Отмениха 3-годишната присъда на Мейзер! И сега?

Майката на жертвата искала да е ищец, но съдът я пренебрегнал
28 апр 2017 17:00, Боряна Павлова
42
Отмениха 3-годишната присъда на Мейзер! И сега?
Снимка: архив Булфото

Апелативният съд във Варна отмени 3-годишната присъда на Анита Мейзер, наложена от Окръжния съд.

Мейзер бе обвинена за причиняване на смъртта на Николай Димов по непредпазливост и за предлагане на подкуп от 30 000 лева подкуп на полицай от "Криминална полиция" към варненското МВР, съобщиха от Апелативен съд - Варна.

Поради допуснати съществени процесуални нарушения наказателното дело срещу Желева се връща на първата съдебна инстанция за ново разглеждане, отбелязва "Фокус".

Още по темата

Въззивната проверка не е констатирала отклонение от изискванията към прокурорския акт, с който са повдигнати обвиненията срещу подсъдимата Желева. Според съда, "обвинителният акт съдържа пълно описание на всички факти и обстоятелства по делото, които позволяват на подсъдимата да научи в какво точно се обвинява, пълноценно да подготви защитата си и ефективно да я осъществи".

Съществено процесуално нарушение обаче е допуснато в съдебната фаза на процеса и то при решаване на въпросите за даване ход на делото. Майката на Николай – П.Димова е депозирала пред ОС-Варна молба по делото, в която е заявила, че желае да бъде конституирана като частен обвинител и граждански ищец. На тази молба е поставена резолюция – искането да бъде докладвано в съдебно заседание.

На 22 декември миналата година, в съдебното заседание са присъствали упълномощените от нея адвокати, които са представили молба от Димова с искане съдебното заседание да се отложи, защото тя иска да присъства лично. Към този момент майката на Николай е била в болница, за което е представила документи.

Съдът обаче е преценил, че Димова не е страна по делото, има качеството на свидетел и като такава, и без нейните показания обстоятелствата по делото биха могли да се изяснят и делото е тръгнало.

В същото съдебно заседание и едва след като е дал ход на делото, съдът е конституирал Димова като страна, в качеството й на граждански ищец и частен обвинител, оставил е без уважение редица възражения и искания на нейните повереници, и е пристъпил към предварително изслушване.

Според Варненския апелативен съд действията на съда са били в разрез със закона и задължителната съдебна практика. Съдът е взел решение да даде ход на делото без да е изпълнил задължението си да осигури всички страни, които участват в съдебното производство, да гарантира възможността им да упражнят в пълен обем законодателно утвърдените си права. Съдът не е бил в правото си да третира Димова като свидетел, освен ако преди това изрично не е оставил без уважение искането й да бъде конституирана като страна.

С действията си съдът е игнорирал основното право на Димова лично да участва в първоинстанционното съдебно производство като частен обвинител и граждански ищец, което според Варненския апелативен съд представлява "неотстранимо в тази инстанция съществено процесуално нарушение от категорията на абсолютните и обуславя необходимост от повторно разглеждане на делото в първоинстанционния съд, при съблюдаване правата на всички страни в съдебното производство".

Решението на Варненския апелативен съд, с което поради допуснати съществени процесуални нарушения се отменя присъда на ОС-Варна, произнесена спрямо Анита Желева (Мейзер) е окончателно.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Американ преди 3 години
"допуснати съществени процесуални нарушения" -- българска работа, демек калпава. Това показва защо заплатите не са западно-европейски, че не само съдът работи лошо.
35
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Пуснете я, та поне да занесе много поздрави на братя Галеви от българското правосъдие.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ПАРИ ИМА ТАЯ!!!!

МИЛИОНИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ

И КАК ША Я ОСЪДИМ С ТОЛКОВА ПАРА!!!!!!!
33
1
 
5
 
! Отговори
ясно е преди 3 години
Динко от Ямбол е по свинските опашки. Негов почерк е това. Мейзер е само изпълнител
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ясно. навремето група abba добре го изпяха: money, money, money, always funny, in the rich men's world.
31
2
 
18
 
! Отговори
СЪС СИГУРНОСТ преди 3 години
Докато в България такива грозотий са мис и милионерки и закона не ги стига НИКОГА няма да се оправим
30
0
 
7
 
! Отговори
Ники преди 3 години
Ваъщност АС постанови: "незнанието на закона не оневинява съда" !!! Ега ти окръжния съд, който не спазва закона!
29
0
 
14
 
! Отговори
ай стига ве преди 3 години
хах на един от моето село му дадоха 3 години условно за дето откраднал чувал с трици и кюспе а тази я държаха 2 седмици в затвора и я пуснаха за убийство !!!!! Ква държава обитаваме само "за милиони няма законии за кокошка нямаа прошкаа......'
28
0
 
11
 
! Отговори
Минко 47г. ерген преди 3 години
Като разбрах и си отдъхнах .Товар ми падна от плещите ,то бива ли такава уникална мацка да си излежи най-палавите си години в затвор.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има един американец лекар, член на садо-мазо общността, той дава съвети за безопасни техники, за разликата между безопасна садо-мазо игра и сексуално насилие и др. Той е категоричен -душенето/breath play HE може да се направи безопасно. Няма ясна граница "малко преди да умре", "малко след"... На всичкото отгоре може да получиш оргазъм от душенето, всичко да изглежда наред и да умреш от аритмия час по-късно...
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново парите победиха Темида.
25
2
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
тоя се е самоубил а тая само му вързала свинските опашки
24
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв мазохист или извратеняк трябва да бъдеш, за да легнеш с това нещо?
23
0
 
13
 
! Отговори
чай шукари преди 3 години
Тая ще е индийка с унгарско име
22
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаш кинти, разбира се че ще ти се размине
21
3
 
15
 
! Отговори
месара преди 3 години
дано на това гюбре да не и се размине затвора ,и там да и пръснат силикона !!!
20
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи синковеца е бил на нейна издръжка докато е решил да се души, а сега и майката е решила да захлеби малко щото вече няма да й пращат пари от щатите. Това не е убийство а нещастен случай и е скандално как при едно ПТП с двама загинали пуснаха един етнос да си се прибере на капълъ чаршиту по същото време като леля ви Анита. Цялата строгост на закона за садо-мазо лелката, а убийците по пътищата с перце ги галят. Да ви имам съдебната система
19
10
 
14
 
! Отговори
Ови преди 3 години
Тая Мейзер ли е,Желева ли е, Шмайзер ли?
Тряа лежи доживот само защото е мн грозна и обича изрващения, а в сливенския си има такива.
18
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четете бе хора! Отменят 3 годишната пръсъда и ще и набият нова, по-тежка! Сега вече се включва и майката на убития, като частен обвинител. Крокодила вече няма пари и ще се измъкне трудно....
17
6
 
35
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 3 години
Значи все пак някои взе подкупа !!!