Опасна стъпка във въоръжаването: Руското супероръжие "Посейдон"

То ще има стратегическо въздействие
21 яну 2023 09:47, Александър Попов
374
Опасна стъпка във въоръжаването: Руското супероръжие "Посейдон"
Снимка: БГНЕС/EPA

Руски учение на Владимир Путин са завършили изграждането на опасно ново оръжие, което според експерти може да създаде "радиоактивно цунами", предупреди „Дейли експрес” в статията на колумниста Рохан Гупта.

Според него боеприпасите на ядрените суперторпеда "Посейдон" за атомната подводница "Белгород" "ще имат невероятно стратегическо въздействие". Отбелязва се, че оръжието има неограничен обхват и може да се движи със скорост над 200 км/ч.

Суперторпедото е специално проектирано да се движи незабелязано през океана. Трябва да експлодира веднага щом достигне целта, създавайки вълна цунами, способна да потопи крайбрежието на врага.

Още по темата
В статията си Гупта цитира изявление от Военноморския институт на САЩ от миналата година, че разработването на такова оръжие би било опасна стъпка в надпреварата в ядрените оръжия.

Понеже е ново, то не попада в обхвата на съществуващите международни споразумения за ядрени оръжия, а „най-страшното е, че тези ядрени оръжия имат потенциал за автономна работа“.

През 2018 г. руският президент Владимир Путин първи обяви новината за "Посейдон", като каза, че това е съвсем нов вид стратегическо ядрено оръжие, което се захранва от собствен ядрен източник на енергия. По време на същата реч Путин допълни, че торпедото има неограничен обсег и може да функционира на изключителни дълбочини със скорост няколко пъти над торпедата, изстрелвани от обикновени подводници и други плавателни съдове.

"Те са много тихи, доста маневрени и са на практика неразрушими за врага. Няма оръжие, което може да им нанесе ответен удар в днешно време", уточни Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Още по темата: Посейдон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
2
 
1
 
! Отговори
Хайл химарс преди 1 година
Навремето ония сух шаран цяря каза:вервайте ми.
252
22
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Днес най-гнилата част на комунистите в Русия управляват държавата им и това са яловия генералитет ,начело с КГБ деятели! Всичките им сили са хвърлени във въоръжаване и демонстрации на агресия по света ! Дори и в спорта са нагло агресивни - задължително трябва да победят , иначе има санкции!
251
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колко са немислещи и кръжадни тези вхамериканофили
250
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американците само веднъж са стъпвали на руска земя като завоеватели- граждансктата война - но понеже са големи айдуци - това принудило бели и червени да се обединят и да ги издухат от владивосток - е после продължили да се бият помежду си
249
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американците още в секундата която имат превъзходство в оръжието веднага го използвот - така е още от хирошима и нагасаки- но сега не е така - това не ти е ирак нито рибия- да покажеш шишенце бял прах и да започнеш да убиваш - а после било грешка- и българия опрости милиардите си на ирак а американците яхнаха петрола- нали виждате че не им стиска да се изправят срещу руснаците- търсят балами и за сега намират
248
4
 
16
 
! Отговори
Комунист преди 1 година
Демократ да си днес - тотална безотговорност, слугинаж на запада, лява ръка - десен джоб, куцо и сакато от всичко разбира, най-вече от политика... Сигурно пропускам още много
247
2
 
9
 
! Отговори
Суровикин преди 1 година
То, нали империята на "доброто" въобще не инвестира във въоръжаване и търговия с оръжия!
246
11
 
6
 
! Отговори
Знам преди 1 година
Тука списвачите на днес цъкат минусите иплюсовете на все в полза на фалшивата рускапропаганда... днес.бг се издържа с руски пари.
245
43
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин казал ХА-ХА. Ручняяците едно колело не могат да сглобят ама направили торпедо с ядрено гориво АлоУУУ, имате акъл в главите вееее!!!
244
40
 
14
 
! Отговори
Фък-рус преди 1 година
Стига сте бълвали, плиткоумна, руска пропаганда, тип фукная без покритие
243
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко разбраха че руснаците нямат никакви сериозни оръжия а само летящи тенекета.При рушшбяците всичко е ПОКАЗУХА. Това преведено на бугарски е ЖМЕЛ. Боядисваш в зелено един картон с формата на балистична ракета и викаш , имам ПосейдонХА-ХА
242
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всяко действие има противодействие.Страната с по-висок БВП и напреднала технология може активно да противодейства.В битката за превъоражаване СССР загуби което Путин нарича геополитическа катастрофа.Просто СССР не издържа на темпото .Шефът на КГБ Горбачов в последствие първи секретар на КПСС най-добре знаеше как стоят нещата .Само че Русия не оцени ситуацията.Назначаването на един третостепенен чиновник от КГБ начело на Русия може да се превърне наистина в геополитическа катастрофа
241
10
 
14
 
! Отговори
Блъсков преди 1 година
А бе врагове на Росия що не вземете да съберете пенсионерите от "Непобедимите" и некои други супер американ герои и не и разкажете играта на тази лоша Росия ?!!!!
240
11
 
22
 
! Отговори
Блъсков преди 1 година
Добре им го каза за Китай брато на тия евроатлантически к..ви ! Ще ядат к..а ! България винаги ще бъде с Росия ! И крайно време е да ометем тия продажници !
239
7
 
22
 
! Отговори
Блъсков преди 1 година
Слава Росия
238
23
 
11
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
Така беше и с Армата, и със Су-57, и с ПВО-то, и с изтребителите. Винаги без аналог, винаги уникални. В Украйна се видя колко струват.... Накрая рецидивистите на Пригожин се оказаха по-ефикасни...
237
39
 
11
 
! Отговори
хм преди 1 година
Нацистка русия няма шанс срещу нормалния цивилизован свят. Вместо да стане част от него, тя избра да е на страната на аутсайдерите.
236
21
 
10
 
! Отговори
.... преди 1 година
Единственият работещ и построен прототип на Посейдон (без ядрен заряд) бе изведен за тестове преди около месец от новата им ядрена подводница. Върнаха се много бързо с прототипа.Показухата е на ниво! Като с Арматата и не знам още кои безаналогови оръжия.
235
10
 
19
 
! Отговори
тя преди 1 година
Украинци , айде в къщи докато сте цели !
234
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на всички тук които се кефат от новото оръжие, действително ли сте толкова не способни да мислите че вярвате че САЩ не могат да направят такова оръжие че и по добро??? Могат просто не са си поставили за цел. Мъск с 10 инженера скри топката на руснаците при ракетите та още не могат да глътнат въздух та някакво торпедо не могат американците да направят.