Посланикът на САЩ в НАТО не се притеснява за Алианса, ако Тръмп се върне

Бившият президент е яростен критик на военния съюз
8 дек 2022 21:15, Йоана Цонева
19
Посланикът на САЩ в НАТО не се притеснява за Алианса, ако Тръмп се върне
Снимка: БГНЕС

Посланикът на САЩ в Организацията на Северноатлантическия договор Джулиана Смит заяви, че "не се притеснява" от евентуалното завръщане на бившия президент Доналд Тръмп в Белия дом, предаде "Политико".

"Алиансът на НАТО се радва на дълбока двупартийна подкрепа в Конгреса и сред американския народ", заяви Смит в сряда по време на годишната галавечер за класацията "Политико 28".

"И аз не се притеснявам. Мисля, че той [Тръмп] знае, че е на наистина добро място у дома", добави тя.

Миналия месец Тръмп обяви, че ще се кандидатира за втори мандат през 2024 г. По време на президентството си той често критикуваше членовете на НАТО, че не изпълняват целите на алианса за разходите.

Още по темата
През 2018 г. той заплаши, че САЩ ще тръгнат по "собствен път", ако останалите страни членки не увеличат финансовите си ангажименти към НАТО.

Две години по-късно Джон Болтън - бившият съветник на Тръмп по националната сигурност - прецени, че съществува "много реален риск" САЩ да се оттеглят от НАТО, ако Тръмп бъде преизбран.

Създадена, за да противодейства на възхода на Съветския съюз след Втората световна война, НАТО отново попадна в центъра на вниманието след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Оттогава насам "мнозинството" от членовете на алианса са "поели ангажимент да инвестират повече и по-бързо в отбраната", според организацията.

През септември Украйна поиска ускорен процес за присъединяване към НАТО - ход, който отдавна се смята за червена линия от Москва, която вижда в източното разширяване на военния алианс през последните няколко десетилетия заплаха за своята сигурност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
тръмп е...дете на руските амбиций...те са от десетилетия,раша го финансира през дб...доказано...използва мафиотски методи,той няма Бог...освен парите и еготго си...болен човек е...с него не ни чака нищо добро,печелившият ще е путин и злото,лично е виновен за убийствата в Конгреса,...аз вярвам в Бог и ценностите му!!!
11
1
 
2
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
тръм спечели изборите защото Путин наля 80 милиона долара в неговата строителна компания, затова всички копейкаджии се подмокрят като чуят Тръмп и се надяват отново да имат червен президент на САЩ само американците лесно ги отсвирват такива путинофили
10
5
 
1
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
НАТО не е вече отбранителен съюз, НАТО е оръжие на САЩ за изнудване и унищожение на ЕС, Русия, Китай и други неодобни конкуренти на краварите!
9
6
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
НАТО е най-мошният военен отбранителен съюз в света! И действията на Тръмп са по-скоро, да притиска съюзниците да купуват повече американско оръжие, докато Европа тупат топката да си произведат свое!
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се че Тръмп е критик на НАТО. Това е бездънна яма за пари и САЩ са главния спонсор. Тръмп не иска да дава ей така парите на данъкоплатците за другите които не си плащат. За разлика от криминалните демоН-РАТи които само това чакат - да ограбят работещите хора и да харижат парите на фашаги и комунисти.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръмп ще се върне понеже на американците им писна от слабия президент Байдън.
6
1
 
5
 
! Отговори
йй преди 1 година
Тръмп си отиде, в самата му партия не го искат вече. Новият президент на САЩ най-вероятно ще е италианото мафиозо ДеСантис
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО създадено след ВСВ да противодейства на възхода на СССР и Варшавския договор,ама тъй ли е понеже нас ни учеха,че е обратното Варшавския договор е създаден за противодействие на възхода на САЩ и НАТО,та туй НАТО и тогава ли е събирало такса членство от своите тогавашни членове по договори да ги охранява,което е по свойствено на ЧВК,а не като Вършавския договор на идеен военен блок на основа съмишленици макар и не напълно такива политически устроени с по 1 до 3-4 партии в държавните структури
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5, какъв преврат бе мало-yмен копейкаджия?!? Свалиха го с ИЗБОРИ!!! А Трета световна война се опитва да разпали твоя любим Путин, като напада съседните страни
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Cвaлиxa Tpъмn c npeвpaт, зaщoтo им npeчeшe ga paзnaлвaт TCB...
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цветнокожите винаги ще избират демократ за президент. Спечелиха Сената, Конгреса.
1
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютен *** е дедо ви Тръмпи.