Строежът на "Златен век" в квартал "Лозенец" продължава

Решението е на ВАС и е окончателно
52
Строежът на "Златен век" в квартал "Лозенец" продължава
Снимка: БГНЕС

Строежът на "Златен век" в квартал "Лозенец" продължава, реши окончателно ВАС.

С решение от днес Върховният административен съд остави в сила решението от 6 ноември 2020 г. на Административния съд в София, с което беше отменено спирането от ДНСК на строителството  на сградата „Златен век“ в „Лозенец“.

Административно дело № 13327 от 2020 г. беше образувано пред ВАС по две касационни жалби, подадени от директора на Дирекция „Правна“ при ДНСК и по протест от зам.-градски прокурор на Софийска градска прокуратура.

Фактите и правните изводи, посочени в заповедта, са установени по делото чрез множеството събрани писмени доказателства, както и чрез трите съдебно-технически експертизи, приети от двата съдебни състава на АССГ, разглеждали спора по същество, пише "24 часа".

"При така установените факти, правилен се явява крайният извод на първостепенния съд за материална незаконосъобразност на заповедта.
Относно първия строеж „административна сграда“, спрян от Директора на ДНСК, е установено по безспорен начин, че констатираните отклонения от проекта не са съществени по смисъла на Закона за устройство на териториите, а именно :

Не е променена строителната конструкция на сградата "и" не е променен вида на конструктивните елементи "и/или" натоварнията в сградата, които условия следва да са кумулативно изпълнени съгласно приложимата норма. Що се отнася до липсата на обезопасителна мрежа на строежа и шпакловка в подземните три нива, както се каза по-горе, в оспорената заповед липсват мотиви, като освен това посоченото за тях правно основание по чл. 169, ал. 1, т. 3 ЗУТ не попада в хипотезата на чл. 154, ал. 2, т. 5 ЗУТ.

Относно втория строеж, предмет на заповедта, така наречения „изкоп/насип с дълбочина около 15 метра“ е установено, че същият е бил засипан от възложителя няколко дни преди издаване на заповедта. Следователно, в тази част процесната заповед се явява издадена в нарушение на чл. 224, ал. 5 ЗУТ.

Касационната инстанция приема, че не са били допуснати нарушения на съдопроизводствените правила от категорията на съществените, въпреки обратните твърдения в касационните жалби.

Поради това решението на първоинстанционният съд трябва да бъде оставено в сила като валидно, допустимо и правилно.

„Настоящата съдебна инстанция не установи допуснати от съдебния състав нарушения на съдопроизводствените правила от категорията на съществените, въпреки обратните твърдения в касационните жалби.

С оглед предмета на правния спор, правилно е разпределена доказателствената тежест и са дадени конкретни указания на страните в този смисъл; проведени са редица открити съдебни заседания, в хода на които съдът мотивирано се е произнесъл по доказателствените искания; спазени са указанията на първата касационна инстанция; приетите доказателства са допустими и са относими; обсъдени са от съда, който е постановил мотивиран съдебен акт“, пише в решението на ВАС, което е окончателно.

 


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Закона за Шума се заглушава със разперен чадър !!!!!!
20
0
 
0
 
! Отговори
Последния Софиянец преди 1 месец
Фигуранта вече взе да си показва истинското лице. Ама ще види втори мандат на 30-ти февруари.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма институции и особено МВР и се погазва Закона за Шума - Чл.16, ал.5 . Изкопните Работи Не спират от 14:00 ч .до 16:00 ч и през седмицата и Събота и Неделя вкл и на връх Гергьовден - Копаене на Основи на Кооперация - София , Жк. Обеля - -2 , с/ у Бл. 204 ! О9 РПУ бездейства ! Та говорим тук за Небостъргачи - Златен Лев ... За 4 етажна постройка няма Закин та що остава за Небостъргач !!!!!
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шум от 14:00 ч до 16::00 ч !!!! Шум от изкоони работи
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стройтелството подчини и Съд и Полиция ..... От 09 РПУ София даже отказват проверки за Шум от изкопни работи на кооперация Обеля 2 , с/у Бл 204
16
0
 
6
 
! Отговори
хващайте теслата преди 1 месец
Значи на хората им остава да съборят смотания небостъргач сами. Институции, които да им помогнат явно няма
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То ГЕРБ не са на власт вече, протестъри. Хайде сега скъпият ви президент Радев да се намеси и да разреши справедливо казуса.Какво ще кажете да отидете пред президентството и да му се помолите?
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно е, че по заповед на служебноточправитество вече е разрешен. Те са овладяли и съдебната система и съда вече.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А най глупавото беше групата, която викна медиите да говори че била против този строеж. А ако аз кажа че съм против блока или къщата в които живеят тези с подписката ще им бутнат ли блока?
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой съмнявал ли се е,че ще си го построят?Както гласи стара българска поговорка:''Което не се купува с пари,се купува с мноооого пари!''
11
1
 
10
 
! Отговори
Строителят преди 1 месец
Все пак е ''Златен век'', не може да го оставим на ниво ''Сребърен век''!
10
6
 
19
 
! Отговори
Бакшиша преди 1 месец
Ако трябва да насочите детето ви към професия, гледайте да е нещо, където да се корумпира здраво! Ама не катаджия, те маат за по 20 кинта!
9
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Беше ясно , че строежът е спрян, само за да се замаже скандалът с раздадените апартаменти и други благинки на видни гербаджии. Мотивите за Боко нямат значение, Целта беше 1-2 години да не се говори повече за това. А иначе всчки бяха наясно, че съдът ще им разреши да продължат, гербаджийското архитектче на София им беше подписал всички необходими документи. само че сега някой ще плаща ли обезщетение за забавянето?
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съдебния състав ще намаже с мас!
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не са гламави да спрат строителството и този строеж да стърчи с десетилетия. С подпорната стена какво е положението срои ли се вече?
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че какво друго очаквате )премиер спира освободиха тоя с джипа убил 3 човека ,на тия съдии явно сърцата им в петите
5
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гарантирано от наследниците на ГЕРБ!
4
4
 
16
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Цецо и там ли?
3
17
 
12
 
! Отговори
Момо преди 1 месец
Поредната ГЕРБ-ерска издънка...
2
6
 
17
 
! Отговори
Разгеле преди 1 месец
Признавам си откровено - не ме интересува кой е по-корумпиран в този случай и между какви конкурентни интереси е било боричкането. Омръзна ми този недовършен строеж да стърчи в квартала, след като може да бъде доста внушителна и умерено красива сграда. Освен това виждам какво и как правят там още от етапа на изкопа - стараят се както трябва в този скъп проект, от който се очакват престиж и добри печалби. Да си го довършват, стига задкулисно подритване по кокалчетата.