САЩ уведомиха официално ООН, че напускат СЗО

Федерацията на американските учени осъди решението на Тръмп
8 юли 2020 07:16, Елка Василева
53
САЩ уведомиха официално ООН, че напускат СЗО
Доналд Тръмп. Снимка: архив, БГНЕС

Съединените щати уведомиха официално Организацията на обединените нации, че напускат Световната здравна организация (СЗО), считано от 6 юли 2021 г., предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, като се позоваха на ООН и на Държавния департамент на САЩ.

Американският президент Доналд Тръмп обвинява СЗО, че е закъсняла с реакцията си на пандемията от новия коронавирус. В края на май Тръмп се закани да изтегли Съединените щати от базираната в Женева организация от системата на ООН, ако тя не се реформира.

Уведомлението, изпратено вчера до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, е с едногодишно предизвестие. Това означава, че САЩ, които са страната с най-голяма вноска в бюджета на СЗО, може да променят своето решение, ако през ноември бъде избран нов американски президент или обстоятелствата се променят, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Още по темата

Говорител на Гутериш уточни, че Съединените щати трябва да изпълнят две условия, за да се оттеглят от създадената през 1948 г. Световна здравна организация, на която са една от страните основатели. Първото е да дадат едногодишно предизвестие, а второто - да нямат задължения към СЗО.

САЩ, чиято годишна вноска в организацията надхвърля 400 милиона долара (15 процента от нейния бюджет), й дължат около 200 милиона долара.

По-рано демократът Робърт Менендес, член на сенатската комисия по външните работи, съобщи, че президентът е уведомил Конгреса за своето решение да изтегли Съединените щати от СЗО. Менендес отбеляза, че Тръмп е направил това "в разгара на пандемията", и разкритикува действията му срещу коронавируса като "хаотични и непоследователни".

Федерацията на американските учени осъди решението на президента. То дойде "в момент, когато най-много имаме нужда от международно сътрудничество", и "само ще навреди на световната борба срещу COVID-19" - причиняваното от коронавируса заболяване, се казва в изявлението.

В края на май, когато заплаши да изтегли САЩ от СЗО, Тръмп обеща да пренасочи американската вноска в организацията към "други световни и спешни нужди в областта на общественото здравеопазване".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: оонСАЩсзоДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До Анонимен 33 Всички ли анонимни сте прогзти, или ви плащат да пречите на нормалните хора да кореспондират.САЩ и Великобритания водят и са водели света много години.Днес САЩ са единствената държава, която може,има сили и 'средства" да се опре и сприра всяка *** като Венецуела,Русия,Китай,Германия,Франция,България,Сомалия и т.н.
42
2
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До Ами Че си прав-прав си, но днешна България няма капацитет да бъде държава.След 30г. мутренскска-соц.извратена промяня пак се питат 'кой ми *** в гащите".БГ е разградена ***-Нинова и подобни(бивши и нови БКП/БСП долни твари) ебасха майката на тази държава.Жал ми е - но поне спасих мойто семейство от тази отврат.
41
1
 
3
 
! Отговори
Българин отново преди 3 години
До 42: Не само всички световни организации съществуват от вноските на САЩ, но и 3/4 от Международната Космическа Станция са техни, както и 3/4 от средствата за подържането и'! Bye-bye!
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светът трябва да се готви завойна срещу сащ.
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека да напускат, но да спрати да лъжат, че всички световниорганизации се крепят на технитевноски. а светът да поиска преместванетона ООН в Европа.
38
3
 
5
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Естествено, защо да плащат на някой, който обслужва интересите на Китай ! Същото би трябвало да направи и ЕС !
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво,добро решение.
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ги е страх геьовете Путин и Си Дзинпин да не разтурят Сзо и да ги карат да се лекуват.
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сорос ще трябва да се бръкне по-дълбоко, щото няма вече да му плащат вересиите !
34
6
 
3
 
! Отговори
Фигаро Тръмп преди 3 години
Кание Уест като стане президент след изборите и бай Дончо ще трябва да се връща на работа "клоун" в Кеч Федерацията на Винс Макмаън , все пак нали даде място в кабинета си на жена му. хахахАма как Тръмпито обръсна Винс .... личи си че има талант Дончо. От тогава каквото и да прави все на бръснене го докарва . Сега направо "обръсна" дърртаците от СЗО . Да се готви Меркел.
33
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ и Великобритания май ще си пеят лебедовата песен, ако не си сменят посоката (разбирай правителство и президент),Единственият квалитетен коментар!!!! Голямо браво!
32
0
 
9
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
Сега остава да уведомят СЗО, че напускат ООН и НАТО.
31
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ и Великобритания май ще си пеят лебедовата песен, ако не си сменят посоката (разбирай правителство и президент), но то се очакваше - не може с цели поколения да си отглеждаш общество от овце и да очакваш да могат да мислят в критични ситуации. Интересно, че колкото и да сме зле тук, имаме някакъв мисловен процес, който досега ни пази от тотални катастрофи - дали е това, че сме минали вече през такива през 90-те, не знам, но глупостта на обществата там е достойна за съжаление..
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предстои война.Преди години така ОН напускаха Япония ,Германия и Италия.СССР пък ги бяха изключили.
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дончо за президент на света
28
2
 
19
 
! Отговори
ined преди 3 години
ООН много да не се дуят, че Тръмп като нищо и тях може да отсвири, ако ги изгони от Ню Йорк ще има да реват като *** бебета
27
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25 - не е толкова просто, защото другите държави в много случаи не са равнопоставени на САЩ. Простият пример е с нашите самолети. Американците се опитват да се измъкнат по терлици от белите, които натвориха, и сега организации като СЗО и подобни ще безчинстват другаде, където им минават номерата. Но това няма да се случи и в Русия и Китай.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хе,нема пачки !!!пикът иде
25
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доживотен затвор за СЗО и Бил Гейтс, мачкай Тръмп.
24
2
 
12
 
! Отговори
Republican преди 3 години
До АнонименДемоклетите да го дух!