Ноам Чомски: Хитлер беше отвратителен, но Доналд Тръмп е по-лош от него

Лингвистът твърди, че президента на САЩ се опитва да затрие човечеството
31 окт 2020 11:48, Нели Христова
149
Ноам Чомски: Хитлер беше отвратителен, но Доналд Тръмп е по-лош от него
Снимка: БГНЕС

"Определено най-лошият политик, за който се сещам в историята - Адолф Хитлер, беше доста отвратителен, но не се е опитвал да унищожи цялото организираното човешко общество на земята."

Още по темата

Ноам Чомски определено няма намерение за се въздържа от крайни коментари. Известният лингвист и медиен критик наблюдава как светът се приближава към изборите в САЩ, чийто резултат, според него, може да насочи планетата ни към още по-голяма екологична катастрофа. Може би не е изненадващо, че той има доста ясно и критично мнение за Доналд Тръмп и Републиканската партия, която, според него, е единствената голяма консервативна политическа група в света, която отрича съществуването на климатични промени.

В интервю за The Independent по случай новата си книга Чомски заяви, че е идентифицирал няколко основни хода по време на президентството на Тръмп. И не само... той бе категоричен, че Тръмп е по-лош и от Адолф Хитлер.

Първият ход на Тръмп е бил да заличи всякакви сделки, в чието създаване  той не е играл никаква роля. Това включва Парижкото споразумение от 2015 г., което се опитва да ограничи климатичните промеи. Докато бе президент, Барак Обама помогна САЩ да се включат в него, но Тръмп се оттегли от него. 

"Той не го е създал, значи трябва да се унищожи, ОК?", казва Чомски. Лингвистът прави и много противоречиво сравнение между Тръмп и Адолф Хитлер, е срещу него скачат експерти по Холокоста, които са категорични пред The Independent, че подобно предложение е погрешно и обидно.

91-годишният Чомски далеч не е оптимист. Той е категоричен, че заплахата, която представлява глобалното затопляне, е безпрецедентна.

"Фактите са доста ясни - има почти универсален консенсус сред сериозните учени, че ние ще се отправяме към катаклизъм, ако настоящите тенденции продължат", казва той. "В края на този век може би ще достигнем увеличение на температурите с 3, може би 4 градуса по Целзий. Всеки анализ заключава, че това е пълен катаклизъм. Организираните човешки общества - нищо няма да оцелее."

"Ние вървим към катаклизъм. Има една държава в света, САЩ, която иска да подложи крак на промяната", допълва Чомски.

Запитан за конкретната роля, която играят президентът и Републиканската партия, той казва, че глобалната пандемия от коронавирус, която досега е убила повече от 1 милион души и е заразила повече от 43 милиона, може да бъде преодоляна, но не и със "злокачествен рак на ръководна позиция - някой, който се стреми да унищожи всичко, което не подобрява електоралните му шансове."

"Определено най-лошият, за който се сещам в историята, - Адолф Хитлер, беше доста отвратителен, но той не се опитваше да унищожи цялото организирано човешко общество на земята", казва лингвистът.  Оспорен с факта, че нацисткият Холокост убива най-малко шест милиона евреи, Чомски, чиито родители са евреи, казва, че Хитлер е убил и "30 милиона славяни, но не и човешката цивилизация".

Запитан дали казва, че 73-годишният Тръмп е по-лош от Хитлер, Чомски отговаря: "Това е много скандално изявление. И всеки път, когато го казвам, аз добавям -  ето едно скандално твърдение, но моля, запитайте се дали е истина."

Чомски, чиято книга е озаглавена "Климатичната криза и новата глобална зелена сделка", цитира конференцията "Ванзее", проведена в предградие на Берлин през януари 1942 г., за да изложи плана на нацистите за унищожаването на еврейския народ. Той противопоставя този мрачен геноциден момент в историята с изявление от 2018 г. на Националната администрация за безопасност на пътищата на републиканците, в което се стигна до заключението, че не са необходими нови ограничения за емисиите от превозните средства, тъй като според азминистрацията глобалните температури ще се повишат с четири процента до края на века.

Така администрацията на Тръмп стигна до заключението, че няма смисъл да се прилагат нови стандарти за емисии, тъй като те са един от няколкото проблеми свързани с глобалното затопляне. Авторите на доклада пишат, че спирането на необходимото нарастване на емисиите на парникови газове "ще наложи икономиката и автопаркът на САЩ да се отдалечат значително от използването на изкопаеми горива, което понастоящем не е технологично осъществимо или икономически осъществимо“.

Според Дебора Липщат, известна американска историчка, специализирана в Холокоста, и чиято съдебна битка срещу отричащия Холокоста Дейвид Ървинг беше представена във филма "Отричане" от 2015 г., казва, че коментарите на Чомски са били контрапродуктивни. "Вижте, мисля, че изменението на климата е огромен проблем и потенциална катастрофа за много страни на този свят. Виждаме го постоянно, това не е теория, не е недоказан факт. Не знам нито един сериозен учен, който да отрича глобалното затопляне", казва Липщат, професор по съвременна еврейска история и изследвания на Холокоста от университета Емори в Атланта. "Но да го сравним с опит за унищожаване на цял един народ, от единия край на европейския континент до другия, и дори извън европейския континент, и опита за унищожетие на голяча част от ромското население в Европа ... това няма никакъв смисъл. Сравнението е ненужно."

Тя добавя: "Може ли Чомски отново да каже нещо скандално, за да привлече вниманието?"

Няма незабавен отговор на твърденията на Чомски от Белия дом.
 

