Защо снайперистите са един от най-ценните активи във войната в Украйна?

Те са малко на брой, но много добре обучени
Обновена: 14 май 2022 22:18 | 14 май 2022 22:10, Нели Христова
142
Защо снайперистите са един от най-ценните активи във войната в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Снайперистите се превърнаха в ценни мишени, тъй като военните в Украйна са пред пълно изтощение, а страхът да не бъдат простреляни от стрелци се разпространява през окопите.

И украинските, и руските сили все по-често споделят кадри, празнуващи залавянето или убийството на елитните войници. Те са малко на брой, но са обучени да изпълняват специални мисии дълбоко зад вражеските линии, които имат непропорционален ефект върху вражеските операции и морала.

След седмици на притеснения за бронирани конвои, които настъпват през север, въздушни удари, които валят по градовете от всички посоки и заплахата от обкръжаване на Киев, и двете страни сега се закопаха в източния регион на Донбас.

Окопната война се превръща в норма и артилерийската мощ играе все по-решаваща роля в битките, според военни анализатори. Такова преминаване към по-позиционни и по-ниски интензивни боеве предоставя широка възможност на снайперистите да нарушат действията на врага.

Сред най-ценния им принос към конфликта е разузнаването, като двойки снайперисти могат тихо да маневрират през бойното поле почти без да осваят следи. Те са обучени да действат самостоятелно, без поддържащи сили или надежда за медицинска евакуация, за да проникнат в райони и да възстановят човешкото наблюдение на вражеските позиции на командирите.

Въпреки това, прецизната стрелба срещу онези специализирани войници, които се осмеляват да напуснат окопите си, вероятно ще бъде сред основните цели на мисията в момента.

Вчера украинската армия публикува рядък разказ от първо лице на снайперист, който се хвалеше, че неговото подразделение "елиминира цели диверсионно-разузнавателни групи", които са се придвижвали към тяхната позиция.

Твърди се, че снайперистът, наречен само Соболок от съображения за сигурност, е участвал в ожесточени денонощни битки, като за един сблъсък той казва: "Заех позицията си и бях готов да унищожа вражеската пехота в случай на отстраняването й от флангът. Нищо не повдига настроението ми повече от осъзнаването, че този, когото ударих, никога повече няма да нарани моите колеги. Няма да ни спрат ракети, танкове, артилерия или други оръжия на нашествениците."

Украинските снайперисти използват бързи, леки и безшумни електрически мотоциклети, за да се движат през бойни полета. Мамука Мамулашвили, командир на Грузинския легион, каза пред новинарския уебсайт War Zone: "Трябва да можем да стигнем и да си тръгнем бързо. Така че имаме нужда от електрически велосипеди."

Моторите със скорост 90 км/ч им позволяват да се настанят на определено място, да стрелят за около пет до десет минути и след това да избягат, преди руснаците да разкрият позициите им.

"Тъй като сраженията станаха по-позиционни, снайперисти, проникващи в линии и стрелба на артилерийски екипажи, е доста добър начин за предизвикване на непропорционален ефект чрез убиване на специалисти и нарушаване на критични дейности", обяснява Джак Уотлинг, старши научен сътрудник по сухопътна война в Royal United Services Institute.

"Те също така се насочват към наблюдатели", добави той. "Ако врагът се опитва да промъкне наблюдателите напред, за да коригира падането на изстрела за своята артилерия, тогава снайперистите може да изпълняват ролята на контраинфилтрация, подреждайки се и стреляйки по хора, докато те се придвижват в района."

Снайперските атаки могат също да нанесат разрушителни психологически удари на вражеските сили. Чрез натрупване на бойното поле с прецизни стрелци, врагът вярва, че винаги е под заплаха.

"Ако стреляте по хора, когато ходят до тоалетната, например, а не когато стоят в група, тогава никой не иска да отиде до тоалетната", обясни Уотлинг. пред The Times. "Тогава хората изпадат в отчаяние. Така че можете да започнете да разрушавате морала на силите, като първо убивате, вместо да ранявате хора. И второ - като убивате, дори когато единиците не участват пряко в битки. Това означава, че врагът не може да се отпусне, той все повече се чувства обкръжен и му е трудно да си почине."

Потискането на вражеските единици е друга ключова роля, като снайперисти са назначени да поддържат взводове, докато се сблъскват с вражеските линии, като улавят най-ценните цели, които заплашват техните другари, като оператори на тежки картечници

"Снайперистът няма да може да убие всички хора в окопа, ако излязат от него, но могат много надеждно да убият първия човек", казва Уотлинг. "Така че психологическият ефект е, че никой не иска да излезе от изкопа, да бъде първият човек." Те са склонни да действат в разузнавателни батальони, като ескадрилите имат около 12 стрелци, разделени на шест отбора по двама. Но малкият им брой и високото им умение поставят много по-висока цена за главите им.

През последните дни в социалните медии се появиха редица видеоклипове, на които се вижда как войници са убити със снаряди, изстреляни отдалеч, но също така и снайперисти, които са малтретирани след като се предават.

