Прокуратурата: Няма доказателства за подслушване на политици

Досъдебнотото производство по случая е прекратено
19 юли 2021 18:00, Красимир Ангелов
128
Прокуратурата: Няма доказателства за подслушване на политици
Снимка: Pixabay

Софийска градска прокуратура (СГП) приключи разследването по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339а, ал.1 от НК – незаконно произвеждане, използване, продаване или държане на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.

Делото бе образувано след самосезиране на СГП по медийни публикации, в които се излагат твърдения за подслушвани представители на политически партии. Разследването е извършено от Национална следствена служба (НСлС), съобщават от прокуратурата.

Още по темата
В резултат на проведеното разследване не са установени нарушения, извършени от служители на ДАНС, ГДБОП-МВР, Дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) в МВР, във връзка с процедурите по искане, разрешаване и прилагане на специални разузнавателни средства, съхраняването им и унищожаването на информация, придобита чрез тях. Не е установено използване на СРС, предназначени за негласно събиране на информация с цел подслушване на представители на политически партии. Изискана е информация от всички компетентни органи – ДАНС, ГДБОП и ДВС.

Според официалния отговор на ДАНС, постъпил в СГП, всички искани и прилагани СРС през проверявания период са в съответствие със Закона за специални разузнавателни средства. Извършена е била и съпоставка между всички лица, по отношение на които са прилагани СРС от Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО), с обявения списък на кандидатите за народни представители за 45-ото Народно събрание на интернет страницата на Централна избирателна комисия. Не са били открити данни за прилагане на СРС по отношение на кандидати за народни представители.

При проверката на ГДБОП са констатирани две искания за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) по две досъдебни производства с дадено разрешение от Специализирания наказателен съд. Те са били образувани за извършени престъпления от общ характер – разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол и за организирана престъпна група, занимаваща се с производство на високорискови наркотични вещества – марихуана и амфетамини, и последващото им разпространение в страната. След констатиране на факта, че лица, за които са прилагани СРС, са кандидати за народни представители, те са били прекратени, а материалите са докладвани в Специализирана прокуратура.

Извършени са и изрични проверки за прилагане на СРС по отношение на президента, вицепрезидента, на бивш министър-председател, както и на министър-председателя на служебното правителство. Данни за използване на СРС спрямо същите не са били установени.

Извършената проверка от Дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) на МВР не е установила наличие на данни за подслушване на политици и депутати.

В хода на производството Софийска градска прокуратура е възложила и нарочна проверка на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства (НБКСРС). С решение на бюрото са определени комисии, които да извършат проверки на службите, прилагали СРС. Проверката установява, че политически лидери не са били обект на прилагане на специални разузнавателни средства.

В хода на разследването на Софийска градска прокуратура са използвани всички възможни способи, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс за събиране и проверка на доказателства, като не е установено нерегламентираното прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на политици и депутати.

Поради липса на доказателства за извършено престъпление досъдебното производство е прекратено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На нарочно свикана пресконференция адв.Хаджигенов показа попълнена бланка за подслушване на лице в отговор на твърдение на прокуратурата, че политици и участници в протеста не са подслушвани. От ВКП обаче продължават да твърдят, че такова нещо няма. От юли м.г. до февруари т.г. в ход бяха протести срещу ББ и ИГ. В отговор прокуратурата започна досъдебно проиводство за "насилствено сваляне на властта", като раздели протестиращите на мирно протестиращи и такива, целящи сваляне на Боце и на Каскета
106
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 2 години
като махнат гешев друго ще излезе!
105
0
 
