до даа преди 4 години
През комунизма нямаше какво да се купува , така че опаковки не трябваха , най-много в амбалажна хартия да увият салама тип "кучешка радост" ...
68
7
 
5
 
! Отговори
даа преди 4 години
През комунизма опаковките бяха прости, не подлъгваха да купуваш нещо, което не ти трябва. Тези в Корекома бяха лъскавите. Да не говорим, че не се наблягаше на лъскава опаковка и *** съдържание. Ама сега е друго. Затова и храните са ***. Но по-важното е ето защо има толкова отпадъци
67
0
 
17
 
! Отговори
Не че нещо ама... преди 4 години
Ми ако дойде момента че да изминеш 100 км с кола да е сто лева с ДВГ и 5 лева с друго задвижване ко праим.... Щем не щем ще им играем по свирката... Те така и с телефоните, и с прахосмукачките, и с телевизорите и с памперсите ако щете...
66
1
 
31
 
! Отговори
1984 преди 4 години
До 51....Ало, добър ден! От ДАНС ви се обаждаме.- Знам.- Как така?!- Успяхте да ми звъннете на изключения мобилен телефон.
65
0
 
13
 
! Отговори
Дърваров преди 4 години
До 70....ПОДКРЕПЯМ!!! Нокиа 3310 е връхта П и ч.... И ногу "бизнесмени" ги предпочитат щот трудно се ХАКВАТ...
64
2
 
18
 
! Отговори
минаващ преди 4 години
Не е ясно ако моя Galaxy Note 10+ поддържа зареждане с 45W мощност, всички зарядни ли ще са с такава мощност или ще са 10-15 ватови и ще трябва да ги съдя, щото няма да мога да си заредя телефона за половин час.
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новите зарядни ще са с Тесла кули, безжични. Ще зареждат всичко безплатно. Автомобили, телефони...Зареди, говори, карай.
62
5
 
27
 
! Отговори
минаващ преди 4 години
Тая комисия като седи, седи и казва на магарето чуш.
61
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що не вземат да накарат всички хипермаркети да си взимат обратно цялата гадна пластмаса с която ни заливат, а са се хванали със зарядните, които само в някои случаи може да са еднакви, вие как мислите?
60
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 64Ем убуу, ама ся ми кажи, аз съм с телефон от 2016-а, още с Micro USB. Доколкото ми е ясно, нема да е това, новото универсално зарядно. Това, да не ми сложиш зарядно в пакета е просто гадна Анри потребителска практика ...
59
1
 
33
 
! Отговори
българин преди 4 години
Ами така,де на мен и камера много не ми трябва,и интернет не ползвам,та ако може и камерата и платките за интернет да се продават отделно.Ако можеше пък и акумулаторите да са ААА - NiMH-още по добре.Екран по голям от 2 инча не ми трябва.Ако зависеше от мен Нокиа 3310 добър беше,само акумулаторите да са по мой вкус!Днешните са излишно усложнени!И в някакъв метален корпус да е,че поне 50 години да работи.Днешните са калпави.
58
10
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Празноглавите евроджендъри се занимават само и единствено с глупости. И то срещу 5-цифрени месечни заплати, изработени от нас. ЕС е една абсурдна комунистическа бутафория, измислен само за да могат безполови и некомпетентни смешници да носят вратовръзки и да се гушкат по разни институцийки.
57
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Писнало ми е кое зарядно за кой телефон е !
56
14
 
29
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Целта е съвсем друга - отделно да ни накарат да плащаме и за зарядни!
55
1
 
14
 
! Отговори
Санчо Панса преди 4 години
Колко акъл се иска да съобразиш, че е достатъчно да се изиска всички зарядни да са по един и същ стандарт на куплуга - примерно USB-C - и зарядните да са съвместими. Никога нямаш твърде много зарядни - винаги е добре да имаш поне едно на контакт, едно в джоба за на път (плюс такова за кола), поне едно в резерва, защото не са неунищожими - кабелите се протриват, корпусите са пластмаса и се чупят при инциденти. И това е бройка за един човек с две-три устройства. Да не очаквате децата да ви чакат да заредите смартфона, с който ви е свързана работата и заплащането, когато техните свещени фейсбуци,
54
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зарядните са виновни...за нещо си...нарочиха зарядните...оставете зарядните на мира. Това показва мисленето на брюкселските мегабюрократи, вместо да се занимават с реални проблеми те се насочват с дребни битовизми като неудобството със зарядните, което между другото е една от класическите теми на разговор в пушпаузата.

Спонсорирани публикации