Обвинение за зъболекарят, убил дете с упойка

Чакат го 6 г. зад решетките, ако го признаят за виновен
1 юни 2017 13:52,
38
Обвинение за зъболекарят, убил дете с упойка
Снимка: Flickr

Спецзвено "Антикорупция" при Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу д-р Валентин Павлов, д-р Венета Павлова и д-р Й. Филипова за причинена от тях смърт напациент по непредпазливост.

Лекарите са обвинени, че са причинили смъртта на 14-годишно момче, постъпило за лечение на киста на долната челюст в клиниката с управител д-р В. Павлова, която е съсобственик с д-р Валентин Павлов.

Още по темата

Зъболекарят решава да оперира детето под упойка, въпреки че това не съответства на множество стандарти. Той е решил еднолично да постави детето под пълна интубационна упойка без консултация с анестезиолог, въпреки че клиниката не разполага с логистична и материална обезпеченост за поставяне на пациентите под обща анестезия, в случай че възникне усложнение.

Д-р Павлов е знаел за това, като съсобственик и бивш управител на клиниката. Той не е изискал провеждането на задължителните медицински консултации и изследвания - задължителната по стандарт консултация с кардиолог и педиатър, както и с алерголог във връзка с евентуално наличие на алергии; не са били спазени и изискванията за предоставяне на "информирано съгласие" - информиране на родителите за възможните рискове при предстоящата операция и поставената упойка. Било им е обяснено, че става въпрос за "рутинна интервенция", като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

Към 14 часа зъболекарят поставил детето под пълна упойка. Към 15:10 часа обаче състоянието му рязко се влошило - вдигнало температура, получило тахикардия, затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид, признаци, които отговарят на състоянието "малиигнена хипертермия".

В листовката изрично е указано, че са докладвани случаи на малигнена хипертермия, като някои от тях са били фатални. Установено е също, че при здраво дете, без психично или соматично заболяване, приложението на инхалаторния анестетик не е било необходимо.

След като момчето изпада в тежко състояние, в продължение на около час анестезиологът д-р Филипова не прилага "дантролен натрий", който се прилага при подобни проблеми. Въпреки това той не бил наличен в клиниката, въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетика да предизвика у пациента именно това състояние, което е по-често срещано именно при деца.

След като състоянието на детето не се подобрява, д-р Павлов се обажда на "линейка" - частен автомобил, управляван от санитар в "Пирогов" и няма нужното оборудване, нито медицински екип. Така момчето не е било придружено до "Пирогов" с необходимата за проследяване на състоянието му апаратура.

Детето е откарано в "Пирогов" в 16 ч. в състояние на сърдечен арест, а в 17.05 ч. е констатирана смъртта му. От експертизата е видно, че причина за смъртта е провокираната с приложението на конкретния анестетик злокачествена хипертермия, която веднъж предизвикана не е била третирана своевременно и качествено.

За престъплението по чл. 123 ал.1 от НК законът предвижда наказание от една до шест години "лишаване от свобода", като съдът може да постанови и наказание "лишаване от право да упражняват медицинска професия" за определен срок.

Спрямо тримата обвиняеми е взета мярка за неотклонение "подписка". Предстои насрочване на делото от съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
УБИЙЦИ преди 5 години
Тоя "доктор" на пазара ли вади тези кисти?
32
0
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 6 години
Да пази Господ! Мир на душицата на това невинно дете. Нещастните му родители, дано намерят утеха.
31
0
 
0
 
! Отговори
gfugi преди 6 години
фесовете са виновни
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ги толерира тия частни линейки?
29
0
 
