Около 60% от уволнените заради COVID-19 в САЩ са жени

Пандемията остави 701 000 американци без работа
10 апр 2020 13:33, Ния Христова
12
 Около 60% от уволнените заради COVID-19 в САЩ са жени
Снимка: БГНЕС
Министерството на труда в Съединените американски щати (САЩ) отчете, че над 701 000 американци са загубили работата си през последните два месеца заради пандемията от COVID-19, съобщава "Монитор". Института за изследвания и политики за жените направи анализ, че 412 288 или около 58,8% от общия брой са жени, които са загубили работата си между февруари и март. 
 
Анализа обаче допълва, че информацията на министерството е остаряла и това вече не е реалния брой на останалите без работа. Проучването изтъква, че в повечето засегнати сектори, жените са по-потърпевши от мъжете. Най-засегнат е туристическият сектор, където където 261 хил. жени губят работата си, броят на мъжете е – 181 хил. 
 
Прогнозата на щатската хотелиерска индустрия, че около 4 млн. души, които работят в сферата, могат да загубят работата си в резултат на пандемията. UBS очаква, че един от пет ресторантa може също да затвори врати. Въдените ограничителни мерки принуждават много зоведения да започнат да правят доставки на храна за вкъщи. 
 
Доклад на IWPR сочи, че в сферите на  образователни и здравни услуги, финансови услуги, строителство и информация, жените губят работните си места, докато заетостта при мъжете се увеличава. Мъжете пък им "отстъпват местата си" в областите - търговия на едро, добив и дърводобив и "други услуги". В правителствения сектор се отбелязваръст на заетостта и при двата пола. 
 
Проучването на IWPR показва, че работните позиции са свързани с преброяването на населението през 2020 г. Тийнейджърите също са потърпевши и губят работните си места. Докладът на IWPR допълва, че безработицата при младежите на възраст от 16 до 19 години е в размер на 14,3%, в сравнение с 4% при мъжете и жените на възраст 20 и повече години. От IWPR допълват, че тинейджърите са единствената демографска група, в която настоящият процент на безработица е двуцифрен. Според предходния доклад притокът е затрупал системите за безработица в САЩ, оставяйки безработните хора несигурни кога могат да получат нужна помощ.

12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Ако жените носеха чували с цемент за строителството, нямаше да е така...
9
0
 
2
 
! Отговори
Дуга гледна точка преди 2 месеца
Вирусна оптимизация на заетостта.
8
2
 
15
 
! Отговори
Котки преди 2 месеца
Убива повече чернокожи и води до съкращението на повече жени, брей този Ковид бил расист И сексист!
Но погледнато по-сериозно, това повдига въпроса дали позициите им са били въобще необходими на първо място. Или просто са ги сложили за да не ги обвини някой в нещо си...
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да се прибират да чистят и готвят. Че Аман от комплексарските им филми. Една не остана с брак. Всичките мързеливи повлекани изгледали 5 филма и станали много НЕЗАВИСИМИ. алоо вие сте си независими от над 100 години :) Вашето не е независимост, а комплекс.
6
6
 
12
 
! Отговори
пффф.. преди 2 месеца
вероятно феминистки ,които са отговаряли за 'разнообразието' в компаниите и са си заминали първи щото не вършат никаква смислена работа.

И разни ПР-ки,HR-ки,Секретарки и подобни офисни украшения.

Могат да станат медицински сестри - една от малкото смислени професии доминирани от жени.
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има значение полът.
Жените забременяват и мъжете работят за двама през това време, а им плащат като за един.
Затова мъжете са предпочитани.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи е имало повее наети жени, а това е дискримнация спрямо мъжете.
3
2
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 2 месеца
"Анализа обаче допълва..."
Сериозно ли? АнализА?

Какво значение има полът? Нещо не схващам смисъла на тази статия.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да се преквалифицират.
Има чичковци, които плащат прилично.
1
5
 
9
 
! Отговори
Статистика преди 2 месеца
С колко от тях са черни или жълти ? Червени няма , защото за ги избили и има само малко по резерватите.