Оправдаха проф. Ваньо Митев за схемата с чужди студенти

Това дело беше римейк на предишното, каза той
14 юни 2023 21:47, Стела Стоянова
48
Оправдаха проф. Ваньо Митев за схемата с чужди студенти
Снимка БГНЕС

Софийският градски съд оправда бившия ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев по обвинението за ръководене на престъпна група, която в продължение на 4 г. е уреждала срещу заплащане прием в университета на чужди студенти, без да отговарят на условията.

Заедно с Митев са оправдани и деканът на Факултета по дентална медицина Андон Филчев, както и останалите четирима подсъдими, съобщи "Лекс".

Пред Днес. бг Ваньо Митев заяви, че сегашното дело е било "римейк на предишното дело срещу мен, по което съм оправдан, като част от документите дори бяха копи-пейст от него".

През юли 2020 г. Специализираната прокуратура обвини Митев и останалите, че в началото на декември 2014 г., с цел материално облагодетелстване, създали престъпно сдружение по набирането и гарантирано приемане в университета на студенти - предимно чужденци, които не отговарят на условията за прием.

Обиненията бяха, че за набиране на чуждестранни студенти организаторът и ръководител на престъпната група Ваньо Митев привлякъл трима души от фамилно консултантско дружество със седалище в Петрич, както и британски студент от иракски произход. Набраните в нарушение на изискванията за прием студенти били от Гърция и Великобритания. Освен набирането на студенти по медицина, участници в престъпното сдружение подготвяли и представяли документи за записване или преместване на студенти в МУ-София с цел създаването на невярно впечатление за спазване законовите изисквания за прием на чуждестранни студенти.

Длъжностните лица в университета – ректорът и деканът, извършвали от своя страна необходимите действия в нарушение на служебните си задължения, за да бъдат приети всички чуждестранни студенти, "осигурени" от другите обвиняеми, твърдеше спецпрокуратурата.

Освен за ръководене на организирана престъпна група, действала на територията на България, Великобритания и Гърция, ректорът бе обвинен и за това, че в периода от 1 септември 2015 г. до 3 ноември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице е извършил 35 деяния, с които е осъществил състава на общото престъпление по служба. За съучастие в 25 от тези деяния е предаден на съд деканът, изтъкваха още от обвинението.

Още по темата

"Тези 25 деяния всъщност са 25 студенти, които са положили изпит", коментира Митев. Част от тях са били приети не по негово време,а по времето на следващия ректор проф. Виктор Златков. По думите му делото е било спряно и извадено отново в момента, когато се е кандидатирал за председател на Общото събрание на МУ.

Сред изброените нарушения бяха липсата на положени изпити от чужденците и по-нисък успех от средното им образование от този, който се изисква. За сметка на това обаче чуждите студенти били записвани "на пълна такса" от 8000 евро в специалности "Медицина", "Фармация" и "Дентална медицина". Според разследващите цената за нередовния прием на чужденц била между 40 000 и 50 000 евро, а вземането на един изпит им коствало от 2000 до 5000 евро, като някои от записаните студенти нямали дори средно образование.

Ваньо Митев беше оправдан преди 5 г. по дело за неизгодна сделка, безстопанственост и престъпление по служба, защото е допуснал в университета да бъдат записани 146 чуждестранни студенти, без да са държали изпити по биология и химия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
7
 
! Отговори
Преподавател преди 1 година
Като преподавател в МУ-София мога от първо лице единствено число да кажа, че всички обвинения бяха зле скалъпени политически нападки !!! .Радвам се, че истината възтържествува. Никой не пита обаче какъв стрес причиниха на него и на семейството му !?! Дано си получат заслуженото !
41
0
 
14
 
! Отговори
Христина преди 1 година
По време на неговото управление университета беше в завидно финансово състояние.Оценка за работата му е, че след всички опити за дискредитиране, той отново беше избран за председател на общото събрание.Факт е, че хората в университета го ценят и уважават.
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! Оправдаха един достоен човек, който през целия си живот е работил за благото на университета и развитието на българската медицина!
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! Оправдаха един достоен човек, който през целия си живот е работил за благото на университета и развитието на българската медицина!
38
0
 
24
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Не знам дали ви е известно, който се интересува знае, че благодарение на проучванията и публикациите на акад. Митев за лечение на COVID-19 бяха спасени стотици животи по време на пандемията ! А на тия дребни душици и политически *** ще им се върне !!!
37
0
 
