19 години стигат. Историята на "Шоуто на Слави"

Слави Трифонов и екипът му спират предаването
Обновена: 7 май 2019 12:58 | 7 май 2019 12:55, Йордан Бързаков
299
19 години стигат. Историята на "Шоуто на Слави"
Снимка: БулФото

Момчето си отива - след 19 години Слави Трифонов и екипът на "Шоуто  на Слави" слагат край. На Гергьовден водещият обяви, че на 31 юли тази година предаването прекратява своята работа. Причината - медийната среда в България и чувството, че "Шоуто" вече не принадлежи към нея. Обичани и мразени, възхвалявани и охулени, за вечните бунтари на българската телевизия едно е ясно -  написаха една от златните страници в историята на развлекателния бизнес в страната.

Няколко хиляди предавания, стотици гости, скечове, концерти, турнета, десетки рубрики и проекти, обществени инициативи и политически искания, скандали и спирания - историята на "Шоуто" е сложна и дълга.

Началото

Началото е поставено след създаването на първата българска частна телевизия -bTV. На 27 ноември 2000 година, част от екипа на революционните за 90-те години "Ку-ку" и "Каналето", създават "Шоуто на Слави".

Предаването следва установения печеливш модел на американско толк-шоу - жива публика, бенд, скечове в първият половин час и гост във втората част на изданието. Характерна особеност на предаването са коментарите по актуални теми на водещия, а политическата сатира ще присъства през всичките тези 19 години в ефир. Освен телевизия, екипът на "Шоуто" прави и музика - Ку-Ку бенд издават 22 албума и над 300 авторски песни, превръщат се в любимци на поколения българи.

"Шоуто на Слави" превзема праймтайма на телевизията и не слиза от него в продължение на 19 години. В първите няколко предавенето печели огромен дял от зрителския интерес - до 2004 година то привлича средно между 2 и 3 милиона зрители всяка вечер. В този период "Шоуто на Слави" получи и номинация за наградите "Еми" - най-престижната награда за телевизия, еквивалент на холивудските Оскари.

С годините интересът на публиката намалява, но "Шоуто" остава може би най-разпознаваемият продукт в българска телевизия.

В началото двигатели на "Шоуто" са самият Слави Трифонов и Любен Дилов-син. По-късно известният сценарист и бивш политик напуска, няколко години по-късно е последван и от други основни играчи в екипа.

Напускат сценаристите Росен Петров и Евтим Милошев, актьорите Руслан Мъйнов и Любомир Нейков. Промени не липсват и в състава на "Ку-ку бенд", сменят се основно беквокалистите, но лицата на оркестъра - Годжи и Маестрото остават плътно до Трифонов. През годините "Шоуто" започва все повече да популязира т.нар. редколегия - основните сценаристи на "Шоуто", които коментират актуални теми от обществения и политически живот в страната.

Във формата се изредиха и много вътрешни рубрики и конкурси - Вечер на северозападната култура, "Тъй рече г-н Андреев", "Запознай се с малките", "Детска евровизия", "Разсмей Слави".

Екипът продуцира и няколко съвсем различни телевизионни формата като "България търси талант", "Танцувай с мен", "Вот на доверие" и други.

Ку-ку бенд

Основна част от "Шоуто" е музикалният бенд на предаването - неговият състав търпи промени през години, но славата му на един от най-добрите оркестри в страната, остава непоклатима. Най-честа смяна търпят беквокалистите на оркестъра - през него преминават Нина Николина, Деси Добрева, Алекс Раева, Цветелина Грахич. Организат национални и международни турнета, а през 2015 година поставят абсолютен рекорд за посещаемост на открит концерт в страната на български изпълнител - на концерта им на 25 ноември на националния стадион "Васил Левски" в столицата идват над 70 000 души.

Още по темата

Актьорите

Друга съставна част от екипа на "Шоуто" - актьорите, също се променят през годините, повечето от тях и до днес участват в различните телевизионни и театрални проекти, други са продуценти и режисьори. Първите имитатори в предаването са Любомир Нейков, Руслан Мъйнов, Стефан Рядков и Виктор Калев. Руслан Мъйнов напуска предаването през 2004 г.. Красимир Радков е поканен да стане част от екипа на „Шоуто“ след негово гостуване през 2004 г. – той играе скечове в предаването и до днес. През юли 2006 г., когато предаването излиза във ваканция след шестия си сезон, Любомир Нейков напуска, за да се реализира самостоятелно. Впоследствие той стартира комедийно шоу по bTV, "Комиците", продуцирано от Евтим Милошев и тяхната нова продуцентска компания. През следващите години място сред актьорите намира Тодор Башиянов, а една от най-големите звезди - Виктор Калев напуска, за да продължи самостоятелно. В момента като актьор се изявява и сценаристът и заместващ водещ - Иво Сиромахов.

