Протестите заради смъртта на Данте Райт продължават

Седна пореднан вечер в Бруклин има демонстрации
18 апр 2021 11:56, Петя Славова
48
Протестите заради смъртта на Данте Райт продължават
Снимка: БГНЕС

Седма поредна вечер продължиха протестите заради убийството на чернокожия Данте Райт в Бруклин център, Минесота След масовите арести снощи демонстрациите засега протичат без произшествия, съобщава ТАСС, позоваващ се на телевизия NBC.

Според телевизионния, снощи повече от 300 души са се събрали в полицейското управление, където е служила Ким Потър, която е стреляла по Райт и след това е била уволнена. Повечето от тях са се държлиа мирно, на моменти скандирали лозунги с искане за справедливост в случая с убийството на афроамериканеца, предава БГНЕС.

С настъпването на комендантския час в 23:00 местно време протестиращите, според журналисти на NBC, са се активизирали. Някои от тях влезли в словесни разправии с полицията, но все още няма съобщения за инциденти. Снощи градските власти са задържали над 100 души за нарушаване на комендантския час. Някои от тях са се държали агресивно, хвърляйки бутилки по служителите на реда.

Още по темата

Много протестиращи настояват за преразглеждане на обвинителния акт, повдигнат срещу Потър от прокуратурата на окръг Вашингтон. Властите я обвиняват, че е причинила смърт по небрежност. Според законите на Минесота това е по-малко тежко престъпление в сравнение с убийството, за което може да получи 10 години затвор и глоба до $ 25 хил. За лица, които преди това не са били осъждани за престъпления, този период обикновено се намалява на четири години.

Полицията в Бруклин център спря колата на 20-годишния Райт на 11 април заради пътно нарушение. Докато се опитват да го арестуват, той отново се качил в колата и се опитал да избяга, след което служителят на градската полиция го застреляла. Колата на Райт преминава през няколко улици и се блъска в друга кола. Афроамериканецът е получил медицинска помощ, но той е починал на място.

Полицията заяви, че смъртта на Райт е резултат от грешката на Потър. Предполага се, че е искала да използва електрошок, но е стреляла с пистолет. Инцидентът доведе до безредици и сблъсъци между протестиращите и полицията. Властите заявиха във вторник, че Потър е подала молба за незабавно напускане органите на реда.

Бруклин център е предградие на Минеаполис, където в момента се провежда високопоставен процес по делото на бившия полицай Дерек Шовин. Той е обвинен в непредумишленото убийство на афроамериканеца Джордж Флойд през май 2020 г. Смъртта му предизвика масови протести в цялата страна миналата година. Ако Шовин бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на лишаване от свобода до 40 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Инициатор преди 2 години
Събирам пари да построим паметник на Флойд в България и да обявим 25 май за ден на толерантността към всички раси.
28
1
 
6
 
! Отговори
ЧерноБял Телевизор преди 2 години
Гледам и чета за протестите в защитата на доказани престъпници... и за десетките ограбени магазини ... стотиците подпалени коли на мирни граждани и разбитата и разрушена общинска собственост и си казвам .... ВОЙНАТА ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА РОБИТЕ В АМЕРИКА БЕШЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА ИМ ГРЕШКА . И без това в тази война се сражаваха ЕДИНСТВЕНО и основно бели американци а малката групичка черно доброволци основно се е сражавала с чистенето на войнишките ботуши и картофите в кухнята .За какво им беше ?
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Стар си ,стар си бай Ахмед,не го вдигаш веч..." има таквайзи песен бат Ахмеде ,ясно е ,че тъй интирисуват йедене, пийене, чилифони, дрешки , чиливизори ..и то ку мой кът събратята ти у хамериканско биез пари
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не се оборудват с летните колекции дрехи и продукти за пикника ,"протестите" нема да спрат ..тъй че "отварянето" на магазините и бутиците да продължи в името на "Димукратиата"
25
0
 