2
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
....и един мармот завиваше шоколад ... Въобще не е имало никакво доказателство за никакво подслушване на политици, а аз вече летя с Джеф Безос в Космоса ! Тези с патологичните си лъжи надминаха и пациентите на психодиспансера !
104
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
Никой свестен българин,не е очаквал друго,от прокуратурата на милиционера гешев,след разпускането на сегашната прокуратура,която е уйдурма,както се изразява нашия бивш "велик"вожд,истината ще излезе на яве.
103
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колеги коментиращи, вие твърдите, че Ив.Гешев е избран законно. За мен в този избор има нещо сбъркано: бихте ли казали какво прави в бившата ВМШ, отскоро Полицейска академия специалност Право? Право се изучава цели 4г. в ЮРИДИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТИ, напр. ЮФ към СУ, ПИФ към ЮЗУ, във ВТ университет и т.н. Но да учиш Право в милиционерска/полицейска школа е екзотика. Сегашният гл.прокурор е завършил Право във ВМШ и е "милиционер".Като такъв той командваше нахлуването на командоси в Президентството и МВР.
102
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-да прокурори, един въпрос: 110 години - от 1880 г. до 1990 г. следствие, прокуратура и съд са били в Министерството на правосъдието.Т.е. били са там и през демократично време - до 1944 г., и след това - по времето на незрелиясоциализъм. Следователите са разследвали, прокурорите са обвинявали и съдът е постановявал присъди.Ама според вас тогава съдебната власт е БИЛА ЗАВИСИМА и добре,че дойде 10 ноември 1989г, та легнахте зависими и се събудихте НЕЗАВИСИМИ! Тези нелепости ги разправяйте на наив
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Няма доказателства за подслушване на политици". Межеш да умреш от смях от подобни проверки и заявления. Едната ръка мие другата и куче влачи, диря няма.
100
3
 
3
 
! Отговори
РадоОтверката преди 2 години
Докато Каскет ага,Асфалт паша,Цацата и Цвъки Молитвата не са прибрани в приюта за разбойници при Бай Ставри,тази "истина" ще чуваме от устата на Сийка .
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 111 Ужас .А ти самият вярва в бивша комунистическа мутра,като др Борисов яхал те 12 г? А сега не можеш да повярваш на други ?-:(((
98
3
 
10
 
! Отговори
Ужас, преди 2 години
дърти комунисти щели да правят "чистка" в Съдебната система! Вервайте на Рашков , той имал "доказателства" за всичко, само че щял да ги покаже...някой "друг път"!
97
11
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Прочистването на съдебната система от корумпетата няма да е лесна работа...че не е само Каскета, всичките са сол-*** с него..
96
5
 
10
 
! Отговори
До 107 преди 2 години
Първо се огледай как изглежда Славуца, после коментирай другите! И Гешев си е пич, като тръгне да гони престъпниците!
95
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Калеко АлекоНОВИЯТ ГЛАВЕН ПРОКУРОР ЩЕ НАМЕРИ ДОКАЗАТЕЛСТВА
94
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Преди малко видях,физиономиите,на този ВСС,който "избрал"Гешев за Глав прокурор!Някой беше постнал във фейса хората които са го "избрали" този да е някой днес и ни "представлява"И то за цели 7 г!Леле леле! Нито една свежа физиономия! Някакви мъртъвци!-:(( До сущ изглеждат като Гешев!-:(Тези хора ,като ги гледах,сякаш с конкурс да бяха ги избирали,нямаше да ги намерят!И тези хора,държат цялата власт в прокуратурата?-:( Бетонираха го тоя Гербер за цели 7 г?Нямам думи!-:( ЕДИН УСМИХНАТ НЕ ВИДЯХ!-:(
93
5
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
рашкоФ са го подслушвали, и янеФ ... и Мая Костинбродска, и Хаджигенчо, и Ян Барбикян ... и Наско Гнома, че и бойкикев ... има и едни пациенти в психиатричните клиники дето страдат от мания за преследване и подслушване, въпрос на диагноза ... !!!
92
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
:))))))) ох каква изненада!
91
12
 
7
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Гешев,спиш ли спокойно вечер? За един приятел питам!-:) Ама какъвто си притеснителен,и знаейки в какви гъсти си ги нагзил,едва ли!+:( Съчувствам ти!
90
5
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
100 ))) Странджа си е Странджа. Аз съм отскоро тук. И аз работя и не гледам винаги.Пиша това, което счита за истината. Измислих си туй бонго, защото не е сериозно))) половината ми коментари изчезват безкрайно)))))) Тъй благодаря все пак. Продължаваме напред, ей ся Кубрат ще излезе за прокурор на мястото на Гешев след 10 г)))
89
6
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Ей хора, е сега виждат айди номера, където пиша и вече знаят къде съм.Няма нужда от подслушващи средства. Телефона ви е с вас и сега и батерията му неможете да свалите, познайте защо?Няма нужда от конспирации и простотии в кой век сте)),имате телефони те стигат, могат да ви гледат винаги, само като чуете ехо Честито. За тия дето махат телефоните има друго)))Който е гузен, да трепери значи има защо?Който е чист не ми пука, колкото искат да слушат. Долу Радев!! Съсипва ни държавата!!! Долу
88
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе,Гешев ерген ли е?-:))