От "Осанна" до "Разпни го" – Гришо и победата... над себе си

Път, в който трябва да се бориш с плевелите на собствените си страхове
26 яну 2017 12:37, Веселин Коларов
60
От "Осанна" до "Разпни го" – Гришо и победата... над себе си
Снимка: Reuters

Григор Димитров победи Давид Гофен с лекота и за първи път се класира на ½ на Australian Open. Това е втори полуфинал за българина в турнирите от Големия Шлем, след като той достигна до тази фаза и на Уимбълдън 2014, където загуби от Новак Джокович.

Това бе повод в социалните мрежи, а и в информационния поток на родните ни медии да завалят мечтателни сентенции, одобрителни възгласи и патриотични лозунги в стил "Айде, Гришо!"

Хора, които до онзи ден го псуваха, днес го аплодираха и се гордееха с него. Това е българското проклятие – тук пътят от "Осанна" до "Разпни го" е много кратък. Известните и успели в различни сфери наши сънародници го знаят особено добре.

Няма да забравя как мнозина, а сред тях и почти всички български журналисти, се бяха обърнали срещу Григор Димитров малко преди началото на Олимпиадата в Рио. В първия си и последен мач там той падна от Марин Чилич и критиките вече бяха унищожителни. Неслучайно след мача нашата първа ракета дори подмина чакащите го български журналисти.

Тогава, още преди да започнат Олимпийските игри, написах текст в подкрепа на Григор, озаглавен "Григор Димитров, Робърт Фрост и пътищата", защото ми омръзна да мълча сред екзалтираното презрение на онези, които сега се надпреварват да викат в полза нашия тенисист и да ни обясняват откъде изгрява слънцето.  В статията нарекох хасковлията "…мислещо и разумно момче".  

И още: "Според мен Гришо е направил като лирическия герой от стихотворението на Фрост –  още в началото е избрал по-запустелия, по-затревения път.  Път, в който си анонимен и трябва да си намериш място под слънцето, с ясното съзнание, че да стоиш под сянката на големите събития и личности е неприемливо. Път, който изисква работа и предполага достойнство. Път, в който трябва да се бориш с плевелите на собствените си страхове и очакванията на близките ти хора, всички, които те подкрепят и цяла една национална общност. Път, който в действителност не е лек за плещите на един младеж".

Прочетете целия коментар тук!

Атанас Янев, специално за Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
5
 
! Отговори
Тенис фен преди 7 години
Ако утре нашия по някакъв уникален начин успее да победи Надал, то в неделя за пръв път в живота си ще съм против идола ми Федерер.
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление утре нашия ще падне от Надал. Оня е буквално из.род в момента и си е възвърнал на 90% формата от най-добрите си години. За съжаление обаче Вавринка му направи добър подарък на испанеца, като падна от Федерер, защото всички знаем, че Федерер колкото и добре да играе дойде ли мач с Надал и особено мач от ГШ и се СПИЧА като за световно. Утре Надал побеждава нашия и в неделя отвява и Федерер и грабва 15-тата си титла от ГШ. Т'ва е. Няма к'во да се правим на патриоти, националисти и т.н.
47
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 7 години
До питанкаИзвинявам се, не беше до теб директно а до един от коментарите относно интервютата. Нещо прихвана погрешния потребител форума...
46
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 7 години
До питанкаКолкото и да ти се иска да не се "префърцунваш" след период от време на място където се говори друг език ти е трудно да превключиш на момента. Изпитвал съм го лично и е много смотано, но не може да се промени. Това не значи че не искаш, ако не искаш не си правиш труда нали?
45
2
 
2
 
! Отговори
Ицо преди 7 години
ако гришата спечели гушка 5 милиона лева.Може да си купи Bugatti Veyron supersport или направо базоваата Chiron
44
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В световния спорт по принцип стана така: The winner takes it all. Преди дори класирането на олимпиада или първенство се смяташе за геройство, а първите 10 места едва ли не за богове. Сега публиката се цупи и на бронзов медал, а атлетите са роботи-мутанти. Най-добрият български тенисист преди него е стигнал до 98-мо място в ранглистата, неговото е сензационен успех.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам защо, но си мисля, че той почти не се интересува от бг преса
42
0
 
19
 
! Отговори
Бьорн Борг преди 7 години
Оставете човека да си играе колкото и както иска. Да се шие с колкото и която си иска. На нас не ни дължи абсолютно нищо. Стига сме обвързвали спорта с нацията - Христо Стоичков като е такъв голям спортист какво? Само келепир търси, а би ни заплюл до крак.
41
18
 
2
 
! Отговори
Коментар преди 7 години
Докато побеждава само некви след първите 10 ще си е ***!Като почне да бие такива като Надал ще стане св.Григор!От него си зависи ...
40
1
 
13
 
! Отговори
До 43 преди 7 години
Пишеш на маймуница, а критикуваш Григор, че на въпроси на английски отговаря на английски?!?!! Ти добре ли си?!?!
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам кои са тези дето днес го плюят, ако загуби, а утре го величаят, ако спечели. Не мисля, че има такива. Реалността е, че когато губи, повече се чува гласа на плювачите, които сякаш изпитват някаква удоволствие да го плюят. Един вид - то си много повече от мен, но аз ще те плюя, сега ми е паднало.
38
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Vseki si ima mnenie za Grisho,a minusite sreshtu nego idvat ot fakta,che toi se sramuva da se nareche bulgarin,nyakoi nyakoga da e chul Grisho kato dava interviu na angliiski i da spomene neshto za BG???Eto kude e problema.Nikoi ne mu zavijda za nishto i uspehite i provalite za negovi i miliarder da e,tova sa si negovi pari i titli i neuspehi.Vseki sportist znae tova.
37
0
 
22
 
! Отговори
Марин преди 7 години
Сега Гришо е национален герой. Утре като загуби от някой неизвестен пак ще почнете да го плюете. Не е лесно да си успял българин, артик.
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе лигльо бил - човеко си е милианер у зелено... така че.
35
1
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
От "Осанна" до "Разпни го"Няма такова нещо. Тези дето го плюят, сега го плюят по-малко, защото печели, а хората, които обичат България, си го подкрепят и когато губи и когато печели, но разбира се повече им се чува гласа, когато печели, но така е навсякъде по света.
34
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Andrey Anev".....тия които пишат против Гришо българи ли са или обонговци ?", защото един фен като теб заяви в коментарите, че който пишел против Гришо е не българин и обонговец, ти от друга страна пишеш, че злобата е българска черта. Та аз затова питам в крайна сметка какви си тези които пишат срещу Гришо. Българи или не българи ( обонговци ) ? Това е въпроса.
33
1
 
7
 
! Отговори
hihi преди 7 години
ще спечели турнира според мен :) в доста добра форма е :)
32
5
 
2
 
! Отговори
питанка преди 7 години
До Andrey AnevСега последно тия които пишат против Гришо българи ли са или обонговци ? Нещо не се разбирате с колегите си гришолизачи. Изяснете си точките и давайте следващия опит.
31
14
 
5
 
! Отговори
питанка преди 7 години
До ХешА Гришо с какво самосъзнание е ? Че като го гледам как срича, когато говори на български.... Да си беше научил поне езика този "велик" българин.
30
3
 
5
 
! Отговори
До автора на статият преди 7 години
Българите били такива или обакива.До автора на статията,знаеш ли чужд език,поне един.Четеш ли чужди форуми,вестници или списания.Хората навсякъде са еднакви.