10
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Кога ще станем, белите хора, да си върнем властта над мръснокожите в целия свят?
24
2
 
1
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Такива събития всяка седмица ако се случваха в комплексираната и ултра зависима, продажна БГ, сещате ли се какви оставки и уволнения щеше да има. Но във великата демокрация за 40 г. няма и един случай на оставки при над хиляди случаи на убийства.
23
2
 
1
 
! Отговори
Ахмед преди 2 години
Не ни интересуват тези. За кво въобще става въпрос?
22
0
 
11
 
! Отговори
Факт преди 2 години
От януари БЛМ и Антифа са застреляли 36 полицая в САЩ !
21
0
 
12
 
! Отговори
Разбирайте преди 2 години
Байдънясълия електорат бере телефони,телевизори и маратонки.А полицията ги придружава.
20
1
 
13
 
! Отговори
Един преди 2 години
Гражданин е бил застрелян докато се опитва да избяга от полицията. Само пред 20 години това просто би влязло в полицейската сводка. Но понеже либерастията е превзела и САЩ, сега има големи драми и протести. Целта е полицаите да са под натиск да не могат да изпълняват задълженията си, а по този начин да бъде под натиск мирното население. Защото тези, които са застреляни, и Флойд и този сегашния, не са точно мирни граждани.
19
1
 
15
 
! Отговори
Един преди 2 години
До Анонимен 20Нещо не си в час. Видеото от камерата на полицайката е в Интернет. Афроамериканецът изблъсква полицейският служител, който се опитва да му сложи белезници и тръгва да бяга с колата. Полицайката го предупреждава "I will taze you!", но грешката и е че в ръката си е пистолета и. Съответно, той продължава да се опитва да избяга с колата и тя го гръмва, като си мисли, че всъщност ще го зашемети. Ами, честно казано този е намерил каквото е търсил. От полицията не се бяга!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи Райт не е почуствал,че е застрелян затуй и побегнал с натискане на газта и преминал няколко улици след което се блъснал в друга кола заради което му извикали линейка,а се оказало,че вече бил починал на место за което е възможно да се е застрелял щом бил толкоз смел заради очаквана добра сума като при случая на Флойд-27 млн.долара за който неизвестно от експертиза при таз хватка на задържане и усмиряване като от силовите спортове и професионалните им шампионати на лигите е задушен напълно
17
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Пътното нарушение" е, че имало ароматизатор или нещо друго, висящо от огледалото за задно фиждане. Друго за което често спират и после заплашват хората с пистолет, е че стъклата са "прекалето затъмнени" както с медика от армията, наскоро. Като излязат кадрите от камерите на полицаите, ще се разбере точно какво е станало.
16
0
 
7
 
! Отговори
Букварче преди 3 години
Ох, що е тъй шльокава тая статия ве, преписвачи :( Явно редакторът не работи в неделя, какво да прави третокласникът, който сте наели..
15
0
 
14
 
! Отговори
Гневен преди 3 години
До Ами ТЕ САЩ вече са латиноамериканска бананова държава! Полицията и много от управниците в някои от щатите,които се управляват от демократите вече коленичат пред *** и им правят реверанси до земята. Пълна лудост и позор!!!
14
0
 
17
 
! Отговори
Gringo преди 3 години
Бруклин е един от най-мафиотските квартали в цяла Америка .
13
1
 
11
 
! Отговори
Срамота преди 3 години
Редактирайте статиите след ползване на google translate. Обидно е да ни подхвърляте такива словесни буламачи!
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как по друг начин да се държи полицията, в държава с толко много оръжие!
11
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не би негpoтo от полиция бегало, не би куршум видяло - народна мъдрост.
10
3
 
15
 
! Отговори
SS преди 3 години
бе теа що не вземат да спретнат една гражданска война, ами само се габаркат?Отдавна в света има основен принцип: колкото по-големи безредици в САЩ, толкова по-спокойно място е планетата Земя!" - диалектика, брат, диалектика...