 


149
Още от САЩ
ФБР предупреди: Американските болници могат да станат жертви на кибератака
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 ден
Ние знаем колко хора е убил твоят баща !!!!
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Маски трябва да разбере,че му е време за пенсиониране.
131
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как може да се вярва на един дърт кукундел който продължава да твърди ,че Освалд е застрелял Кенеди и да сравнява в предни интервюта ,че Тръмп бил като него.
130
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
BIDEN LAPTOP MATERS
129
2
 
1
 
! Отговори
независим преди 3 седмици
Все ми едно кой ще спечели, аз съм поданик на Царя Тиква. Иначе Тръмп първото, което каза на света е : Не ме интересува бъдещото, аз съм за парите..... Само така може да се преведе действието --оттегляне от споразумението за климата и заставане редом
и единствено може би с Никарагуа....
128
1
 
8
 
! Отговори
KFC преди 3 седмици
Тръмп ги хапва на закуска такива еврейски Чом(а)чета.
127
6
 
5
 
! Отговори
Не слушай, а чуй ... преди 3 седмици
Всъщност еврейте използват свои хора и слугинските си медии за да съобщят на света че Тръмп се е изчерпал и ще бъде сменен.....
Наивниците още мислят че Тръмп спечели предишните избори щото е много искан от американския народ и щото е велик политик и може да направи Америка велика отново ... хахаха.

Пропаднал бизнесмен. Дори не е в топ 100 на американските милиардери. Малки роли в киното. "Звезда" в кеча . Има хубава жена ,ама си пада по проссти...тутки. Подсъдим за финансови измами. Тръмп.
126
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Велика Франция Кое е великото на наполеончо,драги? Това че не е имал никаква стратегия за войната с Русия ли ми това е по-скоро глупащина във висша степен!
125
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Велика Франция Кое е великото на наполеончо,драги? Това че не е имал никаква стратегия за войната с Русия ли ми това е по-скоро глупащина във висша степен!
124
3
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
хитлер построи аутобаните в германия за да тръгнат танковете на изток 1941
тръм п се опитва с наши пари да строи европа на 3 морета някаква разлика
да виждате
123
0
 
10
 
! Отговори
алах-педал преди 3 седмици
А ми ленин бяха отвратителен, но гном чомски е по-лош от него...
122
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 седмици
Особено отвратителен не беше ли Вернер фон Браун?Хайде това ще го пропуснем със затворени уши.
121
14
 
3
 
! Отговори
Велика Франция преди 3 седмици
Тръмп е клoyн и разлигавен милиардер на преклонна възраст. Хитлер е истинско зло, той сравнява Европа със земята, избива десетки милиони бели европейци, а континента е разделен между СССР и САЩ и до днес Европа не може да се отърси и да счупи оковите си. Ако ще говорим за велики хора, такъв е бил Наполеон, който разпространява революционните идеи в цяла Европа и създава наполеоновия кодекс - първото кодифицирано гражданско право. Освен това е бил най-гениалния пълководец в историята.
120
2
 
18
 
! Отговори
Starija hush преди 3 седмици
На 91 година е нормално да има развинтена фантазия и да плямпа глупости
119
1
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 3 седмици
Ми то не са ли построили лагерите Поляцитв?
118
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ахам досега Тръмп е убил само един велик ирански генерал който трепаше ислямистките плъхове от ислямска държава като *** ......и явно е тръгнал по пътя на Хитлер..видно е че по света започва да пълзи новия ковидфашизъм...дано повечето хора по света проумеят тази заплаха ...
117
4
 
3
 
! Отговори
ДРЕВНA ИСТОРИЯ преди 3 седмици
ЧЕРВЕНИЯТ ЦВЯТ СИ СИМВОЛИЗИРA РЕД ЧРЕЗ УБИЙСТВA ОТ НAД 10 000 години

ЕГИПЕТ СЕ КAЗВAЛ ЧЕРНAТA ЗЕМЯ ИЗОБРAЗЯВAН С жълто слънце нa син небесен фон


НО РЕДъТ ТО ЕСТ ЕГИПЕТСКИТЕ ПРAЧЕНГЕТA ИМAЩИ ПРAВОТО СAМО ТЕ В ЦЯЛAТA ИМПЕРИЯ ДA ИЗБИВAТ ХОРA И ПРОЛИВAТ КРъВ ОТ ИМЕТО И С РAЗРЕШНИЕТО НA ВЛAДЕТЕЛЯ ФAРAОН БИЛИ ЧЕРВЕНИ

ЧЕНГЕТAТA ОТСКОРО ПОКРAЙ ХУМAНИЗМA ГИ НAПРAВИХA СИНИ

ДA НЕ БъРКAТ ВЛAСТA И МОНAРХA С ВAМПИРИ ПОКРAЙ РЕДA
116
8
 
22
 
! Отговори
Aнонимен преди 3 седмици
Доналд Трумп не е убил още никой. А заради Хитлер ъмряха милиони хора без да има защо. Образовай се малко, склерозо !!!
115
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изглежда филма "Матрицата" е показал реалността със синьото и червеното хапче, гълташ синьото и продължаваш да си живееш в света безгрижен,без да разбираш какво се случва в закулисието,гълташ червеното и попадаш в реалния свят,който се оказва жесток ад и борба за свобода и оцеляване.
114
0
 
8
 
! Отговори
Богомил преди 3 седмици
До Handel
Така е. Трилиони долари за някои играчи в енергийния бизнес. Същото стана и с озоновата дупка. Дупката е над Арктика, където нито е имало, нито ще има хладилниц Но днес новите фреони, масла и оборудване са в пъти по-скъпи от старите. Някои направиха трилионите долари от тази лъжа. Сега е ред това да се повтори с СО2-то. Защо не се говори за водната пара, също парников газ, с 40 пъти по-голяма концентрация във въздуха, от тази на СО2-то?Защото в момента не може да се правят пари от нея.