5G, микровълнови печки, радари - вродена ли е технофобията у хората?

5G е само най-новата изкупителна жертва
23 сеп 2020 22:15, Нели Христова
93
5G, микровълнови печки, радари - вродена ли е технофобията у хората?
Снимка: Pixabay

Въпреки обещанията, че петото поколение мобилен интернет ще ни доведе по-близо до автономните автомобили и виртуалната реалност, 5G продължава да буди страх у много хора. На 14 юли тази година Великобритания забрани 5G устройства, произведени от Huawei в Китай, да бъдат използвани на нейна територия от съображения за сигурност. През това време екоактивисти се борят против инсталирането на новата мрежа, тъй като ще се изискват огромни ресурси да се замени и без това бързата 4G мрежа.

Но освен това, много хора вярват, че 5G е опасен за здравето. Те твърдят, че 5G антените отслабват имунната система и спомагат за заразяването с COVID-19. Някои стигат и по-далеч, твърдейки, че самите антени са онези, които те заразяват с коронавируса и най-добрият начин да се борим с пандемията е като ги изгорим.

Този страх може и да ни се струва напълно смешен и необоснован през 2020 година, но феноменът е сред нас през последните 60 години. Електромагнитни вълни, високоволтови линии, микровълнови печки, радиостанции, радари, вятърни турбини и wifi модеми: всички те са "обвинявани" в причиняване на здравословни проблеми като левкемия, безплодие и аутизъм. Нито една от тези теории не е научно потвърдена, но комбинация от неправилно общуване, лошо разбиране на науката и чист мистицизъм ги поддържа живи.

На първо място е важно е да разберем какво представляват "вълните" и как работят. Човешкото око може да улови само малка част от енергията, пътуваща през Вселената под формата на електромагнитни вълни и други видове радиация. Този малък диапазон на възприятие, известен като видимия спектър, е в основата на това, което наричаме цветове.

Електромагнитното излъчване се класифицира според дължината на вълната. Това, което възприемаме като лилаво, се движи с дължина на вълната около 400 нанометра (nm). Радиацията под 400 nm е известна като "ултравиолетова" и е невидима за хората. Друг вид лъчение, "йонизиращо лъчение", също се движи с дължина на вълната под 400nm. Това излъчване превръща атомите, до които се докосва, в йони, като краде техните електрони и разрушава химическите връзки на молекулите. Накратко, тя е нестабилна и опасна за хората. Например радиоактивни материали като уран отделят йонизиращо лъчение - което в екстремни количества може да причини изгаряния и дори смърт.

Паниката около електромагнитното излъчване започва през 50-те години на миналия век, пишат от VICE. След Втората световна война епидемия от така наречената "болест на радиовълните" порази военните застави в Източна Европа. Хората твърдели, че радиостанциите и радарите причиняват симптоми като умора, главоболие, световъртеж и проблеми със съня. Днес състоянието е известно като електромагнитна свръхчувствителност, но не се признава като болест от медицинските власти, а хората, които твърдят, че са болни от нея, най-вече се самодиагностицират.

През 1979 г. електромагнитните вълни започват да се свързват със заболяването рак. Всичко започва с една научна статия, която отбелязва, че в Колорадо линии с високо напрежение са по-често срещани в близост до домовете на деца, които са развили рак, в сравнение с тези на здрави деца. Корелацията е изследвана в много последващи проучвания, но и до днес не са намерени доказателства в подкрепа на твърдението.

През 80-те години на миналия век, когато микровълновите печки станаха задължителна част от домакинствата, общественият страх от електромагнитно излъчване се появи отново, подхранван от медиите. Твърди се, че микровълните причиняват рак и унищожават хранителните вещества в храната. Въпреки че настоящите проучвания показват, че микровълновата печка в добро състояние не представлява риск за здравето на хората, фалшивите съобщения за забрана на микровълновите печки през 1976 г. се появява като доказателството отново и отново.

