Общински наредби се оказаха пълни с незаконни такси

Отказ от намаляване на налога за смет, депозитна такса за услуга...
5
Общински наредби се оказаха пълни с незаконни такси
Снимка: Булфото, архив

Прокуратурата откри 172 общински наредби, в които има незаконни такси. Сред нарушенията са събирането на пари за дейности, които са задължение на местната власт, и въвеждане на непредвидени в закона санкции.

Разпоредби от част от проверените наредби, се оказали в противоречие не само със Закона за местните данъци и такси, но и на Конституцията и на Закона за нормативните актове.

Вече са подадени 43 протеста в местните административни съдилища, уточняват от Върховната административна прокуратура.

Част от нарушенията са свързани с такса смет, например - отказ от намаляването й при нецелогодишно използване на имот, санкции във вид на в пъти по-голяма такса, ако имот е  деклариран като неползван.

Прокуратурата е протестирала и последното увеличение на такса смет в Ямбол - освен заради драстичния й скок с 40% за жилищни имоти, също и заради липсата на икономическа обосновка.

Нарушения са открити и при определянето на такси за прием в детска градина. На места тя се обвързва с имущественото състояние на семейството на детето.

Оказва се, че в някои общини, за да бъдат проверени сигналите им, гражданите трябвало да си платят на администрацията или пък да  се внесе т.нар. "депозитна такса", с която общините да си гарантират разходи за извършване на бъдеща дейност, без въобще да е сигурно, че такава ще последва.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Fandakova kato sifianski milioneri ot narada fonta i sa kak o komisioni lapa fandakova det gradini *** taja stana milionerka
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Proverka na fandakova naschte danazisa smet v koi djop otivat. A i sa sgradi hora v 4ujbina plaschtat smetv bg a selendurite po 3 4 plaschtat smet danak po malak nenormalna rabota fandakova milionerkata s djip schifior ja vosi bes da plaschta. Bensii schifior eto ni danazite pri selendurite parno nama plaschtan gradna instalazia na sekendurite
3
4
 
6
 
! Отговори
2, не е точно така преди 3 години
През социализма бяхме станали пример-уникат - наредби,подписани от местни началничета, променяха законови положения, а гражданите, волю-неволю, се подчиняваха.
Тази "традиция" още не е преодоляна.Иди в БАН, за да се увериш как във всеки институт си тълкуват по своему отделни алинеи от Закона за академично развитие, гласуван преди 6-7 г. Казано по-точно, тълкуванията са според конкретния човек, за чието кариерно развитие става въпрос.На едни се пречи, на други се осигурява "изпреварващо развитие"
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При демокрацията и пазарната икономика е така - незаконни такси, противоречащи на Конституцията и Законите.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОБЩИНА ВИДИН ПРИБИРА ТАКСА НА ИНВАЛИДИТЕ ЗА ИЗДАВАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЕ ЧЕ НЕДЪЛЖИ ДАНЪК МПС ЗА ТЕЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД
НЕЗАКОННО Е НО ГИ ПРИБИРА ОТ 10 ГОДИНИ