Вещи лица заплашват да блокират стотици дела

Съдилищата и МВР им дължат милиони левове за експертизи
2
Вещи лица заплашват да блокират стотици дела
Снимка: Булфото, архив

Вещи лица заплашват да блокират стотици дела и разследвания на престъпления в цялата страна, пише в. "Телеграф".

Още по темата
Причината е, че от съдилищата и МВР нямат пари и дължат милиони левове за експертизи, огледи на местопрестъплениия и проверки на полицията. Вече повече от година на специалистите не се изплаща
дължимото. Защо те се заканват, че от септември ще отказват да дават становища. Вещите лица у нас са над 5000, като за последните 12 месеца към почти половината от тях е натрупан дълг средно по 4000 лева на човек.

В интервю за в. "Сега" председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев подчертава: "ВСС направи някои неща добре, други по-зле. По-важен е въпросът дали това е правилният модел, дали може да бъде оптимизиран"
 

Според него сериозно да се обсъди идеята за по-различна структура - една част от ВСС да са постоянно действащи членове, а друга - да са работещи магистрати.

"Такъв модел гарантира извършването на огромен обем работа, но, от друга страна, много повече държи пръста си на пулса на магистратската общност. И още нещо - не ви ли се струва, че трябва да се променят правилата така, че съветът повече да се занимава с политики за управление на съдебната власт, отколкото да обсъжда дали точните при атестирането да са 95 или 97", посочва той.

Груев смята, че орган, който е толкова високо в йерархията, не трябва да навлиза в такива подробности.

"ВСС дава разрешение за назначението на всеки хигиенист в съдилищата. В дневен ред от 80-100 точки има такива, които са достойни за по цяло заседание - например докладът за натовареността, конкурсите, проблемите на електронното правосъдие, състоянието на експертизата и вещите лица, съдебните заседатели..."., казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: МВРСъдилищавещи лица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
12
 
! Отговори
бай Х преди 9 години
Вещиците в аТАКА!Само не разбрах как ще блокират нещо, което е безнадеждно запецнало...?
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НОРМАЛНО Е СЛЕД "управлението" на доганя и местаня