24
 
! Отговори
Преподавател преди 1 година
Подкрепа за академика ! Когато не си политически обвързан винаги искат да те очернят ! Атаката срещу академик Митев и неговото семейство беше престъпна ! Голям учен и най-добрият ректор , който МУ София е имал !
36
0
 
24
 
! Отговори
ПРЕПОДАВАТЕЛ преди 1 година
ЕДНИ ДОЛНИ МАРГИНАЛИ И ПРОДАЖНИ РОДООТСТЪПНИЦИ СЕ ОПИТАХА ДА ОЧЕРНЯТ ЕДИН АКАДЕМИК И ГОЛЯМ УПРАВЛЕНЕЦ. СЛАВА БОГУ НЕ УСПЯХА.
35
0
 
26
 
! Отговори
Преподавател преди 1 година
Относно лъжливите обвинения, истината рано или късно възтържествува! Всички, които се опитаха да опетнят името на акад. Ваньо Митев трябва да си понесат заслуженото!!!
34
0
 
28
 
! Отговори
Преподавател преди 1 година
Браво на Софийски Градски съд!Оневиниха един достоен човек!
33
0
 
34
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Следя публикациите му за Ковид. Това е учен с огромна обществена стойност
32
0
 
32
 
! Отговори
Глас народен преди 1 година
Браво! Лошото е, че за тези, които се опитаха да го омаскарят понеже не им играеше по свирката отговорнсост няма
31
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям човек! Толкова много направи за университета и накрая го обвиниха за безстопанственост. Той остави 100 млн при 0 в началото на мандатите му. А други университети..да не говорим за и болници са на минус милиони и никаква отговорност..а си правят лични апартаменти по 500 кв. м. Срамота и беззаконие! Искрено се радвам за проф. Митев, но ми е болно за директорите на болници, които източиха болниците и заслужават затвор, а са в парламента и говорят от високо с усещане за безнаказаност
30
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поръчкавите обвинения свършват така.Първото му обвинение дойде като се опъна на Кунева - мераклийка да усвои 100-те милиона, които Митев остави след управлението си.Второто обвинение внесаха когато Митев застана зад акад. Трайков за ректор на МУ София, а за този пост ламптеше и Коце Ангелов
29
0
 
30
 
! Отговори
Преподавател преди 1 година
Схеми няма. Това се доказа. Изключителен учен и мениджър! Огромна завист и злоба се изля върху него. Успехите му са толкова големи, че не можаха да му ги простят. По негова време мизерните заплатите в МУ София бяха увеличени 4 пъти и бе обновен целият сграден фонд. Избиран за ректор с пълно мнозинство от Общото събравие на университета - 450 души. Никакви политически обвързаности, което си пролича от безпрецедентната атака срещу него и семейството му..
28
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваньо Митов орден Стара планина 1-ва степен .Другия,заместника 2 -ра степен Редко талантливи хора.Респект
27
27
 
3
 
! Отговори
Последици преди 1 година
Скоро бях в Медицинския университет в София по работа. Не можах да чуя вътре българска реч. Явно този гащник си е свършил перфектно задачата и е оставил своетонаследство там . . .непокътнато !
26
30
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Страхотен тарикат и далавераджия. Платил си е. Все едно да оправдаеш Хитлер за холокоста е да оправдаеш лицето Митев. Лека му пръст на Стоян Тонев правиха по милион на година с Митев
25
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега трябва и медал да му дадат, за успешни бизнес практики и после чист като сълза ще продължи по същия начин. Това ни е държавата, това ни е правосъдието, след "реформите". Същия е и оня от правителствената болница, който след незаконните трансплантации се измъкна сух от водата, пък има и нахалството да претендира сега. Такива са и всички доктори - милионери, шефове на болници пред фалит. Мафията с белите престилки си остава недосегаема.
24
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мда, невинен е, жалко за сумата, дето е брои в съда, неможе да си я изхарчи сега човекът... познавам цялата фамилия и всичко е истина, и за студентите и за сумите, не знам как се е мотивирал съдът, но вероятно прокурорът няма да протестира щото и той е намазал добре... абе закривай...
23
27
 
12
 
! Отговори
Няма спасение преди 1 година
Няма спасениеАз лично съм виждал как му носят 600$ за гръцки студент и 600 лв за македонскиНо това е по Биохимия