Без вина виновен! Боят в трамвай №20 – другата истина

Обвиняемият Димитър Лазаров твърди, че в деня на боя е бил в дома си
Обновена: 25 яну 2017 13:27 | 25 яну 2017 13:20,
37
Без вина виновен! Боят в трамвай №20 – другата истина
Снимка: архив Bulphoto

"Имам семейство и близки хора, които понесоха тежестта, защото бях набеден за свиреп престъпник, бияч, фашист. Без да има нито едно доказателство, че съм бил на мястото на това нападение и съм оказал насилие над тези хора. Два месеца бях задържан в следствен арест отново без доказателства срещу мен. Вече 6 години нося клеймото на престъпник".

Така започва писмото си към редакцията ни Димитър Лазаров, който е един от подсъдимите по делото за побой в трамвай №20 от 2010 година.

Според обвинителния акт на прокуратурата около 15-ина маскирани младежи с метални тръби, боксове и ножове нахлуват в трамвай №20 край гара Искър на 6 юни 2010 г. и започват да бият други хора, тръгнали на протест в подкрепа на бежанци.

Още по темата

На съд отиват шестима души - сред тях и Димитър Лазаров. Според МВР той е лидер на националистическото движение "Национална съпротива". Според обвинението причните за побоя са политически - жертвите изповядват комунистическите идеи, а нападателите им са неонацисти.

Димитър Лазаров обаче има различна теория за този ден.

"На 6 юни 2010 г. – денят на нападението, до 13:30 ч на обяд бях в дома си, за което пред органите на реда потвърдиха трима свидетели. Показанията им са подплатени с разпечатки от клетките на 2 мобилни оператора, в които доказват, че по време на инцидента се намирам на 15 км от мястото, а именно в ж.к. "Бели брези". По делото също така има и разпечатки от проведени от мен с разговори в скайп, които са осъществени преди, по време и след инцидента", настоява Лазаров.

Той пише още: "Не желая да превръщам себе си в жертва на обвинението... Желая единствено да дам гласност на един изключителен проблем в обществото ни – как хора, обвинени в престъпление, които все още не са получили присъда от българския съд, биват превръщани в престъпници чрез трибуната на медиите. В България всеки човек е невинен до доказване на противното".

Той посочва, че 6 години след нападението в трамвай, делото даже не е приключило на първа инстанция.

"Аз искам да бъде даден ход на делото и тогава пред българския съд, пред Конституцията на Република България свидетелите срещу мен да се изправят и да кажат истината, защото аз не съм участвал в нападението и побоя. Аз искам справедливост за мен и за семейството ми. Вярвам във върховенството на закона и знам, че един ден ще се докаже моята невинност. Тогава обаче лъжесвидетелствалите срещу мен ще трябва да понесат своята отговорност", казва той.

Лазаров посочва и че един от пострадалите - Борис Ноев, нарочно го очерня. Освен него от обвинителния акт на прокуратурата става ясно, че жертви на мелето са и други четирима души.

"Сред тях има един човек, който превърна повдигането на обвинения срещу мен в извратено забавление, в хоби. Борис Боев за трети път твърди пред органите на реда и българската съдебна система, че аз съм оказвал насилие над него. По предходните две обвинения еднозначно бе доказано, че е излъгал, като ме е посочил за негов нападател. При първия случай бе издадена оправдателна присъда в моя полза, тъй като не бе доказана ни най-малка вина от моя страна. При втория случай на набеждаване от страна на лицето Боев - пред съда показах документи, удостоверяващи, че в деня на инцидента, за който ме обвинява, дори не съм бил в София", казва Лазаров.

Той допълва: "Хора, които съзнателно подвеждат държавните институции с ясното съзнание, че ще накърнят чуждите права и свобода, трябва да понесат тежестта на закона, за да се замислят следващия път, когато "разпознават" нападателя си. Борис Боев доказа, че не е надежден свидетел и злоупотребява по грозен начин със закона".

Димитър Лазаров завършва писмото си така: "Не желая да бъда удобният виновен нито по това дело, нито по друго. Не желая да бъда наричан престъпник, без да има доказателства и присъда за това. Не желая семейството ми да страда от лъжите и манипулациите. Затова отправям апел към Вас, представителите на средствата за масова информация, бъдете бдителни за обективността, оценявайте и моралните щети, до които биха довели материалите Ви".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
9
 
2
 
! Отговори
Каменов преди 7 години
Тоя го знам от малък беше гамен, после взе да се събира със скинарчетата и съвсем нагази. Явно няма достатъчно доказателства още, но си е за затвора, тая ***.
25
1
 