Украинските тайни служби заявиха в събота, че са заловили 11 руски снайперисти в Харков, наричайки това "сериозен удар по Кремъл". В понеделник чеченските специални части публикуваха видеозапис, на който се вижда как маскиран снайперист от батальона "Азов" е принуден под прицел да се извини за убийството на руски войници. На следващия ден беше пуснат клип, показващ руски снайперист, който лежи с лице надолу в полето в Николаев, предал се на украинците, след като партньорът му е убит в битка.

Джъстин Кръмп, военен стратег, казва, че новият фокус върху снайперистите отразява променящата се обстановка на войната.

"Снайперистите играят по-важна роля сега, когато като цяло видяхме завръщане към по-позиционни боеве в голяма част от Донбас", обяснява той. "Те обаче допринесоха значително по време на конфликта и от двете страни, но особено за Украйна, която използва тактика за проникване, за да се насочи към руски активи."

Той добавя, че Русия винаги е използвала усилено снайперисти в региона: "Виждаме завръщане към тази тенденция. А такива залавяния се оповестяват отчасти поради страха и ефекта, причинени от снайперистите."

ООН заяви в същия ден, че е регистрирала незаконното убийство на 300 възрастни и деца на север от Киев, много от руски снайперисти, стрелящи произволно по хора на улицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
2
 
! Отговори
Крадльо преди 1 година
Всичките постижения на рашистите са откраднати - от леките коли и теле_визорите, до овенните самальоти и караблята с една малка забележка, зле направени. Унтери отвсякъде. Абе, азиатска му работа.
85
0
 
3
 
! Отговори
За мишките и хората преди 1 година
Досега не сме видели "великата" руска армия да завладее и един град с население над 50 000. Само да спомена, че ппустошението не е завладяване. :)
84
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрофашистите смятат всяко едно тактическо прегрупиране на доблестната руска армия за своя победа! До сега не сме видели с бой да са си върнали поне едно село с население над 5 000 жители.
83
0
 
1
 
! Отговори
ХАХАХААА преди 1 година
До Я па ти.. :))))) Твоето са пълни ФАНТАЗИИ! Ако изобщо си психически здрава, ти си толкова заблудена и невежа, че дори не си струва да ти се обяснява... А пък това за постиженията на сащ изби рибата... :)))) Всичките им "постижения" са откраднати... Честно казано, едно време нивото на култура в България беше доста по-високо
82
4
 
4
 
! Отговори
Защо са ценни? преди 1 година
Защото украинците воюват като джихадисти : гонят хората в мазите за да стрелят от жилищата им и стрелят по тях ако се покажат. При такъв начин на водене на война няма как да се мине без жертви и разрушения. А Зеленски е като хипопотам - колкото повече потъва, толкова по-голяма уста отваря
81
1
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Анонимен: "Русия - 25000 убитиУкрайна - 75000" , от които 60 хиляди цивилни ... деца, баби ... дядовци ... хора каращи велосипеди и т.н.
80
2
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До ВЪЗРАЖДАНЕ: Личи си ,че си от гъзграждане :) Там вярват,че самолетите ги пръскат. Нищо ново под слънцето. На прозззсти хора е много лесно да им бъде объркана мисълта.
79
2
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Богът на войната: Мда :) И с минометките е така. Последно очесаха двама руски агресори (снайперисти) днес.
78
3
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Шехерезада: Каква е тази твоя паралелна реалност :) ? Аз виждам как руския агресор отстъпва лека полека на всички места. Вече и Харков е освободен ... ред е на други градове, а догодина Евровизия ще бъде в Мариупол :) ТАСС до момента пуска само лъжи :)
77
4
 
4
 
! Отговори
Нема лабаво преди 1 година
А защо в статията не се споменава че наказанието на заловен жив снайперист е завиране на пушката в ауспуха барабар с оптиката. Буквално. Събитието се документира и след това се показва на останалите "снайперисти". И тогава настъпва истинската демотивация и ужас.
76
1
 
6
 
! Отговори
Богът на войната преди 1 година
Пред 155 мм. гаубица всички снайперисти са равни.
75
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка воюваше и срещу Германия през Русия, защото се управлява от умни хора и е най-могъщата държава в света.
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 97. Значи признаваш, че Америка воюва с Русия чрез Украйна? Похвално!
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 103. Ами ти дай нормално обяснение на това какво търсеха едни други мародери в Корея, Камбоджа, Виетнам, Ирак, Либия, Югославия и т.н. и т.н.
72
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Руски снайперисти, стрелящи произволно по хората на улиците." Не се увличайте прекалено, господа. Ако това беше вярно, доблестната украинска армия нямаше да може да се крие зад същите тези хора и военната операция отдавна щеше да е приключила.
71
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия - 25000 убитиУкрайна - 75000. Явно са много добри украинските снайперисти. Особено като стрелят по своите.
70
7
 
7
 
! Отговори
Торук Макто преди 1 година
Пред Охотник всички байрактари са равни. Врабчета.
69
12
 
9
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 1 година
Украински снайперист е нещо като морална украинка
68
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Реалист - И въобще, може ли някой да даде нормално обяснение на въпроса, какво дирят мародерите на Путин из Украйна? - ___ - Ъхъ, вижда се с просто око, бяла техника, втора ръка, също санитарна керамика, унитази, стари телевизори, с копчета. Такиви ми ти неща!
67
13
 
22
 
! Отговори
смърт за руснаците преди 1 година
смърт за руския башибозук.