Изкуственият интелект може да е заплаха за журналистиката

Той може да е потенциална заплаха за целостта на информацията
20 сеп 2023 19:00, Стела Стоянова
36
Изкуственият интелект може да е заплаха за журналистиката
Снимка БГНЕС, архив

Използването на изкуствен интелект в журналистиката за създаване на съдържание се разглежда от медийните специалисти като възможност, но и като заплаха, предаде АФП, като цитира данни от ново проучване.

То е осъществено в рамките на проекта JournalismAI на Лондонското училище по икономика и политически науки, подкрепен от Гугъл нюз.

Проучването е проведено между април и юли сред представители на повече от 100 медийни организации в 46 държави.

Почти три четвърти (73 процента) от анкетираните смятат, че изкуственият интелект, инструменти като Чат Джи Пи Ти или Гугъл Бард, които могат да генерират текст, представляват "нови възможности за журналистиката, подобрявайки ефективността, производителността и креативността". От участниците 85 процента казват, че са тествали изкуствения интелект за писане на кратки разкази или заглавия.

Повече от 60 на сто обаче изразяват и недоверие към етичните последици и към качеството, точността, баланса и прозрачността на текстовете.
    
"Журналистиката в целия свят преминава през нов период на вълнуващи и плашещи технологични промени", казва в свое изявление Чарли Бекет, съавтор на изследването и директор на проекта.

Изследването показва, че новият генеративен изкуствен интелект е "потенциална заплаха за целостта на информацията и медиите", но че тези инструменти предлагат и "невероятна възможност да направим журналистиката по-ефективна и надеждна", продължава той.

Например участниците в проучването подчертават ползите от изкуствения интелект при транскрибиране на интервюта и подчертават необходимостта съдържанието, генерирано по този начин, да бъде проверявано, за да се избегнат "пристрастия и неточности".

"Технологиите за изкуствен интелект са достъпни предимно на английски език, но не и на много азиатски езици. Трябва да наваксваме два пъти, за да създадем системи за изкуствен интелект, които да работят на нашите езици", отбелязва участник в анкетата от Филипините, цитиран от АФП.
 


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Нелка Джурналката преди 1 месец
Моят интелект е изкуствен и без това!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И дано стане най скоро
20
0
 
4
 
! Отговори
Самозакопаване преди 2 месеца
Журналистиката се самозакопа, като се продаде и почна да се самоцензурира и да разпространява само опорките на посолството.
19
0
 
3
 
! Отговори
Е и? преди 2 месеца
То па една журналистика
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поне няма да е пълно с правописни и смислови грешки.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никаква заплаха няма да е. То журналистика отдавна няма. Ще им струва много по-евтино да програмират една машина да бълва либерастична пропаганда, отколкото да държат една армия платени драскачи-преводачи.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като гледам има предимно преписвачи. Ето в статия от днес тук един така наречен журналист не знае кой му дава грешна информация и питай кой е. Това е някаква пародия на журналистика. Писането с правописни грешки вече е навик и въобще не го коментирам, за граматика пък да не говорим.
15
0
 
3
 
! Отговори
Нострадамус преди 2 месеца
По-добре изкуствен интелект, отколкото естествен австралопитек. Хохо, докарах го в стил Радой Ралин.
14
0
 
3
 
! Отговори
Смяна на чипа преди 2 месеца
То пък една журналистика - ''журналисти'' - парашутисти , демагогия, платени поръчкови статии, цензура, депресарски новини, полуистини и често откровени лъжи. Основната цел е да се обслужват интересите на тези , които плащат масрафа и да се трупа рейтинг.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То както е тръгнало ще е спасение, защото Бойко Василевците сами се провалиха и унищожиха журналистиката.
12
0
 
1
 
! Отговори
bl преди 2 месеца
"Полицаят произвел два контролни изстрела, а после стрелял по преследвания." ... може пък и да е вярно: два изстрела в десятката а третия сватбарски - където попадне.
11
0
 
6
 
! Отговори
Бойко Мисирков преди 2 месеца
Изкуственият интелект не е никаква заплаха за тукашните полуграмотни (или полунеграмотни...) ,,журналисти". Все пак е ,,интелект", макар и изкуствен. Няма как да замени съвсем естествената и непринудена глупост, лъхаща от нескопосните творения на съществата, оприличени от един бивш премиер на полезни домашни птици...
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хехе мисирките стават излишни да прибират на село мотиките ги чакат.
9
0
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 месеца
То липсата на естествен интелект е по-голям проблем за журналистиката! Ето днес написали:"Полицаят произвел два контролни изстрела, а после стрелял по преследвания." Алоу, знаете ли какво е контролен изстрел и кой го практикува?
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Слава богу, мисиркаджийството не е в опасност, все така безполезно е като винаги
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изкуственият интелект ще бъде със сигурност по-добър в писането на статии от евтините журналисти на dnes, които преписват статии от чуждоезични сайтове.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изкуственият интелект е заплаха за управляващите, защото поне е интелект.
5
0
 
8
 
! Отговори
Мисиркате Най-Сетне преди 2 месеца
ще трябва да Работят за ПреХраната си!
4
0
 
9
 
! Отговори
ха ха преди 2 месеца
Мисирките се изплашиха....
3
0
 
5
 
! Отговори
К1Д преди 2 месеца
Кандидатсвах в една фирма дето ползват изкуствен интелект за подбор на персонала , бота ми напълни пощата през няколко часа ми променя датат и часа за последващо интервю пълен кошмар имам над 100 мейла бъгната работа.