Узунов и Бобоков обсъждали и назначаването на посланици

Прокуратурата разкри нова серия от кореспонденцията на двамата
24 юни 2020 16:07, Анисия Иванова
110

Снимка: Прокуратурата

Прокуратурата извади нова серия от кореспонденции между Пламен Узунов и Пламен Бобоков. От тях става ясно, че П.Б. е предлагал на „Prezident-Pl. Uzunov” хора, които да бъдат назначени за посланици в страни извън ЕС.

Спецпрокуратура продължава разследването по образувано досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние. Днес на четири адреса – в София, Пловдив и Русе, ползвани от търговски дружества, представлявани и управлявани от Пламен Бобоков и Ангел Узунов, се извършват претърсвания и изземвания, съобщиха от прокуратурата.

Действията целят събирането на доказателства, относими към изготвената компютърно-техническа експертиза на ползван от Бобоков мобилен телефон.

Още по темата

В тази връзка и след разрешение на наблюдаващите прокурори, Специализирана прокуратура оповестява допълнителна информация, съдържаща се в експертизата:

Анализът на кореспонденцията между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov” сочи, че двамата многократно обменят информация, касаеща въпроси, свързани с външната политика на Република България, в т.ч. и кандидатури за български посланици в страни извън Европейския съюз.

На 03.08.2018 г. от комуникацията става ясно, че е уговорена среща между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov” в столичен хотел. Като ден след това П.Б. изпраща на „Prezident-Pl. Uzunov” съобщение със следното съдържание: "Румен Петров – Алжир“.

Румен Петров е назначен като извънреден и пълномощен посланик на Република България в Алжирската демократична и народна република с указ №4 от 16.01.2020 г. на президента.

На 19.06.2019 г. П.Б. изпраща на „Prezident-Pl. Uzunov” файл със следното наименование: „CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev“, с уточнението, че това е "моето предложение за Абуджа (Нигерия)!“.

Жоро Кираджиев е назначен за посланик на България в Нигерия с указ на президента от януари 2020 г. на мястото на Веселин Делчев.

Специализирана прокуратура ще изиска от Министерство на външните работи и от Президентството официална информация във връзка с гореизложеното.

На 05.06.2019 г. чрез мобилно приложение „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща до П.Б. прикачен файл със следното наименование: „Pismo_za_mandat”. Документът съдържа 6 страници и представлява Писмо за мандат за извършване на консултантска дейност по Проект „Изследване и анализ на външните и вътрешните рискове и заплахи, застрашаващи корпоративната сигурност на “Приста ойл холдинг ЕАД“. Консултант по проекта е търговско дружество „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД“ с управител Ангел Узунов.

В писмото е посочено, че цената на услугата е определена в съответствие с времето, необходимо за изпълнение на ангажимента и характера на услугата на екип от експерти в различни области, и възлиза на BGN 5000 (пет хиляди български лева) без включен ДДС месечно, считано от 01.06.2019 г., за срок от една година. Прикаченият документ съдържа подпис на управителя на „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД“ и печат на дружеството. В документа се посочва още, че с приемането и подписването на писмото от страна на “Приста ойл холдинг ЕАД“, същото се счита за получаване на мандат за извършване на консултантските услуги.

В отговор на изпратения от „Prezident-Pl. Uzunov” файл с горепосочената информация, П.Б. предоставя адрес на личната си електронна поща.