8
 
! Отговори
СВИДЕТЕЛ преди 7 години
До рускиняТук не е представен пълния текст на писмото. Манипулативно са пропуснати откъси от правото на отговор. Защо ли ??????
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този човек като осъди България , да плаща после този , който го е принудил да отиде в Страсбург. Аз лично не искам да плащам. Тия правосъдни лъвове им вижте заплатите. А работата им не струва в голяма степен
23
2
 
4
 
! Отговори
Таню преди 7 години
До АнонименЕми, в Дружба е бил. То не е в София... :D
22
1
 
6
 
! Отговори
информирайте се преди 7 години
Българите не сме бежанци,дори не сме емигранти ЕС е една държава.Информирайте се малко.Разликата е голяма но е пълно със глупави хора които не я знаят.
21
8
 
1
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
БЪЛГАРСКИТЕ БЕЖАНЦИ СА СИ У ДОМА В ХРИСТИЯНСКА БЯЛА ЕВРОПА--------------------------------------------------------------------------------------Твоите побратими европейските Динковци не мислят точно така. Както Льо Пен, Орбан и пр., между другото... хахаха. :)))
20
1
 
12
 
! Отговори
Осъди ги преди 7 години
Съди българия за нарушаване на правата ти и бавното развиване на делото,съди ги за неимуществени вреди.Името ти е очернено и навярно нервите ти са на ръба.Говори със доктор за медецинско по случая.Спечели от случая и накажи виновните.Ромите и за по малко осъждат България и вземат добри пари.Ше спечелиш делото със сигурност а разноските ще се покрият от загубилия делото,няма страшно. 7 години да не преклюи делото си е много.
19
7
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
света има повечео 2 000 000 българи-бежанци!------------------------------------------------------------Така е. Избягахме от пpимитивите, дето бият по трамваите.
18
2
 
5
 
! Отговори
DВихър Райчев преди 7 години
Ей ид.от, по света има повечео 2 000 000 българи-бежанци!
17
16
 
3
 
! Отговори
ilia преди 7 години
Takiva kompleksari samo v zatvora triabva da gniat,bravo na MVR
16
14
 
4
 
! Отговори
Black преди 7 години
ще дойде Видовден и за теб, ***. 15 на 5 е лесно, ще те видим 1:1, мишле ;)
15
12
 
31
 
! Отговори
Вихър Райчев преди 7 години
Щом са подкрепяли "бежанци", добре са ги бийнали.........макар и да е било отдавна!
14
27
 
13
 
! Отговори
рускиня до 8 преди 7 години
"..че в деня на инцидента, за който ме обвинява, дори не съм бил в София"" ..по време на инцидента се намирам на 15 км от мястото, а именно в ж.к. "Бели брези"Това си цитати от твоите изказвания. Така че смея да те уверя,че да махаш с тръби е по лесно , отколкото контролираш собствена реч. И съдейки по агресивния тон - май си наистина участвал.
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно е ясно и напълно достатъчно в трамвая е имало комунисти на какво се надяват останалите то няма да е правосъдие.
12
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименА ако са били с маски и шалчета, как са ги разпознали кой да арестуват. Или пак стигаме до извода, че е било поръчка срещу човека. Да не забравяме, че тогава министър на вътрешните работи е Цветанов. Той правеше доста зрелищни акции, но накрая се оказваше все, че са арестувани случайни хора или няма доказателства.
11
2
 
6
 
! Отговори
Москва преди 7 години
До БерлинТи съдия ли си, че да казваш какво да става?
10
4
 
19
 
! Отговори
Пъзел преди 7 години
Малко са ги били!
9
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А,каква е гаранцията,че не е бил там,плюс това са били с маски,шалчета,абе не напразно са го нарочили,ако беше някой шахматист или математик да кажеш,човека не е виновен,ама така не става ясно
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова много тръби,ножове,боксове и да няма ни един/на да падне в трамвая щото срещу тия биячи са стояли отбраняващи се щом като са тръгнали да бранят първите бежанци,които пък въобще ни чули ни видели що за битка се води още тогаз на една спирка от тяхната в трамвая с който и те пътуват или не щот са напълен пансионат и толкова не ги засяга що става зад дома за настаняване заради тях,все нещо трябва да е паднало,най малкото бокс,нож,тръба,сякаш са пластмасови и са неприложени с парче скъсано.
7
12
 
28
 
! Отговори
комунист-рускиня преди 7 години
Рускиня?? Извесно е че рашките не блестят с ум. Я пак прочети таваришка текста ако можеш и тогава се излагай публично!Борис Боев за трети път твърди пред органите на реда и българската съдебна система, че аз съм оказвал насилие над него. Разбра ли ?? Това е за третия път а втория е бил извън София! И после, защо комунистите съдели без съд и присъда?? Защото са *** и мошеници !