4
 
! Отговори
Ужас. преди 6 години
Изтръпнах, четейки статията! На докторите да им връчват по една маска свързана с бутилка с CO2. Пълни *** взели диплома и тръгнали да се правят на велики зъболекари. Как може да убиете дете бе!
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
убиец
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За много по-сериозни манипулации, лекарите избягват общи упойки (примерно коронарографии, операции на херния и т.н.). За една пломба да ти слагат обща упойка, още повече на дете, още повече на нормално, здраво дете, е пълен абсурд. Още повече, след като са нямали антидота и не са били подготвени за реакция в случай на проблем. Просто са си за затвор. Надявам се този път да има ефективно осъдени.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешнициии, не можете едно заглавие да напишете без грешка! Ходете се застреляйте някъде.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важно е да плащаш и то сериозно. Хората масово ходят без зъби от непосилни цени и лоши услуги..
24
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До 22 - 7+ Коректна дентална клиника в София издава касови бележки и носи отговорност 1 година след стоматологична процедура ! Приема рекламация до 1 година!!!
23
0
 
10
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 6 години
И кандидат за депутат искал да става! Абе нямате ли съвест бе! Не не ужас! Той отнема минимум 3 живота - на детето и на родителите му и депутат ще става.
22
0
 
5
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
...и нов имплант.За колко хиляди лева става въпрос не ми се мисли. Не бих поверил и кътниците си за вадене на лекар от тази клиника.Меко казано,не са коректни. Клиентът!!!е важен,докато плати
21
0
 
13
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
Лично д-р Попов ми постави титановата част от имплант в челюстта преди около 3 години.Прекрасно. Коронката я постави д-р Мирослав Димитров от същата клиника. След 1 месец Коронката падна(счупено винтче в титновия винт,който е завит от своя страна в челюстта.Без да знам какво е станало,д-р М.Димитров закрепва коронката със цимент.Следва падане на коронката отново.В клиниката ЕО Дент казват:"Д-р Мирослав Димитров не работи тук".Сега предстои операция,вадене на титановата основа,изкуствена кост....
20
0
 
19
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 6 години
Нямам думи! Всеки коментар е излишен! Нямало това нямало онова. Не затвор, а смърт заслужават тези доктори! И после ги гледам по телевизията оплакват се че ги бият! България е най-хубавата страна, в която съм бил като природа и дадености! Българите сме най-отвратителният народ с който съм се сблъсквал! Шуробаджанащина, тънки интереси, подмолни игри, бай ганювщина, пресветкащи по магистралата мутри, корупция на най-високо ниво, мафия, цялата държавна власт е преплетена с мафията. Нямам думи!
19
0
 
1
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 6 години
Тоя е човек на Радан и затова ще го осъдят !!! Жалко за детето !!!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До УМЕН ГУЩЕРговориш гръмно, а накрая пак ще ти досвиди да си купиш дори минерална вода и вместо това ще пиеш ръжда от чешматаДо 2"а кой им е дал диплом?" - преполагам някой който най-вероятно би направил същата грешка. В БГ грешното обучение на децата започва от най-ранна възраст в семейството, продължава в училище и завъшва в университета
17
1
 
5
 
! Отговори
7+ преди 6 години
Някой да е виждал лекар да издава касова бележка? Не искам да участвам в такава здравна система!
16
2
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
До анонимен 13Няма информация за зъболекарските кабинетчета - частни и нерегистрирани никъде- работят дори без касови бележки и не можеш дори да докажеш, че си обслужен!!!!!!!!!!
15
12
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
помня го тоя случай, доктора май беше приятел на семейството на детето, че е виновен спор няма, ама малко са попресилили в изложението. това състояние дето го описват, случва се много рядко (едно на милиони), и почти винаги завършва със смърт, освен ако не се ползва някакъв специален препарат, който обаче никой не държи в наличност. с една дума където и да беше, пак щеше да умре.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсурдно е поставяне под пълна упойка без анестезиолог. И хората за такава възраст на пациента ползват дори детски анестезиолог.Тоя зъболекар утре кардиооперация ще реши, че може да прави!Така, когато у нас се раздават дипломи на кило срещу нищо друго, освен суха пара в брой.