Красимир Живков обвинен за участие, а не в ръководене на престъпна група

В единият от братята Бобокови открити снимки на убити, имена и суми в милиони
Обновена: 30 май 2020 12:46 | 30 май 2020 12:17, Красимир Ангелов
78
Красимир Живков обвинен за участие, а не в ръководене на престъпна група
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общо 10 лица са привлечени като обвиняеми за участие в организираната престъпна схема за преработка на вносен боклук. Трима от тях ще отговарят за данъчни престъпления, а останалите седем - за участие в организирана престъпна група, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По време на брифинга стана ясно, че според обвинението към момента заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков е обвиняем за участие, но не и за ръководене на организираната престъпна група.

Още по темата
Според обвинението той е бил в изключително близки отношения с братя Бобокови, което само по себе си не е престъпно, но той е извършвал неправомерни действия, с които е подпомагал противозаконната дейност на братята,  свързани с вноса и износа на отпадъци от чужбина. Това обяви един от наблюдаващите прокурори по делото Генка Брезашка.

"Дейността е била извършвана абсолютно фиктивно с дружества, финансирани и контролирани от братя Бобокови. Наред с това е установено, че Красимир Живков в качеството си на зам.-министър и възползвайки се от служебното си положение, е оказвал натиск върху подчинени на него длъжностни лица както в МОСВ, така и на директори на регионални инспекции по опазване на околната среда, със заплахи за уволнения и други въздействия.

В случаите, в които разпорежданията му не са били изпълнявани, е имало случаи и на уволнение директори. Тези дейности са свързани с оползотворяването не само на опасни отпадъци, а въобще на отпадъци. Контролът върху издадените нотификации и разрешителни, които са свързани с преработката на отпадъци се издават от МОСВ, но контролът се извършва от съответните директори на регионалните инспекции", уточни тя.

По думите на говорителят на главния прокурор Сийка Милева 7 от обвинените са за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица. "По отношение на един от участниците в групата е повдигнато и вторично престъпление за управление на опасни отпадъци", уточни Милева, цитирана от "Фокус".

Спрямо четирима от участниците в групата наблюдаващите прокурори ще отправят искане в Специализирания наказателен съд за определяне на мярка "задържане под стража". За други двама от участниците исканата мярка ще бъде "Домашен арест", а за един от тях ще бъде определена Мярка за неотклонение "парична гаранция" от 1 милион лева.

"Отделно от това, в качеството на обвиняеми са привлечени общо 3 лица за извършени от тях данъчни престъпления. По отношение на тях са определени мерки за неотклонение "Парична гаранция", според тяхното семейно и имуществено положение", уточни Милева.

Тя посочи, че в хода на разследването са иззети множество счетоводни документи, договори, пълномощни, ценни вещи и луксозни автомобили.

"От жилището, обитавано от обвиняем беше намерена и иззета цветна снимка, на гърба на която бяха изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото, някои от които са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари, различни – от порядъка на 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева", посочи говорителят на главния прокурор.

Милева посочи, че в жилище, обитавано от друг обвиняем са намерени и иззети автобиографии със снимки на длъжностни лица от Министерство на правосъдието и МРРБ, както и автобиографии със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор, по което е обвиняем Васил Божков за извършването на тежки умишлени престъпения.

От брифинга стана ясно, че за единия от братята Бобокови ще бъде искана Мярка "Задържане под стража", за другия ще бъде определена парична гаранция в размер на 1 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 3 години
Участник в престъпва група на зам министър е многократно по - голямо престъпление !
62
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До калинката ЖивковСигурно ГЕРБ го е номинирал за кмет на Правец през 2003 година, а?Доколкото си спомням, тази партия беше създадена след управлението на Соцкобургготски, Станишев и Доган. Въпрос с повишена трудност :През коя година е създадена партия ГЕРБ?
61
0
 
0
 
! Отговори
Kiorsufra преди 3 години
Aide sega...padna politi4eski 4adar.,,BIL 4len/ka/na prestapna grupa".Koga edin ministar 6te bade obiknoven rabotnik?Vie a vsehte hepten sa balaci gda upravliava6ti.ISKAM OSTAKA NA CIALOTO PRAVITELSTVO .
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да изметем крадливия мухобойко
59
2
 
3
 
! Отговори
Калинката Живков преди 3 години
До Българин: Бабата ми на Красимир Живков била първа братовчедка на другаря Тодор Живков? И затова той, зам. министър в министерството на екологията и водите, историк по образование, назначен от квотата на ГЕРБ, и за него да отговарят "цоциалистите"?Много ти работи фантазията.А Красимир Живков си е типична гербаджийска калинка. Бат'ти Бойко сега ще му подаде оставката, и ни лук ял, ни лук мирисал. Даже и ще се бие в гърдите "вижте колко сме принципни".
58
1
 
