Сноудън извади пак данни – кибернападенията на САЩ

От тях става видно, че те са били насочени към Русия, Китай...
31 авг 2013 19:14,
82
Сноудън извади пак данни – кибернападенията на САЩ
Снимка: Reuters

Американските разузнавателни служби са извършили 231 кибернападения през 2011 година, насочени срещу страни като Русия, Китай или Северна Корея.

Това твърди в. "Вашингтон пост" въз основа на предоставени от Едуард Сноудън документи.

"Тези разкрития са ново доказателство, че все по-многобройните "кибербойци" на администрацията на Барак Обама проникват в компютърни мрежи в чужбина и нарушават работата им", посочва изданието, позовавайки се на тайния бюджет на американските разузнавателни служби, предоставен от бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС).

Освен тези кибератаки, специалисти "проникват в чуждестранни  мрежи, за да ги поставят под дискретен американски контрол", продължава публикацията, споменавайки проект, наречен ДЖИНИ (GENIE - на англ. - джин, дух), с бюджет от 652 милиона долара.

Така злонамерени софтуери са били прехвърляни "всяка година в компютри, рутери и защитни програми на десетки хиляди машини, като плановете са били те да бъдат разпространени в милиони" такива машини.

"Документите, предоставени от Сноудън, както и разговори с бивши американски ръководители, описват много по-голяма и  по-агресивна от смятаното досега кампания за компютърно проникване", отбелязва "Вашингтон пост".

Сред тези 231 кибернападения през 2011 година "близо три четвърти били насочени към цели с изключително голямо значение, а именно неприятели като Русия, Китай и Северна Корея, както и дейности от рода на разпространението на ядрени оръжия", допълва всекидневникът.

Компютърният вирус Стъкснет (Stuxnet), смятан за американско-израелска разработка, атакувал през 2010 година иранската ядрена програма, често се сочи като най-драматичната употреба на кибероръжие, продължава публикацията.

През последните месеци САЩ многократно призоваваха Китай да престане с интернет пиратството, но "американските разузнавателни служби използват най-редовно в цял свят  злонамерен софтуер, разработен от правителството, който твърде малко се различава във функционирането си от "непрестанните съвременни заплахи", приписвани на Китай от американските управници, изтъква "Вашингтон пост".

Основната разлика според тях "е, че Китай краде американски промишлени тайни с цел финансова печалба", се казва в още публикацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
2
 
! Отговори
nerez преди 10 години
tomahawkСкоро- не скоро,а винаги! Интернет е разработка на пентагона . В началото се е казвала MILNET и конвертирането в "отворена" мрежа но е запазила техники за контрол. Има начини за адекватен отговор но повечето хора просто няма да разберат за какво става дума.
62
1
 
4
 
! Отговори
tomahawk преди 10 години
Скоро интернет няма да е свободно пространство !Оказа се , че да си свободен човек не трябва да ползваш дигитални устройства :))))
61
1
 
3
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Има елементарни неща които можете да се предпазите от "Биг Брадър". Първо никога не използвайте по никакъв повод истинскоо си име. Второ когато изказвате мнение което няма да се хареса на властимщите го правете от free wifi зона или незащитен рутер и трийте постоянно "курабийките". Интернет ползвам от 16 години и никога не съм регистрирал истинското си име .Аз постоянно "крада"интернет, но не свалям филми не защото съм против пиратството а просто 90% от филмите са направени за ***.
60
0
 
5
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 10 години
До ИвоЕ това е ти си цъкаш цс сащ те следи и гледа колко си зле.И после в архив
59
0
 
1
 
! Отговори
Иво преди 10 години
къв е тоя counter strike на снимката бе ламериии :)) то бива бива ама да сте толкова смотани..
58
1
 
13
 
! Отговори
Trina преди 10 години
Примитивният Български мозък пак свежда всичко до червеният и синият цвят
57
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сноудън ще вади всичко ,което му кажат новите му стопани!
56
2
 
5
 
! Отговори
сашо преди 10 години
по червените коментари се разбира колко *и четът форума и умират от злоба,че хората вече не им вярват
55
17
 