И все пак здравни организации като Френската агенция по храните, околната среда и здравето и безопасността на труда казват, казват, че има "възможна" връзка между електромагнитното излъчване и причиняването на рак, особено що се отнася до левкемията при децата. Но СЗО оляви, че доказателствата "слаби", а тяхната методология беше поставена под въпрос.

Що се отнася до дългосрочните ефекти от електромагнитното излъчване, през 2011 г.  Международната агенция за изследване на рака класифицира електромагнитното излъчване като "вероятно канцерогенно", но с огромна забележка. Те откриха "ограничени" доказателства, свързващи използването на мобилни телефони с два специфични типа рак - глиома и акустична неврома, и "неадекватни" доказателства за други видове. Тук трябва да се отбележи, че някои често срещани продукти като кисели краставички и кафе също се считат за канцерогенни от СЗО.

Научната основа, която да подклажда паниката, в най-добрия случай е нестабилна, но това не спира хората да се плашат от електромагнитни вълни. Но ако учените не знаят едно нещо със сигурност, то не-учените също няма да могат да го разберат. Технофобията или страхът от технология може би просто са дълбоко вкоренени в човешката психика.

Ян Хакинг е канадски философ, който изучава феномена "временни психични заболявания" или разстройства, които се появяват само в определен контекст и след това изчезват. Например, в Европа през 16-ти век, по времето, когато прозрачното стъкло е започнало да се превръща в обичайна гледка, хората били убедени, че собствените им тела са станали стъклени. Тази "стъклена заблуда" засегнала дори френския крал Шарл VI, който започнал да се облича със специално подсилено облекло, за да защити крехкото си тяло. Друга известна технофобска група бяха лудитите английски текстилни работници, които унищожиха тъкачните си машини през 19 век в знак на протест срещу доминацията на технологиите.

Днес невидимите вълни, които ни свързват помежду ни, се разглеждат като подобна заплаха. И с помощта на големите компании, които използват вълни за събиране на все повече и повече от личните ни данни, хората губят доверие и се насочват надолу по конспиративни заешки дупки. 5G е само най-новата изкупителна жертва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
4
 
! Отговори
Летя с колата преди 3 години
Подсказвам:Защо когато храната е в обикновена фурна 1 час, съдържанието на Б12 намаля минимално, а когато е в микровълнова за 5мин - Б12 изчезва над 70%..?
75
0
 
0
 
! Отговори
Летя с колата преди 3 години
Прочете малко за ВИТАМИН Б12 и нискочестотните вълни. Прочетете също така каква функция има Б12 за човешкия и изобщо за живите организми!
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 79 (анонимус)А, това може да е по-скоро от ракията, отколкото от WiFi-а ти.И аз ползвам, но главата ми е супер, много рядко ме боли!Но пия само качествена ракия - под 10 лева ще намериш само шльoкавица!
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимусМоже би ще се наспиваш, ако не зяпаш телефона по цяла вечер, но това е по-скоро проблем с диспиплианта, отколкто с "лъченията"
72
4
 
4
 
! Отговори
анонимус преди 3 години
Преди време си направих експеримент да си спра WiFi-я на рутера вкъщи и резултатът беше невероятен! Редовните ми силни главоцепи не само, че намаляха, но и изчезнаха напълно. Това ми позволи най-после да се наспивам като пич, а преди не можех! Хора, направете си тия прости експерименти вкъщи - спрете си безжичния нет и мобилните комуникации. Определено ще усетите разлика. Е... някои хора си остават *** форевър... за това лечение май няма...
71
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 62Супер, ама цялата ти тория гори, поради факта, че радио антените през 1910-1920, са били НИЩО в сравнение с това,което е било през 60те години. Да не казвам, че от 92-а. в цял свят има GSM (1G/2G) мрежи. А хората живеят мнгоо по-дълго. И стига с тея 120 годишни баби в Блакана. Единици са. Повечето са умирали на по 45-50 тогава.
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 66"Ако говорим до 5GHz и ниска мощност на антените - да, но ако говорим за някакви скорости в гигабити"изобщон е знаеш, за какво говориш, но както и да е.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 735G няма да е държавна поръчка, а частна такава. Като заприиждат новите телефони и всяко келеше с пари, започне да реве, че 50 мегабайтовите му нсмки, от новия телефон с 11 камери, не се сваляла за 0.1, а за 0.3 секунди, ведбнага ще се избит, кой да обере тоя сегмент, а ще има сметки по 150 лева ... и пак с ограничен нет.
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До GoroTOPОткога случайник липчета в YouTube станаха повелител на истината?
67
2
 