13
 
! Отговори
анонимен анонимник преди 3 години
Дали е ръководил или е бил член на ОПГ не е чак толкова важно.Важното,на което трябва да се наблегне е,че ЗАМ-МИНИСТЪР е част от ОПГ.Няма значение каква функция е имал в ОПГ-то.Ако ще да е отговарял за кафето сутрин на оперативката на групата.Или когато там са се събирали...все ми тая.
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кр.Живков беше зам.министър на МОСВ по водата, отървахте го, вкарахте Н.Димов 4 месеци в ареста. Ем.Димитров го направи зам и по отпадъците ,а Краси се свърза с Бобокови и започна да "тъче". Как мислите, кой има повече власт да определя от Италия какви отпадъци ще идват и къде може да бъдат изгорени или захвърлени? Братя Бобокови може да утилизират отпадъците, но зам.министърът има властта да регулира и насочва тази връзка. Гледай ти, замът бил участник, а сигурно Бобокови шефове на ОПГ!
56
1
 
2
 
! Отговори
:)) преди 3 години
До 58 АнонименКич и самота/пустота е построил!пп. по " продават се ... белите манастири, черни калугерки ...." - Интересно, дховността се продавали и копувала ...?
55
2
 
10
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 3 години
Племенник на Тато - зам. министър ... коментарът е излишен!
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гарван, гарвану, око не вади - българска народна поговорка...
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, ама е духовен човек и е построил манастир, втори по големина в България. А ти какво си построил!? Четиристенен апартмент, Колиба някаква...
52
3
 
10
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Бабата на този зам. министър е първа братовчедка на другаря Тодор Живков!Човека е от висшата аристокрация на червената ***! Учили са го, че е над закона и че може да краде на воля и той това и прави!Това е истината другари цоциалисти!
51
1
 
7
 
! Отговори
Зъл Пинчер преди 3 години
Ma той Бобчо от къде да знае за тези далавери на заместник-министри под носа му? Нямало е как да знае, иначе щеше да ги спре и да ни ги покаже, както прави винаги. ... винаги, като види нещо лошо излиза и ни казва. Тоя път просто не е забелязал :))))
50
3
 
9
 
! Отговори
Барни Ръбала преди 3 години
Борисов е член на БКП от преди 30г значи ГЕРБ е БКП 2 а БСП е ГЕРБ 2
49
3
 
8
 
! Отговори
Онбонго дава Любов преди 3 години
Нов том на "Синовете на Великия Суджук".Ташунко Замфоркюф пръв другар на Вожда Кухия Суджук!
48
9
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
до 52 Стига с тези опорки,че ГЕРБ са БКП 2 бе:):):):)Бойко не е стъпил в Русия никога,а на Путин подари само едно куче:):):):)За разлика редовно ходи по Западна Европа и до САЩ:):):):)
47
1
 
5
 
! Отговори
М, да ... преди 3 години
Когато има мъжка дума, и всеки си държи на казаната дума / има такива общности/ там хартията / писмен договор не е необходим! В БГ Бочко наляво и надясно демнстрила, че упражнява сила над подчинени и съдржиетата си, нарежда устно и те изпълняват чинно удоволутворяващи прищевките на "Падишаха" .... Оооо, Милост! БГ е психиатрия / Няма такъв падишах който да не държи на думата си / въпрос на чест/, а да властва/?!?
46
2
 
12
 
! Отговори
М, да ... преди 3 години
Красимир Живков и останалите дали не са жертви на истинския престъпник и лакомник?
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз четох други работи за тях и за продажби на оръжия,което не бърка и не ощетява България по никакъв начин,но ако наистина замърсяват България със смет,това вече е опасно за България и трябва да си получат наказание.
44
2
 
12
 
! Отговори
М, да ... преди 3 години
Бочко пак ли излиза чист от схемата с боклка от която е вземал не малък дял еажемесечно, м? - според запзнати . пп, ББ нарежда, но не подписва документи. Това не е ли мошенничество? Не е ли мръснишко поведение на такъв дето счита другите за прости/неуважение/? Последното е вярно но в БГ прокоратура и съд нещат да се задълбочават, и действат отгоре-отгоре, т.с. няма значение какво ще се каже пред съда най-вече, има подпис, па макар и подписалия да е на 40% виновен, а може да е заложен капан.