Висши служители искали подкупи от 10 бона месечно

На съд са предадени четирима за участие в организирана престъпна група
19 ное 2021 20:04, Анисия Иванова
25
Висши служители искали подкупи от 10 бона месечно
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 4 лица за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи и за длъжностни престъпления.

На съд са предадени бивш директор на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" (БДИБР), юрисконсулт в дирекцията и двама съветници от общините Пловдив и Марица. Те са обвинени за това, че от май 2018 г. до 28.02.2020 г., използвайки служебното си положение, получили неправомерни доходи от неизрядни бизнесмени в региона (производители на водоплаващи птици), възползвайки се от разрешителния и санкционен режим.

За целта обвинените за участие в групата общински съветници учредили през 2017 г. дружество, регистрирано на подставено лице, което да изготвя хидрогеоложки проекти и документи за узаконяване на сондажи и водовземания. Към услугите на това дружество трябвало да бъдат насочвани предприемачите от региона - след целенасочени проверки на БДИБР в техните птицеферми и под заплахата от санкции за допуснати от тях нарушения.

След създаването на дружеството двамата общински съветници предприели действия за внедряване на техни хора в администрацията на Басейнова дирекция. Първоначално поискали от тогавашния директор на дирекцията да се отчита пред тях с 10 000 лв. месечно.

След категоричния му отказ го злепоставили пред министъра на околната среда и водите и той бил уволнен. Впоследствие, използвайки контактите си, наложили на негово място да бъде назначен като директор обвиненият по-късно за участие в престъпната група, съобщиха от прокуратурата.

Новото ръководство на БДИБР назначило проверка на 30 ферми за водоплаващи птици в региона, която установила в много от тях използване на неузаконени водоизточници. Част собствениците били насочвани за решаване на проблема към дружеството на престъпната група, където от тях било искано да платят 5000 лв. горница за узаконяването. Други били уговаряни да платят еднократна „такса спокойствие“ в същия размер, за да продължат да работят безпрепятствено. По отношение на дружествата, които склонили да платят, проверките били незабавно прекратявани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Всички цени литнаха, такса "Спокойствие" също.
17
0
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Ще видим какво ще каже съдът, но според мен да си платиш горницата на глобата не е кражба, важното е как са отчетени тези глоби, а тук не се споменава нищо по въпроса...Типична БСПарска хайка! БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
16
0
 
6
 
! Отговори
Америка за България преди 2 години
До Николай Стоименов. Шкафчетата са ви на раменете,затова ви е трудно да мислите. От "Америка за България" ви пуснаха фейка и вие лапнишарани клъвнахте. Чия е тази фондация? Едно пиле ни каза, че е на Сорос. Колко депутати има ПП? 65 и от тях 47 са членове на тази фондация. Шкафчетата на раменете ви какво мислят по въпроса?
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно и милионерите са крали милиони от държавата ,10000 лв бълха ги ухапала по времето на герба та чак сега са се оплакали )
14
0
 
3
 
! Отговори
Николай стоименов преди 2 години
А шкафчето кога
13
0
 
15
 
! Отговори
Дзъ преди 2 години
Прогнили сме от корупция. И във w c да искаш да влезеш, ще трябва да платиш рушвет за изчистената. Цяло едно поколение израсна с убеждението, че е напълно нормално да си цакаш за да получиш. Надминахме и Конго по корупция
12
4
 
13
 
! Отговори
Само герб преди 2 години
С дон буцо напред
11
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е върха на айсберга. Ако някой копне по-надълбоко, чудеса ще извади. Така "работят" калинките на ГРОБ из цялата държава. Не случайно са ги нацвъкали авсякъде. Изнудват, точат необезпокоявани, стига да се отчитат в касата на партията, която ги е сложила на топли места...
10
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия са си направо кокошкари в сравнение с чувалите,пачките евраци и кюловете злато.12 години това беше държавна еднолична политика на вожда изживяващ се като собственик на цялата държава!
9
0
 
25
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Вече наистина няма място в държавата, в което да не се появи нещо нередно!Милярди , не милиони са изтекли във такива тикви като посочените Господа!
8
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко тиквата се махна и почнаха да излизат схемите които прикривале той и неговите хора. Такива разкрития има всеки ден вече, а преди тишина.
7
4
 
25
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 2 години
Убава работа ама...........герберска .Ще има ли поне едно звено в държавата , където да не се е осмърдяло на корупция под мъдрото управление на Тиквата
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички данъчни работят по този метод. Познавам двама. Никой не ги закача.
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работа, работа, работа нали така беше.
4
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялото управление на мутрата Бойко беше само кражби и изнудване!!!Това животно създаде стотици хиляди чиновници и ***, които смучат хората. За това честният бизнес умира и младите хора бягат от БГ.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2 от 1: Хвана ме и ме пусна без лекарска намеса. И се чудя за какво плащам здравни.
2
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1Моли се да не те хваща, или да го изкараш леко. Ако я втасаш, няма и да ти дойде на ум да питаш от какво те лекуват и кой какви пари прибира
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А обвинителен акт срещу лекуване на грипави хора от корона вирус и свързаното с това престъпление присвояване на държавни пари кога?