Анализът на информацията от над 200 GB, съдържаща се в заключението на компютърно-техническата експертиза и приложенията към нея, продължава, допълват от прокуратурата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 95. И това, че го твърди точно Божков прави ли го истина. Я си помисли хубаво.
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До дивия кон. Много си далече от истината как точно става. Прочети долния пост.
99
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До 88. Явно си малко неумен. Да, така става по принцип, само че се пазарят и си делят квотите. Демек, ей тези са нашите от правителството и ако ги одобрите ние ще предложим вашите без възражения. И тогава идва редът на такива като Пл.Уз.
98
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кой ще е първи ако не се е плащаа!!ехо бошков е с две виши образования,и много умен,подсигурил се е от всякъде,и явно има много компромати ,това е много близко до ума
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самото разкриване на доказателства в разследване от прокуратурата е престъпление и манипулиране на общественото мнение във вреда на обвиняем. Защо това се прави от години в България? Нямам предвид само конкретния случай. Прокуратурата трябва ли да си подпомага обвинението с провеждане на медийна атака срещу обвиняемия и организиране на обществен натиск върху съдиите, защото и съдиите са хора и един съдия не е по същия начин обективен, когато цялото общество е срещу обвиняемия.
96
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се поразрови, ще се окаже, че всички посланици някой ги е предлагал и кандидатурите им са били консултирани с някого. Общо взето за повечето назначения на ключови длъжности в държавата е така. Това не може да се обяви за престъпление. Ако се е превърнало в търговия, въпросът е друг. Но да не гледат единствено в президента, а да погледнат и другите назначения. Иначе си прилича на вендета на тиквата с използване на прокуратурата като инструмент.
95
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По наказателния кодекс, за да има търговия с влияние, е необходим елемента на търговията - т. е. облага или плащане срещу получената услуга чрез влияние. Както е в случая с Божков, който твърди че е плащал на премиера, Владислав Горанов и Менда Стоянова.
94
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
а сега как става с предложенията и назначенията дали има разлика
93
1
 
2
 
! Отговори
Нали преди 1 година
Не очаквате,да няма негласна уговорка между президенствово и правителството,кой колко човека предлага!Примерно 1към 5!иначе в закона е по предложение!Общо казано:Ако няма за мои хора,няма за никой!
92
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомням си, как един бивш и вече покоен директор на агенция митници беше получил от премиера ЕГН-то на човека, който трябва да назначи, щото си ритали с премиера футболче и тъъпанара беше звънял по телефона на ЕГН-то. Прокуратурата няма ли да се заеме?
91
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли някой от посланиците, който е назначен от президента, без да е предложен от министерския съвет? Съмнявам се президента да има правомощия да назначи който и да било посланик единствено по свое желание. Просто законите ни не му дават такава власт.
90
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега чакам прокуратурата да подхване кореспонденцията между Божков и Вл. Горанов...
89
5
 
4
 
! Отговори
wild horse преди 1 година
Няма назначен посланик от Президента,всички са роднини и провалили се гербаджийски кадри ,като бившия шеф на комисияа за борба с корупцията от аферата "Тераса гейт",който по "наказание" отиде консул във Валенсия. Президентът подписва указите за назначаване при вече изготвен от ББ списък. Може,евентуално да не подпише,но тогава го заменят с друга тяхна кандидатура
88
12
 
7
 
! Отговори
? преди 1 година
Посланиците се назначават от президента,но ги предлага Министерски съвет.Прочетете закона преди да пишете.
87
6
 
2
 
! Отговори
123 преди 1 година
Едни чатове са по-важни от други - това е, което дразни. И дори омаловажава последните в някаква степен.
86
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Впрочем тези чатове по време на извънредното положение ли са придобити, докато мвр ни мислеше благото? М?
85
1
 
16
 
! Отговори
Тонката преди 1 година
Преди години Гоце Първанов ги въртеше същите схеми с Миню и Ветко(Вълчо):):):):)
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ти имам връзките. Цял живот се мазниш на някой за да те пратят посланник в джабудибри в Нигерия. Някаква голяма далавера ли пада там, не разбирам? Явно има нещо за да се бутат да ходят, но нямам познати и надеждна информация
83
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А смс-ите на баце?
82
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека да е жалък каскета,ама да ви епм комунярска,пък като останете без силици,тогава ако можете отвръщайте на удара след...50 години например,гадна болшевишка пасмина от КАПИТАЛИСТИ изедници.Точно вашите.бизнесмениса виновни за емиграцията от България червена изм..ет.