12
 
! Отговори
bariera_61 преди 10 години
Руснаците действат по много безкруполен начин, даже садистичен към такива предатели! Наскоро чрез свой агент сложиха радиоактивен цезий в чая на един бивш офицер от КГБ, който беше издал някакви секретни документи и живееше в Великобритания, и същия се спомина за 0 време от лъчева болест! Американците също ще му намерят цаката и хитрото очилато човече няма да може да си изхарчи спечелените чрез национално предателство пари!
54
15
 
9
 
! Отговори
bariera_61 преди 10 години
Този Сноудън е един дребен хитрец, който е решил да направи много пари с кражбите си! Никой не трябва да се заблуждава, че това което прави го прави в интерес на хората по света! Всичко е пари и пак пари, а благите приказки с които такива плъхове като Сноудън се оправдават са само за наивници!
53
0
 
6
 
! Отговори
до 56 преди 10 години
Не си прав. Те не са толкова глупави, че да не отделят секретните си мрежи и сървъри от Интернет. Проблемът е, че има много хора, които работят ту в затворените мрежи, ту в интернет и кагато бъдат заразени, пренасят информацията между двете инфжормационни пространства.Затова "непорочната и чиста" държавна власт в САЩ, а и другаде, пише специални вируси, които прехвърлят на техни сървъри всеки документ, до който достъпи заразеният
52
2
 
25
 
! Отговори
Да ги е...а! преди 10 години
Американската демокрация - бомби и контрол!Пзим се от Русия, а САЩ не са по добри!
51
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лъсна им на Американците голия ***!То не бяха упреци към Китай и Русия, то не бяха оплаквания от компютърни атаки... А какво се оказва - крадецът вика "Дръжте крадеца!".Тяхното двуличие е колосално. Във всяка област на живота се занимават с най-долни и престъпни неща, като през цялото време упрекват някоя друга страна че им е виновна.
50
1
 
2
 
! Отговори
boza преди 10 години
V poslednite dve godini izleznaha tolkova danny za mrusnite igri na amerikancite , che se chudja vuobste ima li demokracia tam .
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този лъже-233 бяха.Крие две.
48
1
 
13
 
! Отговори
Кон с Пиратор преди 10 години
Много хитро са измислили някои конспирации за извънземни, рептили дето контролирали Земята. Значи аконимам много пари и власт, много бих се радвал толкова да се страхуват от мен, че имам неземни сили и да не смеят с пръст да ме пипнат. Много умно. А ако хората вярват на това и се подчиняват от страх или пък смело рипат срещу измислен враг, си заслужават съдбата и управлението, не мислите ли?
47
0
 
14
 
! Отговори
Jedi преди 10 години
Интересно е, че никой няма намерение да спре следенето. Нито от Запад, нито от Изток. Че ако може заради "пиратството" даже в съда да се използва. Добрата новина е, че сега е по-фино, на популационно ниво, не толкова грубо(ако не прекаляваш), сега ни дават повече степени на свобода на избор от преди.
46
0
 
7
 
! Отговори
Jedi преди 10 години
youtu.be/oGZkCdpPLBE официален филм на НАТО за кибер войните. В 1 момент войникът,който ни развежда стига до стая с компютри, до която няма достъп и край. Сега вече знаем какво има там-пишат зловреден софтуер, различен, всеки пращат на различно място, за да не се засича от антивирусите и като все пак се засече-пишат нов
45
5
 
41
 
! Отговори
Jedi преди 10 години
До тези, наричаши Сноудън предател и изменник: Предател си, когато направиш действия срещу твоя народ в полза на друг. В случая обаче той разкрива ДЕЙСТВИЯ ВЪРШЕНИ ОТ ДРУГИ СРЕЩУ СОБСТВЕНИЯ му народ. Т.е. точно обратното на предателство, точно обратното на измяна.
44
5
 
19
 
! Отговори
Не разбирам. преди 10 години
Защо по дяволите ги връзва тия строго секретни сървъри към интернет?Дръжте ги офлайн или с някаква вътрешна мрежа и никой няма да ви хаква.