Инициативите

"Шоуто на Слави" създаде и организира десетки инициативи, най-известна от които може би си остава тази за освобождаването българските медици в Либия. През 1999 година 5 български медицински сестри и палестинско-български лекар бяха обвинени в заразяването на няколкостотин деца в детската болница "Ал-Фатих" в либийския град Бенгази с вируса на ХИВ. "Шоуто" стартира кампания под надслов "Свобода за българските медици в Либия", чиято цел беше да популязира из целия свят случаят на нашите сънародници и така да създаде международен натиск върху властите в Триполи.

През 2011 година пък Трифонов подкрепи официално кандидатурата на Меглена Кунева за президент. Няколко години по-късно той обяви тази подкрепа за "грешка".

"Шоуто на Слави", в лицето на сценариста и журналист Иван Кулеков, направи и десетки документални филми - за българите в чужбина, за умиращият живот в българското село, за аварията в атомната централа в Чернобил.

В последната година "Шоуто на Слави" застана зад протеста на майките на деца с увреждания, в тяхната битка с хроничните проблеми в системата на здравеопазването и социалните грижи. Трифонов излизаше в ефир с тениска с надпис "Системата ги убива" и заедно с редколегията коментираше ситуацията.

Скандалите

Политеческата сатира винаги е била водещ елемент от цялостната визия на "Шоуто на Слави", но през годините екипът често беше обвиняван в прекрачване на границата на телевизионното предаване и в опит да се намеси в политиката чрез огромното си влияние върху зрителите. Скандали не просто не липсваха, а се засилиха през последните няколко години.

"Шоуто на Слави" стана инициатор на национален референдум за "промяна на политическата система в страната". Той беше съставен от три въпроса свързани с избирателната система и финансирането на партиите. Тогавашният президент Росен Плевнелиев реши да даде въпросите от референдума на Конституционния съд, който да се произнесе за тяхната законност. Заради това в национален ефир сценаристът Филип Станев извади снимка на Плевнелиев и демонстративно я скъса. Протестната му акция предизвика небивал скандал, а "Шоуто" беше принудено да се защита от обвинения в насаждане на омраза и пълна липса на уважение към институциите. Президентът Плевнелиев даде на съд Станев, но той беше оправдан.

На 27 март 2017 пък  вместо тогавашния епизод е пуснато повторение на старо издание bTV излезе със съобщение на сайта си, че прави промяна в програмата си за вечерта на 27 март: "В 22:30 ч. ще бъде излъчено повторение на епизод от "Шоуто на Слави". Първоначално планираният за днес епизод няма да бъде излъчен, поради несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание на неутрална и обективна телевизия като bTV, която не толерира едностранно представяне в програмите си".

Ден по-късно Слави Трифонов казва на пресконференция, че предаването е спряно поради цензура и решение на телевизията. Ако на 28 март не бъде излъчен епизода, сниман преди това, иска да разтрогне договора. Същата вечер bTV излъчва "Шоуто на Слави", сниман на същия ден.

На 18.04.2017 г. bTV отново спира шоуто от ефир, излъчвайки повторение на старо издание. Причината този път е участието на журналиста Васил Иванов от конкурентната Нова Телевизия, който разкрива скандални случаи на цензура, налагана му от неговия началник в телевизията – Дарина Сарелска. bTV публикуват своята позиция на сайта си:

"bTV излъчва повторение на епизод на "Шоуто на Слави" тази вечер. Предвиденият за тази вечер епизод няма да бъде излъчен, поради несъответствие на съдържанието му със стандартите за редакционно съдържание.
bTV счита, че представянето на едностранна позиция противоречи на етичните стандарти и на добросъвестността.
bTV стои твърдо зад спазването на законодателната рамка в страната и високоетичните стандарти."

На следващия ден Слави Трифонов, екипът му и Васил Иванов провеждат пресконференция, на която е обсъдено спирането на шоуто предната вечер и са разказани скандалните случаи на цензура и корупция, заради които не е излъчен епизода.

