Джо Байдън затяга мерките за притежание на оръжие в САЩ

Той обяви, че няма да чака Конгреса, а сам ще вземе мерки
53
Джо Байдън затяга мерките за притежание на оръжие в САЩ
Снимка: БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че ще разработи мерки за затягане на регулациите на притежаването на оръжия, съобщава ТАСС, цитирайки изявление на пресслужбата на Белия дом.

"Президентът се ангажира да предприеме стъпки за намаляване на всички форми на насилие с огнестрелно оръжие", се казва в документа. В него се подчертава, че Байдън няма да чака, докато Конгресът на САЩ одобри съответните законопроекти, а самият той ще предприеме мерки в съответствие с правомощията на президента. В тази връзка администрацията обяви редица мерки в процес на разработване, пише БГНЕС.

Така в рамките на 30 дни Министерството на правосъдието ще разработи предложението си, насочено към борбата със самоделните пистолети, които могат да бъдат закупени като комплект от части за сглобяване и сглобени у дома "за по-малко от 30 минути", отбелязва Белият дом . Както се подчертава в пресслужбата, такива пистолети се използват от престъпниците, така че по-късно те не могат да бъдат идентифицирани, тъй като на оръжието няма сериен номер.

Освен това, в рамките на 60 дни, същият отдел ще разработи предложение, насочено към затягане на правилата за продажба на някои видове приклади, които "по същество превръщат пистолета в късоцевна пушка". Както бе отбелязано в Белия дом, точно такъв приклад най-вероятно е използвал заподозрения при стрелбата в американския град Боулдър (Колорадо), при която загинаха 10 души.

Предложени са и редица други мерки за подпомагане на предотвратяването на случаи на насилие, включващи огнестрелни оръжия. По-конкретно, говорим за предоставяне на разширени правомощия на съдилищата и местните правоприлагащи органи, целящи конфискация на оръжия от тези граждани, които от тяхна гледна точка представляват опасност за останалите жители.

По-рано американският президент Джо Байдън обяви, че възнамерява да обяви нови мерки за контрол на циркулацията на огнестрелни оръжия в страната. На свой ред прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че американският президент ще говори по тази тема в четвъртък.

В края на март Байдън обяви, че правителството на САЩ ще настоява за забрана на продажбата и закупуването на огнестрелни оръжия в страната в светлината на трагедията с Боулдър.

Правото да придобиват и носят оръжия на американците е гарантирано от Втората поправка на Конституцията на САЩ. Поради многобройните случаи на масови екзекуции на граждани в страната през последните години, дебатът се засили за това какви мерки трябва да бъдат предприети за затягане на контрола върху циркулацията на оръжия. През последните години американските федерални власти са направили няколко такива опита, но все още не са увенчани с успех.


53
Още от САЩ
Как едно американско семейство си купи къща в Италия онлайн "на сляпо"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
колко е нагъл, типично по либерастки- прескача Конгреса и разбира се нарушава 2-та поправка на Конституцията.Либерастията е хванала вече марионетките европа и канада и не е добре, няма кой да я спре. А двете показни акции в колорадо и джорджиа са активни мероприятия на Джо, винаги преди "важните" им речи се случва нещо, което налагало да се направаят удобните промени.Просто го е страх от народа.75 млн са наясно какво носи този военен престъпник, педофил и войнолюбец,никой не се връзва на всичките му мазни фалшиви приказки и хвалби на либерастките им медии..
41
2
 
2
 
! Отговори
Barba Ganios преди 4 дни
....Baidan,opredeleno shte svarshi zle !!!
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
клоун
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
откога *** е забранена дума
38
1
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 дни
Еволюирала комунистическа идея в американско дело ! Автор: Георги Илиев Митев. София (2014).3-то поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани.
37
2
 
0
 
! Отговори
1 преди 4 дни
До Анонимен 36

"Конституцията е стара и трябва да могат да притежават само старомодно оръжие отпреди 250 години - мускети кремъклийки."

Всъщност, точно защото Конституцията им е стара, могат да им продават оръжия с такъв унищожителен потенциал. Когато са гласувани тези права на пазара не е имало оръжия, които за секунди могат да изстрелят няколко десетки куршума: тогава се е смятало, че КОЕТО и да е огнестрелно оръжие върши работа, именно защото всички преносими такива са имали еднаква сила.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ютията му има уайфай, ще я изключи в самолета.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ядрено оръжие могат ли да притежават според Конституцията?

Конституцията е стара и трябва да могат да притежават само старомодно оръжие отпреди 250 години - мускети кремъклийки и саби.
34
0
 
5
 
! Отговори
11 преди 4 дни
Аве тоз дали не е забравил да изключи ютията преди да оди да са търкаля по стълбите на фърчилото?!
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Американците НЕ одобряват работата на новия си президент! И личния му рейтинг и рейтинга за особрение на работата са ижасно ниски. Много по-ниски от тези на Тръмп! Като гледам какви го върши, популярността му ще спада още.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Американците НЕ одобряват работата на новия си президент! И личния му рейтинг и рейтинга за особрение на работата са ижасно ниски. Много по-ниски от тези на Тръмп! Като гледам какви го върши, популярността му ще спада още.
31
1
 
3
 
! Отговори
Вълко Червенков преди 4 дни
Тия бодро вървят по комунистическите стъпки и през комунизма и аше оръжия само за избраните и въпреки това преетъпления Нямаше.Просто нвмаше мигрснти незаконен трафик на оръжия а и милицията не пипаше с кадифени ръкавици.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 29

"Пол Крейг Робъртс за оръжията"

Пол Крейг Робъртс е известен продажник подкрепящ всякакви тези, които рушат демокрацията, въпреки, че някога е бил високопоставен служител в администрацията.
29
0
 
2
 
! Отговори
Брифинг преди 4 дни
Основното правило на оръжието е да засипеш врага с дъжд от куршуми.Как това ще стане това с тези леки оръжия?
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен

За нас Американските континенти са нещо непознато и далечно, нито им разбираме навиците, доста от които са различни от европейските, но ето какво казва след средата на видеото Пол Крейг Робъртс за оръжията:

https://youtube/watch?v=-4o8TgQGa_w
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Ха-ха

"Демократите биха искали да се забранят оръжията та бандите чер*нокожи и латиноси да избиват белите с подръчни средства.Като у нас по селата..."

Аз досега съм чел такива оръжия главно да се използват за масови убийства, а не за самозащита, та е интересно откъде идват тия твои твърдения.

Или русофилчетата сте загрижени, че в САЩ ще се стрелят по-малко?

Каквито сте гнусни мизантропи, не бих се учудил ако това определя "позицията" ви!
26
1
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 дни
Демократите биха искали да се забранят оръжията та бандите чер*нокожи и латиноси да избиват белите с подръчни средства.Като у нас по селата...
25
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 25

Никой не им забранява да притежават оръжия.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Народа се страхува от собствените си политици и политиците се страхуват от народа да не си отмъстят,затова им забраняват да притежават оръжия
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Хо хо хо

"Такива оръжия не са достатъчни за ефективна самоотбрана"

Не са достатъчни само на някой, който не знае да използва оръжия, но то на такъв каквото и оръжие да му дадеш, най-много да утрепе някой невинен.