Пожарът в Калифорния нараства, поражда ли свой климат?

Пожарникарите все по-трудно се борят със стихията
26 юли 2021 11:45, Петя Славова
12
Пожарът в Калифорния нараства, поражда ли свой климат?
Снимка: БГНЕС

Най-големият пожар в Калифорния, който вече е погълнал територия с растителност равна на тази на град Чикаго, е толкова голям, че сега генерира свой собствен климат, с риск да затрудни в понеделник задачата на пожарникарите, които се борят с него.

5 400 пожарникари са мобилизирани срещу пламъците на пожара Дикси в горите в Северна Калифорния, съобщава АФП.

Още по темата

Този пожар се разраства едва от средата на юли, подхранван от задушаваща горещина, тревожна суша и непрекъснати ветрове.

Пожарът Дикси е толкова голям, че през последните дни вече е създал облаци, наречени пирокумули (или, буквално, огнени облаци, бел. ред.), които причиняват мълнии, силен вятър и на свой ред подхранват огъня.

"Утрешният ден може да бъде много труден: ако тези облаци са на достатъчна височина, те имат потенциал да произведат мълнии", предупреди Джулия Рутфорд, метеорологът, назначен за справяне с този пожар.

Спасители са изпратени дори от далечна Флорида, за да помогнат, предава БГНЕС.

Въпреки размерите си, пожарът Дикси досега е напреднал главно в изключително усамотени райони, което обяснява защо досега са унищожени само десетки структури (къщи и други сгради).

Напредвайки по изключително стръмни пътеки, пожарникарите са подпомагани понякога от влак, от който те могат обилно да поливат недостъпните иначе зони.

Но при тези метеорологични условия "жаравата може лесно да се разнася на повече от километър от огъня", обяснява пред АФП Рик Кархарт, говорител на пожарникарите, и по този начин местата, които приютяват евакуираните като село Куинси, се оказват застрашени.

"Много е болезнено да виждам как напредва безмилостно и се доближава до нашата земя", притеснява се жителка на съседен град.

Горските пожари са често срещани в Калифорния - до такава степен, че местните жители понякога се чудят останало ли е нещо, което да гори. Но поради изменението на климата това лято е особено жестоко.

Голф игрище с пожълтяла трева, лодкари, които се къпят в езеро, което е като сянка на самото себе си ... В региона признаците за суша, която подхранва пламъците, са навсякъде.

Пожарите вече са опустошили 3 пъти повече растителност тази година, отколкото по това време през 2020 г., най-лошата година в историята на Калифорния по отношение на пожарите.

Според предварителното разследване, причина за пожара е паднало дърво върху един от хилядите електрически кабели, които очертават американския пейзаж. Този електропровод принадлежи на Pacific Gas & Company (PG&E), частен оператор, който вече е виновен за причиняването на пожар в лагер, който почти изтри от лицето на земята град Парадайз и уби 86 души през 2018 г., само на няколко минути разстояние. оттук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: калифорнияпожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХХХ....А точно от Русия могат да получат помощ, както са получавали Португалия, Испания, Сардиния, май и Гърция. Р2ските Бе-200 са много по-ефективни и бързи от канадските Бомбардие, Ил-76 цистерни, най-големите хеликоптери Ми-26! У тях си също имат пожари, с тази техника ги потушават, но съм сигурен, че биха помогнали!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промиват мозъците във времето, статия по статия, лека полека да привикне раята че живее в някакви ужасни "климатични промени", че следващите "мерки" и "борба" ще са срещу тях. Разбира се, като дойде времето да обявят и тая фалшива тревога.
9
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До ХХХЯ те по добре още едни санкции да организират ,че тоя Путин ще попали Америка бе а пък по Европа ги издави
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой горе не харесва либерализма. Сега в Калифорния, догодина в Белгия!
7
0
 
7
 
! Отговори
КуКлус преди 2 години
Не можеш да си грешен и да не си платиш все някога ! Либия , Сирия , Виетнам (там се объркаха) , Афганистан (там също), Босна , Камбоджа , Ирак и др.....Всички тия държави запалихте така както сега ви горят задниците !
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калифорния е най-пропадналия в морално-нравствено отношение щат! Има много да плащат на МАЙКАТА-ПРИРОДА за греховното си падение! БОЖИЯТ гняв се изсипва,за да накаже грешниците!!!
5
0
 
2
 
! Отговори
Б.Б. преди 2 години
Ще пратя всички българи на помощ ! Римляните няма ...те ми трябват така ще си взема своето ....а то е ВСИЧКО !
4
1
 
5
 
! Отговори
<><> преди 2 години
Как ще хвърлите 5400 пожарникари за някакво си барбекю ? Пращайте ги в Черно Море на фронта срещу вражеска Русия ! Да се бият с маркучи , лопати там каквото имат ! Сега не са важни тия простотии пожари ала бала .....важно е да се спре настъплението на Русия !
3
0
 
1
 
! Отговори
Що"Да"Вида преди 2 години
Последното време!
2
0
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Тия хАмериканци нямат ли друго освен жива сила срещу пожарите или имат ама то всичко е впрегнато срещу "агресора" Русия .........:) Скапани кравари !
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пуснах сълза!