Пълното закриване на специализираното правосъдие би било грешка

Огромните правомощия на главния прокурор създавали проблеми
27
Пълното закриване на специализираното правосъдие би било грешка
Снимка: БГНЕС

Пълното закриване на специализираното правосъдие би било грешка. Трябва да се ограничи предметният му обхват. Това заяви пред БНР служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев. По думите му екипът на правосъдното ведомство предлага по-балансиран модел – или да има нова структура на специализираното  правосъдие, която да следва апелативните райони, или да има специализирана прокуратура с по-ограничен обхват на престъпленията, чиито актове да се контролират от общите съдилища.

Министерството на правосъдието е разписало правила как да се приключат сегашните дела на специализираните съдилища, така че да не се получат „проблемите, които се чертаеха апокалиптично от прокуратурата“, стана ясно от думите на Демерджиев.

Огромните правомощия на главния прокурор по нашето законодателство създават сериозни предпоставки за проблеми, а личностните качества на Иван Гешев са допринесли тези проблеми да станат видими и нетърпими за обществото, смята министърът на правосъдието.

Иван Демерджиев заяви, че ако главният прокурор не си подаде оставката, остава открит пътят за отстраняването му чрез искане до пленума на Висшия съдебен съвет, като потвърди, че подготвя такова.

„Аз готвя такова искане. За добро или за лошо, то набъбва все повече, темите, които са повод за искането, също нарастват“, каза той.

Чака се решението на Конституционния съд дали правосъдният министър има правомощия да внесе такова искане. Ако КС се произнесе в рамките на мандата на служебното правителство, искането ще бъде внесено в тези времеви рамки, поясни Демерджиев.

Правосъдният министър коментира, че прокуратурата не е проявила активност по сигналите за нередности, с които служебните правителства са я засипали, а няма дори отговори по тях.

„При бездействие от страна на нашата прокуратура правим всичко възможно да засилим взаимодействието с европейската“, увери той. Така по думите му европейската прокуратура може да запълни създалия се вакуум.
Запитан откъде се очаква да излязат още повече сигнали за злоупотреби, правосъдният  министър посочи, че това са сферите, в които има най-много европейски средства и даде за пример Министерството на храните и горите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„Там, където са насочвани огромните потоци европейски средства, там очакваме да са и най-големите злоупотреби“, каза министърът.

Ивам Демерджиев каза още, че препоръките за реформа във ВСС включват увеличаване на броя на съдиите и намаляване на броя на прокурорите в този орган, както и вкарване през парламентарната квота на професионалисти от други сфери, които не са тясно обвързани с магистратурата.

В края на мандата на служебното правителство Иван Демерджиев отбеляза още, че са подготвили голям пакет от законопроекти, част от които касаят отдавна просрочени евродирективи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: спецсъдсъд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
ДаНакажемШайката преди 2 години
Закривай и чегърсай до изчистване на гнойта,и веднага при Бай Ставри - според заслугите и слугинажа .
23
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам, защо Гешев още седи на поста си. Рейтънгът му е почти едноцифрен, масоов не го одобравят и не го харесват, а той стиска? Защо? Може би искат, да е последна защитва, в случай, ч еима останали доказателства за далавери, но не ми се вярва, да има много такива. В смисъл - вижте Комисията по хазарта - всичко "архивирано", всичко точно, и не може и едно проблемче да се намери, не от бойково време, ами още от 90-те. Всички, по документи поне, чисти като момини сълзи ... ае сиктир.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Смешноци - Той и Гешев е назначен, ако трябва да сме честни ... а не избран.
21
6
 
8
 
! Отговори
Смешноци преди 2 години
Тоя назначен, а не избран цървуул иска да махне главен прокурор избран според законите и конституцията. Прав е Слави Трифонов ".........в тая държава всичко е проституция"
20
2
 
1
 
! Отговори
? преди 2 години
Сигурен съм че без Гестапо и в Германия е било малко трудно в началото, но не съм сигурен как половинчатите мерки ще са по добри.Половината сте корумпирани мафиоти, които сте си траели или сте участвали в изнудване на фирми и бизнесмени и заграбване на бизнеси и сега ще ви реформираме.Значи от утре сте нови. Никакви такива....ха хаГестапо ще обича евреите а спец прокуратурата ще стане честна и почтена институция.
19
3
 
8
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Питайте първо Божкоф в Дубай за неговото мнение и после решавайте!
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цацаров и Гешев погнаха олигарсите около кръга на БСП . Сега ще почнат тези около Баце. Винаги се действа избирателно
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи Тиквата създаде бухалка, вие дойдохте на власт уж протестирайки срещу това, а сега осъзнахте, че е добре да я запазите и да си я ползвате? Конгречулейшън дет се вика!
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Специализираните съдилища са една хранилка на магистрати с нулева ефективност. Обикновените съдилища могат да поемат неговите функции.
15
8
 
10
 
! Отговори
Майора преди 2 години
До анонимен5 Жалко още не си разбрал че става дума за защита , а за това че държавата се управлява от олигархията чрез президента и служебния кабинет и наследниците на бившите комунисти в бъдеще Петков и Василев, старите конунисти и чалгари и ***!
14
3
 
5
 
! Отговори
Вместо преди 2 години
Да гони корупцията по високите етажи, кпконпи се превърна в конпи на конкурентите.
13
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно ако бъде сменен Гешев, и президента си назначи послушен прокурор, тогава вече ще можем да кажем че промяна няма да има. Новите "честни и почтени" управляващи няма да кой копче да каже като извършват своите "честни" дела.
12
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде, почнаха с пазарлъците. Какви са тия идио тии? Има един закон и едно правосъдие. "Специализираното" се направи от Ту лупа, за да упражнява тормоз и държавен рекет.
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закриване, спиране, бавене - това е лицето на новите политици и ето 2022 *** на вратата, Радев две седмици блее, пее и свири на китара и влизаме в годината без гласуван бюджет.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите са проЦти и не разбират че демокрацията и правото не са дар Божи а се воюва за тях!!!
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опааа, служебния министър е клекнал на задкулисието.Нормално. ДС не отстъпва лесно територия.
8
16
 
10
 
! Отговори
истина е преди 2 години
Това специализирано правосъдие е направено да пази специалните бандити като тиквата !
7
21
 
12
 
! Отговори
Българско Лято преди 2 години
Гешев е пътник!! Промяната няма да е завършена без неговата оставка!!
6
12
 
11
 
! Отговори
Бой по Гешев и Мафия преди 2 години
Гешев и прокуратурата са най голямата грешка в българия защото приоритетно пази мафията и по мяза на престъпна организация. А ГЕРБ и те ли не са грешка? :D
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Майора - Виж, едното не кенселира другото. И Гешев и Радев имат проблеми, но да се избере само енда страна и да се брани, е глупаво.