ВСС отхвърли искането на Янаки Стоилов за освобождаване на Гешев

Решението беше взето с 12 гласа "за" към 8 "против"
Обновена: 22 юли 2021 17:45 | 22 юли 2021 16:35, Камелия Цветанова
438
ВСС отхвърли искането на Янаки Стоилов за освобождаване на Гешев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пленумът на ВСС отхвърли като недопустимо внесеното от правосъдния министър Янаки Стоилов предложение за започване на процедура за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Още по темата
Решението беше взето с 12 гласа "за" към 8 "против". Дебатът по темата продължи повече от пет часа.

Иван Гешев не гласува, тъй като е засегната страна. Янаки Стоилов пък няма право на глас по закон.

Миналият петък Янаки Стоилов едновременно внесе искането и свика Висшия съдебен съвет. Искането е над 100 страници - мотиви плюс приложение, съдържащо публикации от наши и чужди медии и прессъобщения на прокуратурата.

С тях вътрешният министър Бойко Рашков аргументира твърденията си, че с действията или бездействията си Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил Етичния кодекс на магистрата.

Обвинител номер едно реагира чрез говорителя си Сийка Милева, която каза, че това е политически акт и пиар. "В предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи, и то без никаква конкретика. Оттук нататък компетентен е ВСС".

Преди днешното заседание Иван Гешев изпрати до Висшия съдебен съвет още прессъобщения и публикации, свързани с дейността на държавното обвинение и поиска те да бъдат добавени към материалите, внесени от правосъдния министър.

Реакции след решението на ВСС вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


 


438
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
401
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хората доста се напатиха от нереалистични обвинения на прокурори, които отпадът в съда, но съдебният процес завършва в най-добрия случай след 1 година, а късането на нерви и страха от отсъждането са за сметка на тъжителя. Още по-тежко е на тези, които престояват по 1,5-2 години в ареста на спецпрокуратурата без да са виновни. Отделно присъдите на спецсъда често са осъдителни и се налага оспорването им.Така че депутатите правилно искат закриване на спецзвеното и оставка на бишия шеф на СпП Гешев
400
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази новина, която М.Спасов изнесе: че указът за специалност Право във ВМШ да важи до 1991 г, а Каскетът е завършил школата през 1994г. ако се потвърди, ще отпадне висшето му образование, а ВСС ще стане за смях. Дай бое да е прав адв. Минчо Спасов!!!
399
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гешев ...# Оставка, съд, затвор ... # Гешев е позор ...
398
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тъпото парче явно ще бъде уволнено по най-радикалния начин .. Стана ясно, че изобщо няма диплома за "йорист" ... Ама, когато интелигентността ти клони към абсолютната нула ... Какво повече може да се очаква ...
397
1
 
13
 
! Отговори
Помнещ преди 2 месеца
На всички ни стана ясно,че Гешев без ВСС е нищо! Но и ВСС също е нищо без Гешев! Извода? Държат се,щото сами са едно голямо Нищо! Парламента ще намери законов начин да се освободи и от ГешеФта и от ВСС! Не може да се окупираш в, държавата и да говориш за " закони" които устройват само теб!-:)) Търпение българино!-:)) Ще стане!
396
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голямо мазало ще стане ако дипломата на Гешев наистина се окаже фалшива, каквито сведения има! То всичко направено от прокуратурата отива по дяволите!Отделно, че беше назначен без конкурс, и бяха докарани с автобуси пернишките мутри, бяха им раздадени плакатчета, на които пипшеше "Гешев е РАДОСТ", а те неразбрали скандираха "Гешев е РАСИСТ". Цирк и половина.
395
8
 
13
 
! Отговори
Барселона преди 2 месеца
Гешев е бита карта още с назначаването си...Трябва задължително нов закон и да се регулират нещата за в бъдеще,да се види дали изобщо има нужда от такава длъжност бухалка...
394
0
 
6
 
! Отговори
KASКЕТЧО преди 2 месеца
DJ GESH SHOW МЕТЪЛИ
393
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Герберски те тролове не се напъвайте от радост защото парламента ще изработи закон и ще смени Гешев заедно с целия ВСС. И тогава сбогом гербери завинаги
392
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво на ВСС! Не на Комунизма и репресиите му с/у мислещите хора!
391
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ПомнещНищо не помниш ти отпреди 1989 г.,мляко си имал по устата тогава!
390
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Браво ГешевПо-голям комунист от бате ти Бойко - няма. Иначе - пий си хапченцата...
389
14
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
- Браво на ВСС! Не на Комунизма и репресиите му с/у мислещите хора! Свобода от тоталитаристи като Бойко Рашков - червеният съдник...
388
16
 
18
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 месеца
Когато Гешев арестува министър Нено Димов цялата комунистическа мафия начело с Радев-призоваващ с вдигнат юмрук протестиращите към метеж-мълчеше и потриваше доволно с ръце, но когато, в уличаване на престъпления, същият Гешев влезе в президентството то той стана неудобен и започна невиждана до днес кампания за неговото отстраняване от длъжност.Истинските престъпници нададоха вой и той е обясним-бяха осветлени престъпления с връзки в президентството.Браво,Гешев!Браво,ВСС!
387
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жалко как въпреки доста свършено през последните 10 години, бързо забравихме за основните виновни за бедността в България и гладните пенсионери, начело с Костов, всички кредитни милионери сега олигарси, приватизатори и всякакви подобни шмекери.Вземете някъде в Гугъл мапса намерете от 2013 година кадри и сами си отговорете променена ли е България като сте толкова черногледи хора, да Бъглария сега е съвсем друга държава.
386
1
 
27
 
! Отговори
ИДЕЯ!!! преди 2 месеца
Ако Гешев е истински прокурор да отиде в парламанта и да постави един въпрос . РАЗСЕКРЕТЯВАНЕ НА ПЪРВИТЕ 10 ГОДИНИ СЛЕД 1989 ГОД. Всички въпроси ще получат отговор!
385
4
 
9
 
! Отговори
КАСКЕТА преди 2 месеца
У БЪЛГАРИЯ НЯМА КОРУПЦИЯ. ТОЧКА.ПАРИТЕ САМО АЗ ГИ ЗЕМАМ. ТОЧКА.ПРЕДИШНОТО ОЧИЛАТО П>>>>Е СЕ ЗАМОГНА И АЗ ИСКАМ.ТОЧКА
384
17
 
16
 
! Отговори
Помнещ преди 2 месеца
Този човек,чрез обкръжението си от хора наричащи се ВСС.Се подигра и подиграха с цял един народ! Като кушинка криеща се в копа слама! Държавата,ще изгори сламата,но ще се отърве от този индивид!-:)
383
13
 
13
 
! Отговори
не харашо преди 2 месеца
сега водещият офицер на Янаки ще му се кара .Пачему бе таваришчи
382
12
 
14
 
! Отговори
Иванчо преди 2 месеца
Плаши ми се окото колко Радеф тролово може да има писали под статията.Изказванията са в стил анархофа,шизъм така се нарича човека от народа дето иска да бута властите като ВСС например ....и да настъпи пълна анархия...и всичко по факти от медийни публикации.....промити мозъци.