4
 
! Отговори
GoroTOP преди 3 години
"Beings of frequency" гледайте го в ю тюб и си направете изводите сами! 5G не е за нас!!
66
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми тая държава се отличава с агресивните си илитерати. Може да ги тарашат мутри, не може да се слагат ваксини. Може да се краде от обществените поръчки, изключено е да имаме 5G. Става да направим държавната непригодна за живот изсичайки гори и пръскайки с ДДТ, но е крайно опасно да сме изложени на самолетните дири. Даа, тук няма нормални хора, има големи капацитети, дето са готови да ти продънят ухото с откровения, кое как е, но живеят като скотове.Амън.
65
3
 
4
 
! Отговори
До 67 преди 3 години
Честота на светлината която виждаш е между 400 и 700 THz, което е еквивалента на 400 хил. - 700 хил. GHz - гориш ли в момента е въпроса?
64
2
 
3
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Всичко зависи от това какво са ни подготвили за есента и зимата. Опитват се да наложат по-лека карантина, освен ако не пламне Запада пак. При всички случаи хората няма да позволят пак да ни затворят за месеци наред... Ако пак пламне света 5G-то ще го отнесе... :)
63
0
 
0
 
! Отговори
salamcho преди 3 години
До Анониментова с дупките беше добро :D
62
0
 
10
 
! Отговори
kolio преди 3 години
ГЛАДИЯ Иде миналата седмица брахме лозето събота нито една пчела не доиде да го пробва неделя се появиха 2. Ама не бе внушаваме си ние от провинцията прости сме. Верваме на КунСпирации
61
8
 
4
 
! Отговори
д-р Ливайн преди 3 години
Седенето на един стол, по цял ден е доста по-вредно, от колкото 5G технологията.
60
2
 
3
 
! Отговори
до 66 преди 3 години
Да факт, но това са естествени вълни, които са били много преди ние да се появим на този свят и не пречат на нашия организъм. А сега ще вкараме по време на съществуване много мощни облъчващи вълни. И все пак - може да се живее и с 5G, просто зависи за какво 5G говорим. Ако говорим до 5GHz и ниска мощност на антените - да, но ако говорим за някакви скорости в гигабити, 100GHz и отворени микровълнови за антени през блок - тогава направо ще се готвим. Просто зависи от разума и лакомията за скорост.
59
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самата Земя излъчва много по-мощно електромагнитно лъчение от всички антени взети заедно, но нищо важното е сектантите да си пишат простотии.
58
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Референдум за 5GТи си тотално изперкал - 5G технологията използва радио вълни, които са милиони пъти по-слаби от видимата светлина! Опасните електромагнитни лъчения са ултравиолетовата светлина, ренгеновото лъчение и най-опасното гама лъчение, което са наблюдава при разпада на радиоактивни изотопи. Ако някой смята, че радио- и микровълните са опасни, да не се показва никога на слънце.
57
16
 
4
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Добре че интернета е нещо ново. Иначе ни парни локомотиви, ни крушки щахме да имаме с тези технофоби. Кой не му изнася, газ към гората. Това е новото време, това е бъдещето.