Бъдещето

bTV излязоха с официална позиция за прекратяването на работата на "Шоуто" днес. От там обявиха, че все още не са получили позицията на продуцента и както обикновено са изпратили покана за продължаване на договора, но "не са стигнали до резултат". Въпреки това Трифонов беше ясен - това е край на телевизионната му кариера. Остана обаче отворен въпросът дали края на "Шоуто" като предаване, не е началото на "Шоуто" като политическа партия. Слави многократно е отричал да има активен интерес към властови позиции, но инициативи му през последните години говорят друго - той подкрепи няколко инициатици с ясни политически послания. Противниците му го обвиняват в евтин популизъм и заиграване с националистически нотки. Няколко социологически агенции дори започнаха да мерят евентуалната подкрепа, която той би получил на национални избори. Ясно е, че ако "Шоуто" беше продължило, полическа кампания от ефира на bTV  е невъзможна. Сега, когато не е обвързан с договор, и свободен от задължението  да пази неутралитет, Слави може да изолзва огромното си влияние, трупано през годините на телевизионен водещ, като трамплин към бъдеща политическа кариера. За сега - това са само спекулации. Остава да видим. 


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
тука един камунист пък иска сащ да ни дадяли безплатни самолети - то бива фантастика и нахалство... Що русия не ни даде безплатни мигове бе? и кога ще ни върнете златния резерв, предаден виз а съхранение през 1963г/ И 1 рубла дали ли сте ни?
172
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
пичове, пак ви казвам - не се радвайте, не си е отишъл! много повърхностни коментари! Тепърва ще ви втриса от него! Гласят го за министър или премиер... Това е схемата! Царят е мъртъв(Боко), да живее царят (Слави)!
171
4
 
30
 
! Отговори
сбогом чалгар преди 10 месеца
Отива си човекът опростачил нацията.
Продал душата си на Сатаната.
Перач на пари на мафиотите ограбили парите ни, чрез далавери.
Това е за добро!
Ще липсва само на фанатизираните му глупаци и други непрогледнали
за чалгаря на нацията
170
4
 
38
 
! Отговори
Krom преди 10 месеца
Много отдавна вече в това "предаване" няма нищо освен плосък хумор, жалки шутове стараещи се да угодят на боса си и дребна злобицаи жлъч на един "герой" на прехода загубил изцяло пътя и "вдъхновението" си. Този ще остане завинаги като един от "бащите" на българската чалга. Псевдо-мутра, псевдо-сатирик, псевдо-политик. Време е да се отправи с големи стъпки към .. как беше .. бунището на историята. Винаги ми е бил противен, но се задържа в ефир феноменално дълго. А има и болни фенове ..
169
2
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 10 месеца
ОМРЪЗНА МУ.
168
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 169

то пък пес са едни "социалисти", пък подкрепиха ултрадесният фашист и убиец от кремъл!
сбръкана работа са изобщо всички "социалисти" по света по една простичка причина - НЕ СА НИКАКВИ СОЦИАЛИСТИ!
кое им е социалистическото на пес-овете? къде е борбата за свобода равенство? къде им е борбата ПРОТИВ капиталима, като са "социалисти"?
истината е, че в света НЯМА ИСТИНСКА лява партия, и за това света се гърчи под Червеният ботуш на Капитала и Лихвата ...... но сините Джедаи са живи!
167
19
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 10 месеца
Какъвто и да е ,него ще го запомнят ,а вие ще си останете н€уд@чници ,които щтракат по цял ден по клавиатурата...
166
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този е един от най- големите претенденти за “ЧЕРВЕН БАКЛУК” на века!
Що милиони получи от Овъргъс за да плюе непрестанно срещу И.Костов с години наред, само той си знае!
165
6
 
6
 
! Отговори
Нюз преди 10 месеца
Слави отива в БСТВ! Работата е ясна! Само, че трябваше да е поне месец преди 26 май!
164
2
 
29
 
! Отговори
до 160 преди 10 месеца
Той и на екипа си е омръзнал! Повечето са по талантливи от него и понякога ги третира като овце!
163
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тогавашният президент Росен Плевнелиев реши да даде въпросите от референдума на Конституционния съд, който да се произнесе за тяхната законност. Заради това в национален ефир сценаристът Филип Станев извади снимка на Плевнелиев и демонстративно я скъса
----

