ВСС не успя да избере Апелативен прокурор на София

Нито един от тримата кандидати не успя да събере нужните 13 гласа
15 мар 2012 12:11,
5
ВСС не успя да избере Апелативен прокурор на София
Снимка: архив Булфото

Висшият съдебен съвет не успя да избере ръководител на Софийската апелативна прокуратура /САС/.

Нито един от тримата кандидати за поста - заместник градският прокурор на София Божидар Джамбазов и заместник-апелативните прокурори Йордан Стоев и Галина Стоянова, не успяха да съберат нужните 13 гласа.

По време на процедурата за избор се стигна до балотаж между Божидар Джамбазов и Йордан Стоев, но и двамата получиха по недостатъчните десет гласа.

За третия кандидат – Галина Стоянова, гласуваха четирима от членовете на съвета.

Божидар Джамбазов бе подкрепен от главния прокурор Борис Велчев, който го определи като един от най-опитните и знаещи прокурори. Според Велчев издигането на Джамбазов до ръководител на САС би било естествено продължение на кариерата му.

Против избора на Джамбазов се изказа Нестор Несторов, който напомни за скандал от 2006 г., когато името на заместник-градския прокурор е било свързано с обвиняем за разпространение на порнографски материали.

Несторов не попита Джамбазов за това по време на изслушването на концепцията му, а повдигна въпроса, след като членовете на ВСС обсъждаха кандидатите в отсъствието им.

За това той бе упрекнат от главния прокурор, който поиска Джамбазов да бъде повикан отново, за да отговори на въпроси за скандала. Това обаче не се случи.

Пред журналисти заместник-градският прокурор каза, че няма притеснения за скандала, по случая се е водило разследване и той е изяснен.

Попитан дали ще се кандидатира отново за поста, Джамбазов каза, че няма основания да се отказва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
ан. преди 12 години
Боре, Боре, най-накрая показа истинската си природа.
3
0
 
2
 
! Отговори
Разочарован преди 12 години
Ами то и свестни магистрати почти не останаха за избиране. А които са свестни, си нямат "гръб". Защото не може хем да си свестен, хем да заставаш на 4 крака пред шефовете, хем да не вземаш пари под масата, от които поне половината да не предаваш на началството....
2
0
 
1
 
! Отговори
Вмирисана история преди 12 години
Смрадлива история, както са смрадливи всички дела с участие на магистрати! Въобще ,чуеш ли думите "български магистрат", запушвай си веднага носа, защото вонята е напарво непоносима", псувай и бягай надалече! Пустите му дУпетати, не поискаха магистратите да станат изборни , па тогава тези с червените и черни фустанели да видят кон боб яде ли! А сега магистратите са независими, несменяеми като Сталин и Тато, със служебен имунитет , който им позволява да правят всичко, и миризливи, ама ужасно ***! Защото почти няма дело, което да е решено въз основа на морала и справедливостта, обратно почти всичко е със съмнение за решаване под масата! Та дори оправдаха и колегите си лапачи на ОПС-имоти, и наглата дъщеря на Урумов Деница! А скандалната съдийка В.Марковска,чиито приятел приватизира де що има имоти по всички краища на страната, дори и в днешния брой на България днес тя е герой чрез фондацията на сина си П.Марковски, заема ключовия пост зам.председател на ВАС!
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нестор Несторов......................този жив ли е??И какъв прокурор е още след като го хващаха 100 пъти в какви ли не схеми.Личният прокурор на бг мафията.Жена му имаше фирма с бандит едно време.УЖАС