Изкуствените подсладители увеличават с 13% риска от рак

Огромно по мащабите си проучване сочи тревожни данни
7 апр 2022 08:55, Петя Славова
11
Изкуствените подсладители увеличават с 13% риска от рак
Снимка: БГНЕС


Огромно по мащабите си проучване сочи тревожни данни за връзката между консумацията на изкуствени подсладители, особено аспартам и ацесулфам-К, и рак.

Проучването установи 13% по-висок риск от рак като цяло, с най-висока вероятност от развитие на рак на гърдата и стомашни видове рак при хора, консумиращи големи количества изкуствени подсладители, предава БГНЕС.

Световният пазар на изкуствени подсладители се оценява на 22,2 милиарда долара ежегодно, и нараства, което е увеличение с почти три милиарда долара само за последните 2 години. Проучване от 2017 г. установи, че 41,4% от възрастните в САЩ и 25,1% от децата консумират изкуствени подсладители, вложени в широк спектър търговски продукти.

Наричайки ги като „подсладители с висок интензитет“, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри шест такива вещества като безопасни за консумация от човека при ограничени нива на дневен прием.

Много уважавани медицински власти и организации днес смятат изкуствените подсладители за безопасни след задълбочени епидемиологични изследвания с човешки популации.

Д-р Филип Ландриган, директор на Глобалната програма за обществено здраве и Глобалната обсерватория за замърсяване и професор по биология в Института за интегрирана наука и общество Шилер на Бостънския колеж, признава, че е шокиран от изследването: "Има силни доказателства за канцерогенност на аспартама от проучвания върху животни, но досега няма солидно епидемиологично потвърждение. Поради тази причина това проучване е много важно и има голямо значение за общественото здраве. Данните от изследването са особено тревожни за мен като педиатър“, отбеляза той. При проучвания върху животни дори много ниски дози аспартам в диетата на бременни женски плъхове са силно канцерогенни за нейното потомство."

В проучването хората, които консумират по-високи дози изкуствени подсладители - над средния прием от 18 mg/ден и за които средният прием е 79,43 mg/ден, са имали значително повишен риск от рак в сравнение с хората, които не консумират подсладители изобщо.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Коприва преди 9 месеца
В повечето български газирани напитки се намират по три различни подсладителя. Не ги опитвам дори от доста години.
10
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Човешката алчност е обратно пропорционална на здравето.Храната като въздействие върху организма е с неколкократно по-висока стойност от антибиотиците. Криминализиране с отнемане на лиценз за тези , които влагат непозволени компоненти в храната, а регулаторните органи трябва да преразгледат досегашната си политика с допускане на хидрогенирани мазнини,като напр.-палмово, оцветители, Ета като напр е210 до 217, сладкарски изделия с аспартам Е951 с токсичен ефект и много други.Не яжте и пийте ***
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До diabetik 8 Точно така, захарта е много вредна. И тези, дето нямаме диабет, трябва да я откажем. Има мед, стевия, черна меласа, пък и плодовете стигат. Трудно е за лакомии, като мен, но който иска да е здрав, трябва да се пребори със себе си.
8
1
 
6
 
! Отговори
diabetik преди 9 месеца
До АнонименС плодове, с нормални домашни сладкиши с намалено количество захар, или със стевия. Ако си свикнал да се подслаждаш, няма да се подобриш. Избийй си го от главата системното подслаждане, то вреди и на недиабетиците.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До 4 Анонимен: 5 И не е само аспартамът. Никой не отваря дума за палмовото масло, натриевия глутамат, сухата кръв, химичното опушване на колбаси и риба и т.н.
6
1
 
13
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 9 месеца
Евтините безалкохолни са пълни с такива подсладители. Повече от десет години вкъщи не влизат дербита и подобните им . И сме си много добре.
5
0
 
7
 
! Отговори
До 4 Анонимен: преди 9 месеца
Подкрепям! Шокиращото при аспартама по - специално е, че е от 180 до 200 пъти по - сладък от добрата стара захар. Тоест производител на сладки или безалкохолни примерно, вместо да организира камион с 200 чувала захар може просто да хвърли една бала аспартам в личния си автомобил и да подслажда продуктите си 1 месец примерно. Брутална разлика в парите ... здравето? На кой му пука, има и за подкум на съответните институции, лаборатории, регулаторни органи ... Поздрави на Монсанто!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има много изследвания, които са доказали вредата от аспартама, но тук лозунгът "Вярвайте в науката" не важи :) Защо така :) Куп вредни добавки в храните ни разболяват с разрешението на същите тези власти, които ни плашат с ковида. А ковидът нямаше да е толкова опасен, ако не ни беше намерил вече болни. От отровната храна.
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е добре де диабетиците с какво да си подслаждат живота тогава?
2
0
 
6
 
! Отговори
куки муки преди 9 месеца
Остава , сега да направите откритието , че цигарите са вредни !!!!
1
1
 
15
 
! Отговори
Deep Zone преди 9 месеца
E, добът ден, открихме Америка! Това е ясно, още от момента, в който ми предложиха парче от "най-добрата торта" на пазара. Хапнах две хапки и ми стана зверски зле с позиви за повръщане. Добрата вест е, че все повече хора се усещат и все по-малко хора виждам да си купуват торти, пасти и вафли из големите магазини. Аз лично спрях газираните преди повече от 2 години и се чувствам чудесно :)