ето тук, окончателно стана ясно това, което се знаеше и усещаше много отдавна - дългия е червено-кафява мутра, тв-прокт на дс-кгб !
162
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Без Станишев,БСП ще загуби европейското си лице и лявото,тази партия се е засилила към национализма,вместо към социализма и лявото,БСП отритна социалисти като АБВ и Татяна Дончева,страхувам се,че може дори да влязат в конфликт с ПЕС.
И с какво дясно ще се борите,като ръководителката на БСП е бивша дясна?
Все пак им пожелавам успех!
161
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди да го нахрани и подслони Босфор тв МНОГО ОТ ВАС ЗАБРАВИХА ЧЕ БЕШЕ АНТИ НАТОВЕЦ .Веждичката като беше в едно издание на Хъшове нарече НАТО убийци .После след като се намърда при Мърдок Славчо се обърна и стана пръв натовец.

Гласувайте за ку/ртизанката на политиците .Цял свят се управлява от шоумени що да не станем и ние така. Филма Идиокрация се сбъдва в реалния живот !
160
4
 
9
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 10 месеца
Кеееф. То от години се беше изчерпало. Сега остава и ЕС да бъде закрито, инак ще стане мама мия.
159
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ОЛИГАРХОУДОБНАТА ДЕЙНОСТ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ Е ЯВНА ЗА ВСЕКИ НЕДЕБИЛ.

Искате ли полицейските началници да се избират - резултат Ценко Чоков областен директор на МВР Враца.

Не ме е яд на тия дето гласуват за ГЕРБа за тия които гласуват за патеричите им партии - Марешки, РЗС, НФСБ, АТАКА, ДПС, РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК, ОНЯ НАГЛЕЦ ЛУКАРСКИ ДЕТО СЛЕД ИЗБОРИТЕ СЕ ИЗЦЕПИ ЧЕ БИЛО ПРЕДИЗБОРЕН ТРИК, ЧЕ НЯМА ДА СЕ КОАЛИРАТ С ГЕРБ. КЪДЕ Е ЛУКАРСКИ В ДЕСЕТА ГЛУХА КАТО НАРОДА МУ УСЕТИ ТРИКА.
158
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Слави е циничен ***, но за масовото ниво на мат'ряла си е почти гений. Застаряващите селски моми - даскалици довели класовете си на шоуто му са класика незабравима.
157
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ГЛАСУВАЙТЕ ЗА АМЕРИКАНСКИЯ ПАТРИОТ КАРАКАЧАНОВ. БЕДНА БЪЛГАРИЯ, ВМЕСТО ДА ПОЛУЧИ БЕЗПЛАТНИ САМОЛЕТИ, ОТВАРЯ НОВ ЗАВОД ЗА САМОЛЕТИ И 4000 РАБОТНИКА В ЩАТИТЕ. ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ДЖАМБАЗКИ - КРЕЧЕТАЛОТО, КОЕТО НИЩО НЕ СВЪРШИ В БРЮКСЕЛ ЗА ПЕТ ГОДИНИ, ОСВЕН ДА СТАНЕ МИЛИОНЕР...
156
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И аз ще гласувам за БСП по две причини - първо, за да падне правителството на Пеевски и второ, за да приключа политическата кариера на Станишев с преференция срещу него. Неговото място е в истанбулската листа на ГЕРБ - ГАБРИЕЛ, МАЙДЕЛ, АЛИ, ПОДКРЕПЯНА ОТ АЛИ БАБА И 40 ТЕ РАЗБОЙНИКА... ЕДИН ОТ КОИТО Е СЛАВИ ТРИФОНОВ, ПОРЕДНИЯ ИЗМАМНИК В ПОЛИТИКАТА
155
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Такъв онакъв човекът бачкаше и то здраво. 19 години шоу си е доста труд. Екипа му е съставен от страхотни професионалисти, в това число музиканти и сценаристи. А хората си плюят, без да си дават зор да постигнат каквото и да било. Така е май е доста честичко.
154
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ако искате ГЕРБ да са вечно на власт, гласувайте за патериците им - КОЛКО ПЪТИ ВЕЧЕ ГЛАСУВАХТЕ ЗА РАЗНИ ПАРТИИ, ДА СВАЛИТЕ ГЕРБ, И КАКВО - ИЗЛЪГАНИ БЯХТЕ. Единствено БСП е приготвило ножа за да заколи прасето - правителството, лоеното правителство на дясната олигархия. Нека им дадем тая възможност, долу правителството на Пеевски и Борисов!!!